IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Videojáték receptre – már lehetséges!

Igaz, nem nálunk, de az Akili Interactive EndavorRX játéka már úgy fog bevonulni a történelembe, mint az első videojáték, amit legálisan gyógyszerként lehet felírni az USA-ban.

A Food and Drug Administration (FDA), az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyele egy igazán nagy lépést tett előre: lehetővé tették, hogy orvosok receptre írják fel 8 és 12 év közti ADHD-s – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar – gyerekek számára az iPhone-os és iPades játékot.

A módszert csakúgy, mint bármilyen közönséges tablettát, szigorú kísérletezések és szabályrendszer felállítása előzte meg. Hét éven át tesztelték 600 kisgyerekkel, hogy a játék valóban hoz-e valamilyen változást az állapotukban.

Úgy találták, hogy a kísérletben részt vevő, „kezelt” gyerekek közel egyharmadának megszűnt vagy javult a figyelemhiányos problémája, miután játszottak az akadályokon átjutós, gyűjtögetős játékkal 25 percet egy nap, öt napot a héten, legalább négy héten át.

Egy hónapnyi kezelés az EndavorRX-szel legalább még egy hónapnyi javulást hoz, ráadásul a leggyakrabbi mellékhatások, a frusztráció és fejfájás is sokkal jobban csökkent, mint tradicionális gyógyszerek szedése közben.

Forrás: Akili

2014-ben már pedzegették, hogy az ADHD és Alzheimer-kór kezelésében nagy szerepe lehet majd a játékoknak, és hogy a videojátékok lehetnek a jövő gyógymódjai.

Így hát nincs más hátra, mint előre. Az EndeavorRX ugyan még nem jelent meg, néhány kiválasztott család kezdhette meg a tesztelést az FDA felügyelete alatt még áprilisban.

Zseniális, mire képes a technológia…

Forrás: The Lancet

Borítókép: Akili

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó