IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

2000 előtti jóslatok, amik mára valósággá váltak

Mind Steve Jobsnak, Bill Gatesnek és Jeff Bezosnak is van olyan, 2000 előtti jóslata, mely napjainkban már valósággá vált. Ilyen volt Siri vagy az Amazon Ring megjelenése, illetve a Tesla koncepciója.

Bár több tipp épp azoktól érkezett, akik végül megvalósították az adott ötletet, az eredmény így is több, mint bámulatos, hisz sokszor több 10 év telt el a két esemény között.

Steve Jobs

1984: Jobs a számítógépek következő generációját látta maga előtt. Azokét a gépekét, amik ‘84-ben még nagyon messze álltak a mai okostelefonoktól. Ennek ellenére Jobs egy pici, magunkkal hordozható “dobozt” képzelt el, benne egy olyan “ügynökkel”, aki bármikor a rendelkezésünkre áll.

Manapság: 2007-ben az Apple a nyilvánosság elé tárta az iPhone-t, 2011-ben pedig Siri-t.

1996: “…Millió meg millió dollárnyi értékben van áru készleten, és mi a vége? Az autó, amit szeretnél, pont nincs, vagy nincs abban a színben, amelyikben kellene. Nem lenne egyszerűbb, ha lenne 1 darab autó az üzletben, amit kipróbálhatsz, meg egy CD, hogy kiválaszthasd a színét? Megrendeled, és egy hét múlva már meg is kaptad…”

Manapság: Bár Jobs elsősorban a fölöslegesen felhalmozott árukészlet ellen szeretett volna itt megoldást találni, az autós példa egészen remekül sikerült. 2008-ban ugyanis a Teslánál épp egy ilyen kereskedés nyílt meg. Alig néhány tesztautó a helyszínen, a többit pedig elintézheted akár online is.

Bill Gates

1999: A világ egyik leggazdagabb embere egy olyan otthoni kamerarendszert jósolt meg 20 évvel ezelőtt, amely folyamatosan figyeli a házunkat, és jelez, ha valaki illetéktelenül próbál bejutni.

Manapság: Az Amazon Ring elnevezésű rendszere ma már teljeskörű megoldást nyújt erre a problémára, nem véletlen, hogy az USA-ban már igen széles körben elterjedt. A megvásárolt csomagtól függően figyelhetjük a telkünk teljes területét, irányíthatjuk a világítást vagy a riasztóberendezést.

1999: Gates egy másik tippje szerint amai eszközök képes lesznek arra, hogy egyedi, a saját preferenciánknak megfelelő reklámokat mutassanak a felhasználóknak.

Manapság: A Google és a Facebook is élen jár abban, hogy az évtizedek alatt tökéletesre fejlesztett algoritmusnak, és a mesterséges intelligenciának hála tűpontos célzással jelenítsenek meg egy-egy reklámot. És ez még csak az a része, amiről tudunk. Kérdés, ennek ki mennyire örül…

Jeff Bezos

1999: 20 évvel ezelőtt még nagyon messze voltunk attól, hogy a hétköznapi termékeket, mint az egyes élelmiszerek, a tisztítószerek, vagy akár a WC-papír, az interneten keresztül rendeljük házhoz.

Manapság: 2014-ben elindult az Amazon Prime Pantry, ami kifejezetten kedvező árú háztartási termékeket kínált, a tusfürdőtől egészen a reggeli gabonapehelyig. Amerika-szerte természetesen ma már bevett szokás, hogy innen rendelnek az emberek termékeket.

Bár így utólag mindegyik könnyű tippnek tűnhetett, érdemes elgondolkodni azon, hogy az adott technológia mennyire járt gyerekcipőben, mikor ők ezeket az előrejelzéseket tették.

És te mit jósolsz 2040-re? Szerinted melyik mai technológia lesz 20 év múlva még mindig meghatározó?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó