IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Zuckerberg: Az Apple App Store-ja megérdemelne egy alapos vizsgálódást

A Facebook CEO-jának nem tetszik, ahogy az Apple kezeli a feltöltött alkalmazások bevételének elosztási rendszerét. Szerinte itt az ideje, hogy valaki a körmére nézzen a cégnek, csak nehogy ebből is az legyen, hogy leveszik a Facebookot az App Store-ból.

A Facebook atyájának nem tetszik, ahogyan az Apple lefektette a saját alkalmazás áruháza, az App Store szabályait. Ugye a két fél között megjelentek bizonyos ellentétek, miután az almások bejelentették, hogy ha a Facebook bevezeti, hogy jegyeket értékesítenek eseményekre, 30%-ot nekik is le kell adózniuk a bevételből.

Zuckerberg azt mondta, hogy szerinte teljesen monopol helyzetben van az Apple, és ők döntik el, hogy mit használhatnak a felhasználók és mit nem. Az amerikaiak fele rendelkezik okostelefonnal világszerte, pedig milliárdos lehet a használatban lévő iPhone-ok száma. Szerinte nem fair, hogy ennyi ember helyett dönt az Apple, és át kéne gondolniuk a szabályaikat.

A CEO a Google-t hozta fel példának, ott ugyanis egy fejlesztőnek lehetősége van arra, hogy ha nem is tud bekerülni a Play Store-ba, kiadja egy másik alkalmazásboltnak az appját, vagy direkt apk fájlként is tölthető/telepíthető. Szerinte nagyon fontos ez a szabadság, amit az Android ad a felhasználóinak (mondjuk elvileg iPhone-t használ a nagyfőnök is).

Zuckerberg szerint az Apple egy nagyon különös rendszerben dolgozik és szerinte túl szigorúak azzal, hogy mi kerüljön az iPhone-okra, és mi ne. Ezzel a hozzáállással véleménye szerint blokkolják az innovációt és a versenyt, ami monopolhelyzetbe teszi őket.

A nagy haragnak az Apple felé nem csak az lehet az oka, hogy nemrég őket is le akarta csapolni az Apple 30%-kal, de az is, hogy nemsokára érkezik végre az iOS 14 is. Ami megmutatja a felhasználóknak, hogy éppen melyik alkalmazás használja a kamerát, mikrofont vagy a vágólapra másolt szöveget, tehát úgy tűnik vége lehet a nagy kémkedéseknek.

Te egyetértesz a kardigános fazonnal, vagy szerinted ő csak maradjon csöndben a monopolhelyzetről?

Forrás és borítókép: Axios

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó