IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Véget ért egy korszak – leáldozott az utolsó iPod csillaga is

Az Apple bejelentette, hogy megszünteti az utolsó hordozható zenelejátszó készülékének, az iPod touch-nak a gyártását. A még fellelhető darabokat pedig a készlet erejéig fogják értékesíteni.

Bár az Apple befejezte a dedikált zenelejátszók gyártását, a vállalat szerint az iPod szelleme tovább él minden zenelejátszó készülékében, így például az iPhone-ban, az iPadben és a HomePod miniben.

Az iPod touch eltűnése egy korszak végét jelenti. Mint az Apple megjegyzi, az első iPodot több mint 20 évvel ezelőtt mutatták be. Az eredeti FireWire-rel felszerelt modell csupán hordozható zenelejátszóként működött, és az Apple egészen 2017-ig, az iPod nano és shuffle megszűnéséig készített olyan modelleket, amelyek nagyjából kizárólag hanghallgatásra voltak alkalmasak. Míg az iPod touchot néhány iPod-rajongó az új klasszikus zenelejátszóként fogadta, az eszköz azok körében is követőkre talált, akik iPhone-szerű élményre vágytak, de valójában nem volt szükségük telefonra.

Bár a készüléknek megvoltak a rajongói, a végzetes döntés már egy ideje a levegőben lógott. Az Apple pedig tegnap meg is hozta a döntést, megszüntették hetedik generációs iPod touchot, melyet 2019-ben már csak egy sajtóközlemény útján mutatták be. És ugyanazt az A10-es processzort kapta, mint a jóval korábbi iPhone 7. 

Annak ellenére, hogy az emberek egy része egyszerűbb, a streaming korszakára tervezett zenelejátszóért kiáltott, a kiadások közötti idő és a régebbi hardver egyértelművé tette, hogy az Apple nem kívánt sok időt fordítani az iPod fejlesztésére.

Nehéz hibáztatni a vállalatot a döntéséért. A legtöbb embert nem érdekli különösebben, hogy egy második eszközt hordjon magánál, amely olyasmit csinál, amire az okostelefonja tökéletesen alkalmas. Tony Fadell, az eredeti iPod egyik fejlesztője a The Verge-nek adott interjújában megemlítette, hogy az iPod-csapat tudta, hogy az iPhone végül leelőzi a zenelejátszókat. 

Nagyon világossá vált számunkra, hogy valós fenyegetést jelentenek a feature phone-ok. Hiszen elkezdték hozzáadni a zenét, az MP3 lejátszást az akkoriban gyártott mobiltelefonokhoz.
Tony Fadell

Bár az iPod hamarosan eltűnhet a boltok polcairól, nehéz teljesen eltüntetni egy ilyen ikonikus darabot. Valószínűleg továbbra is láthatunk majd iPod-modifikációs projekteket a rajongóktól, vagy olyan webes élményeket, amelyek a dedikált zenelejátszók korának nosztalgiáját hivatottak felidézni.

Borítókép: Apple

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó