IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Vegyes fogadtatásban részesültek az Apple új, gyermekek biztonságát célzó törekvései

Will Cathcart, a WhatsApp vezetője szerint a WhatsApp nem fogja átvenni az Apple új gyermekbiztonsági intézkedéseit, amelyek célja, hogy megállítsák a különböző visszaélésekhez kapcsolódó képek terjedését. 

A Twitteren egy posztban kifejti meggyőződését, hogy az Apple olyan szoftvert épített, amely képes átvizsgálni az összes privát fotót a telefonodon” és azt mondta, hogy az Apple rossz útra tért, amikor megpróbált javítani a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagokra (Child Sexual Abuse Material), vagyis a CSAM-ra adott válaszlépéseken.

Az Apple terve, amelyet csütörtökön jelentett be, az iCloudba feltöltött képek hashét veszi, és összehasonlítja azokat egy olyan adatbázissal, amely ismert CSAM-képek hashét tartalmazza. Az Apple szerint ez lehetővé teszi, hogy a felhasználói adatokat titkosítva tartsa, és az elemzést az eszközön futtassa, ugyanakkor a hatóságoknak jelentse a felhasználókat, ha kiderül, hogy gyermek zaklatással kapcsolatos képeket osztanak meg. Az Apple gyermekbiztonsági stratégiájának másik ága a szülők opcionális figyelmeztetése, ha 13 év alatti gyermekük szexuális tartalmú fotókat küld vagy néz meg. Az Apple egy belső feljegyzése elismerte, hogy az emberek aggódnak a rendszerek következményei miatt.

Cathcart nagyon aggasztónak nevezi az Apple megközelítését, mondván, hogy ez lehetővé tenné, hogy a kormányok, amelyeknek más elképzeléseik vannak arról, hogy milyen képek elfogadhatóak és milyenek nem, kérhessék, hogy az Apple a képeket összehasonlító adatbázisokba a nem CSAM-képeket is felvegye. 

Cathcart szerint a WhatsAppnak a gyermekekkel kapcsolatos visszaélések elleni küzdelemre szolgáló rendszere, amely részben a felhasználói jelentéseket használja fel, az Apple-éhez hasonlóan megőrzi a titkosítást, és ahhoz vezetett, hogy a vállalat 2020-ban több mint 400 000 esetet jelentett a Nemzeti Központ az Eltűnt és Visszaélés Áldozatává Vált Gyermekekértnek. (Az Apple is együttműködik a Központtal a CSAM-felderítési erőfeszítései során.)

A WhatsApp tulajdonosának, a Facebooknak is van oka arra, hogy az Apple-re az adatvédelmi aggályok miatt lecsapjon. Az Apple által az iOS 14.5-ben a hirdetések nyomon követésének módjában eszközölt változtatások harcot indítottak a két vállalat között, a Facebook újsághirdetéseket vásárolt, amelyekben az Apple adatvédelmi változtatásait a kisvállalkozásokra nézve károsnak kritizálta. Az Apple visszavágott, mondván, hogy a változtatás “egyszerűen megköveteli”, hogy a felhasználóknak választási lehetőséget adjanak a nyomon követésre.

Nem csak a WhatsApp kritizálta azonban az Apple új gyermekbiztonsági intézkedéseit. Az aggályokat megfogalmazó emberek és szervezetek listáján szerepel Edward Snowden, az Electronic Frontier Foundation, professzorok és mások. 

Összegyűjtöttünk néhányat ezekből a reakciókból, hogy áttekintésként szolgáljon az Apple új politikájával szemben megfogalmazott kritikák némelyikéről.

Matthew Green, a Johns Hopkins Egyetem docense már a funkció nyilvános bejelentése előtt tiltakozott ellene. Twitteren írt az Apple terveiről és arról, hogy a hashing-rendszerrel visszaélhetnek a kormányok és rosszindulatú szereplők.

Az EFF kiadott egy közleményt, amelyben elítélte az Apple tervét, többé-kevésbé alaposan dokumentált, gondosan átgondolt és szűkre szabott hátsó ajtónak nevezve azt. Az EFF sajtóközleménye részletesen kitér arra, hogy véleménye szerint az Apple gyermekbiztonsági intézkedéseivel hogyan élhetnek vissza a kormányok, és hogyan csökkentik a felhasználók adatvédelmét.

Kendra Albert, a Harvard Cyberlaw Clinic oktatója a queer gyerekekre leselkedő potenciális veszélyekről és arról ír, hogy az Apple kezdetben nem volt egyértelmű a szülői értesítések funkció korhatáraival kapcsolatban.

Edward Snowden retweetelte a Financial Times cikkét a rendszerről, saját jellemzését adva arról, hogy mit tesz az Apple.

Brianna Wu politikus az Apple történetének legrosszabb ötletének nevezte a rendszert.

Az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney is kritizálta az Apple-t, mondván, hogy a vállalat alapértelmezés szerint mindenki adatait az iCloudba porszívózza. Azt is megígérte, hogy további gondolatokat oszt meg kifejezetten az Apple gyermekbiztonsági rendszerével kapcsolatban.

Nem minden reakció volt azonban kritikus. Ashton Kutcher, aki 2011 óta végez érdekvédelmi munkát a gyermekszexuális kereskedelem felszámolása érdekében az Apple munkáját jelentős előrelépésnek nevezte a CSAM felszámolására irányuló erőfeszítések szempontjából.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó