IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

100.000 készüléket loptak el az Apple újrahasznosító partnerénél

Az Apple kanadai partnerének az iPhone-ok, iPadek, és Apple Watchok megsemmisítése lett volna a feladata, ám a cupertinóiaktól kapott szállítmányok egy része ismét a piacon landolt.

A karbonsemlegességre törekvő Apple-nél rendszeresen eldicsekednek az újrahasznosítás terén elért sikereikről, legyen szó a MacBook újrafeldolgozott anyagból készült házáról, vagy éppen az iPhone-ok ezreit szétszedni képes Daisy robotról. A több száz millió eladott termékük nagy része azonban továbbra is fiókok mélyén, vagy szeméttelepeken végzi, a cupertinóiaknak pedig még így is szükségük van külső partnerekre a visszakapott kütyük szakszerű újrahasznosításához.

Daisy robot egy iPhone szétszerelése közben.

Elvileg ebben segített volna a GEEP Canada nevű, elektronikai eszközök feldolgozására specialzálódott cég is, de a jelek szerint valami félresiklott az együttműködésben. Az Apple ugyanis most 31 millió dolláros kártérítést követel a vállalattól, mivel a GEEP-nél megközelítőleg 100.000 almás készüléket egyszerűen ismét eladtak ahelyett, hogy szétszerelték volna őket. A tovább passzolt eszközök sorában az iPhone mellett iPadek és Apple Watchok is voltak.

Az Apple a GEEP egyik raktárának ellenőrzésekor fedezte fel, hogy a szállítmányok egy részét rendszeresen olyan helyeken pakolták le, ahol rejtve voltak a biztonsági kamerák elől. A kanadaiaknak átadott készülékek szériaszámát ellenőrizve végül arra jutottak, hogy a 2015 januárja és 2017 decembere között küldött egységek 18%-a ismét aktív volt a szolgáltatók hálózatán. A cupertinóiak szerint partnerük ezzel nem csak az új almás termékek iránti keresletnek és a márka hírnevének ártott, de az ellopott eszközök még biztonsági kockázatot is jelentenek a gyanútlan vásárlókra nézve.

Legalább 11.766 fontnyi (kb. 5336 kg) Apple eszköz hagyta el a GEEP telephelyét megsemmisítetlenül. Ezeket a jogellenesen használt eszközöket később lényegesen magasabb áron értékesítették, mint más újrahasznosított anyagokat, a viszonteladók pedig felújították és továbbadták őket a fogyasztóknak.” -áll az Apple keresetében, akik azt is megjegyezték, hogy a mobilhálózatokon nem megjelenő eszközök (pl. wifis iPadek) miatt a bizonyíthatónál több kütyü is érintett lehet a lopásban.

A GEEP legutóbb 2017-ben került a hírekbe, amikor az egyik üzemükben 100.000 kanadai dollárt találtak egy régi tévé szétszerelésekor. Forrás: HuffPost Canada

A GEEP viszont külön keresetében azzal védekezik, hogy a készülékek „eltérítése” nem központilag szervezett akció volt. A bíróságnak benyújtott magyarázatukban meg is neveztek három alkalmazottat, akik a dokumentáció meghamisításával érték el, hogy feletteseik ne vegyék észre a szállítmányok eltünedezését: a fejlesztéseket irányító Roger Mickst, az EOL-műveleteket vezető Edward Coopert, valamint a képzésekért felelős Steven White-ot.  A dolog pikantériája, hogy a kanadaiak szerint az ellopott készülékek vásárlója egy másik újrahasznosító, a Whitby Recycling volt, akik végül Kínában adtak túl az eszközökön. A GEEP így külön pert indított az említett felekkel szemben a cég nevének tisztára mosásáért.

Az Apple viszont ragaszkodik hozzá, hogy a felelősség a GEEP-et terheli, mivel a kiterjedt csalás szerintük érintette a vállalat felsővezetését. „A GEEP tisztviselői és igazgatói tudtak, vagy tudniuk kellett volna a csalásról” – írja a cupertinóiak keresete.

Forrás: Financial Post

Borítókép: Recycling Product News

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó