IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Vesztegetéssel vádolják az Apple biztonsági főnökét

A gyanú szerint a férfi 200 db iPaddel igyekezett rávenni a Santa Clara-i seriffhivatal illetékeseit, hogy biztosítsanak fegyverviselési engedélyt néhány Apple-alkalmazottnak.

Egy kaliforniai esküdtszék kétévnyi nyomozás eredményeit megismerve úgy határozott, hogy vádat emel az Apple 2018. őszén kinevezett biztonsági főnöke, Thomas Moyer (lásd a borítóképen) ellen. A férfi megbecsült tag a cupertinóiak csapatában, nagyjából 15 éve szolgálja a céget. A sajtót legutóbb két éve járta be a neve, amikor egy belsős memóban a szivárogtatásokról igyekezett lebeszélni az almás dolgozókat.

Most azonban védekezni kényszerül, mivel az ügyészség nyomozói arra jutottak, hogy 200 darab iPadet kínált a Santa Clara-i seriffhivatal seriffjének és helyettesének azért, hogy biztosítsanak 4, rejtett fegyverviselésre jogosító engedélyt az Apple alkalmazottai számára. A tabletek nem közvetlenül a seriffeket, hanem a hivatal eszközparkját gazdagították volna, összértékük kb. 70.000 dollár, azaz több mint 20 millió forint volt. A nyomozás egyébként nem közvetlenül Moyer és az Apple után folyt, a hatóság valójában a seriffhivatal körül szimatolt, mert úgy sejtették, hogy valami nincs rendben a fegyverviselési engedélyek kiadásával.

A Santa Clara-i seriffhivatal. Forrás: Facebook

Jeff Rosen, a Santa Clara-i kerületi ügyész szerint a seriff James Jensen és helyettese, Rick Sung visszatartották a kérdéses engedélyeket, így csikarva ki Moyer ígéretét az iPadekre. A tabletek leszállítására azonban sosem került sor, mivel a rendfenntartók rájöttek, hogy az ügyészség a fegyverviselési engedélyekkel kapcsolatos dokumentumok átvizsgálására készül. Az Apple a cikk írásáig nem kommentálta az eljárást, a biztonsági főnök ügyvédje, Ed Swanson viszont ragaszkodik Moyer ártatlanságához. Ügyfele szerinte csak „járulékos kár” a Santa Clara-i seriffek és az ügyészség vitájában.

Swanson úgy nyilatkozott, hogy a biztonsági főnök a vizsgált esetben nem tett semmi rosszat, továbbá egész karrierje során a legtisztességesebb módon járt el. Az ügyvéd szerint Moyert végül biztosan felmentik majd a tárgyaláson.

Forrás: The Verge

Borítókép: Gadgets 360

Kapcsolódó cikkeink

Véget ért egy korszak – leáldozott az utolsó iPod csillaga is

Anikó

Egyre nagyobb teret nyernek a szolgáltatások és reklámok az Apple portfoliójában

Anikó

Idén már tényleg jöhet a testhőmérséklet-érzékelő az Apple Watchba

Anikó