IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

WWDC 2020 – mire számítunk?

Már csak egyet kell aludnunk a holnapi WWDC eseményig, amikor is az Apple lerántja a leplet legújabb szoftveres újításairól és „One more thingként” beeshet még egy-két hardveres újdonság is.

Összegyűjtöttük az összes találgatást és szivárogtatást, amik az elmúlt év során napvilágot láttak a legújabb rendszerekkel kapcsolatban.

iOS és iPadOS 14

A legtöbb esetben az Apple mobiltelefonokra (iPadekre és iPodokra) tervezett operációs rendszere szokta rendszeresen ellopni a show-t, most azonban ez egy kicsit másképp lehet. Elég korán kiszivárgott már elég sok biztosnak tűnő információ, így egész biztos alapokról indulunk. Aztán majd meglátjuk holnap este.

Az egyik kérdéses pont, hogy a vállalat folytatja-e a csiki-csuki játékot, amiben überkirály stabil verziót egy jóval bugosabb, de funkciókkal teli rendszer követ. Az iOS 12 bár újításokban nem bővelkedett, még a legkukacosabb felhasználók is rábólintottak, hogy ez bizony stabil lett. Jött a 13, minden funkcióval, amit az előző verzióba már vártunk. Nálam so-so teljesítményt hozott, bár nem is csinálok semmi extrát a telefonnal. Ha folytatódik a sorminta, akkor javításban bővelkedő, új és látványos funkciókban kevésbé gazdag iOS 14 elé nézhetünk.

Az egyik legnagyobb újítás a Kezdőképernyő megvariálása lehet. Ami igazából nagy változásokon nem ment keresztül az iOS 4-es verziója óta, amikor megjelentek a mappák és egyedi háttérképet lehetett már beállítani.

Az egyik nagy változás az új lista nézet lehet, ami kicsit az androidos formavilágra hasonlíthat, kiegészülve egy sor különböző szempontok alapján történő listázási opcióval, mint pl. a Siri suggestions. Valamint érkezhet az új harmadik féltől származó hátteres alkalmazások támogatása is.

Ami viszont nagyobb durranás lehet, a képernyőn megjelenő widgetek, valamint lehetőséget kaphatnak a felhasználók arra, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokat is beállítsanak alapértelmezettként.

És természetesen nem jöhet új iOS új alkalmazás nélkül. A Seymour fedőnéven futó, később valószínűleg Fit vagy Fitness névre hallgató alkalmazás egy csomó edzés gyakorlatot tartalmazhat. A Gobi néven fejlesztett AR alkalmazás pedig számtalan új funkciót hozhat, úgy, mint az Apple saját fejlesztésű grafikus QR kódjai.

Az iMessage funckiói között újdonságként jöhet a @-os taggelés és az üzenetekre reagálás, mind-mind ismerős lehet több platformról is, például a Facebook Messengerből.

Az új CarKey feature lehetővé teszi, hogy iPhone-od és Apple Watchod akár slusszkulcsként használd NFC-s alapon. Jön a HomeKit automata színhőmérsékelt szabályzása az otthonunkban és a fejlettebb kisegítőlehetőség hallássérüléssel élők számára.

Forrás: AppleInsider

Az iCloud Keychain funkciói is tovább bővülhetnek, a 1Passwordhöz hasonló lehetőségek érkezhetnek, rendszeres jelszócserélési emlékeztetőkkel és kétlépéses hitelesítés támogatással.

Az új Clips névre hallgató API pedig lehetővé tenné, hogy fejlesztők egy kis preview-t szolgáltassanak alkalmazásaikból egy QR kód szerű azonosító használatával. Úgy, hogy a felhasználóknak ne kelljen letöltenie az egész appot.

Az iPadOS fejlesztése még mindig annyira egybefolyik az iOS-ével, technikailag a funkció egy része várható az iPadre is. Ami pluszba érkezhet a kézírás konvertálása standard szöveggé.

Sőt, az iPadOS mintájára, megannyi év után, visszatérhetnek a kaptafához és az iPhone OS elnevezéshez.

watchOS 7

Az éves várakozások/vágyakozások között mindig élen jár az alvásmonitorozás. Ez most sincs másképp, bár a technikai megvalósítás továbbra is kérdéses. A másik óriási híresztelés a véroxigénszint mérése, ami szintén megérkezhet a watchOS 7-ben. De ez is nagyon függ a hardvertől.

Ami viszont teljesen szoftveres megoldás, a még inkább testre szabható watchfacek, az Infograph Pro face és szülői felügyelet gyerekek számára is.

tvOS 14

A tvOS már nem csak az Apple TV-ket, hanem a HomePodokat is meghajtja a 13.4 óta.

Forrás: AppleInsider

Az Apple TV vonalon nagy újítások nem várhatók. Volt szó Fitness alkalmazásról, ami itt is megjelenhet, TV torna speciál. Illetve úgy tűnik, az Apple itt is dolgozhat a Kids Mode névre keresztelt szülői felügyelet módosulaton és jöhet a többi eszközön már elérhető Screen Time is.

A HomePod esetében már teljesen más a helyzet. Ott az újítások terén leginkább az várható, hogy harmadik féltől származó alkalmazások is végre használatba vehetik Sirit, így pl. már a Spotify lejátszás is vezérelhető lenne az Apple okosasszisztense álltal.

macOS 10.16

Forrás: 9to5Mac

Egyszerűen akárhogy turkáltam az emlékeim közt, nem igazán jött elő semmi óriási újítás, ami az év során kiszivárgott volna szoftveres vonalon. Volt szó az iMessage iOS-ről portolt Catalystos verziójáról, amiben jóval kibővülhet az alkalmazás funkcióinak listája. Illetve az iOS-nél már említett Keychain újdonságok itt is érvényesülhetnek.

One more thing

Ami sokkal fontosabb a hardveres, ARM-re váltás, erről már pont a héten értekeztünk, illetve a 23”-es iMac érkezése is egészen biztosnak tűnik, leginkább a Pro Display XDR-hoz hasonló kialakítással.

Forrás: AppleInsider

Az Apple TV 4K is megújul, a design nem sokat változhat, viszont a belső tárhely duplázódhat és a processzor is erősebb lehet.

A Tile-hoz hasonló AirTagről is már régóta szólnak a hírek, idén már egy promó videóba is bekerült és az iOS buildje is sok utalást tartalmaz az újonnan érkező helymeghatározást segítő eszközre.

Szerinted mi jön be a jóslatokból?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó