IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Parodizáló AI-tól ijedt be a zeneipar

A Fonográfiai Ipar Nemzetközi Szövetsége (IFPI) szerint szerzői jogokat sértett annak az algoritmusnak a megalkotója, ami az Irigy Hónaljmirigyhez hasonló előadók munkásságát imitálja.

Az atlantai Mark Riedl-nek nem elég, hogy munkaidőben a Georgia Tech Institute-nál kutathatja a mesterséges intelligencia témakörét, saját szakállára még egy vicces projektbe is belefogott. Két neurális hálózat, a GPT-2  és az  XLNET kombinálásával létrehozott egy algoritmust, ami képes létező dalok rím-és szótagrendszeréhez passzoló paródiaszövegeket alkotni. Művét a zenés paródiáiról ismert „Weird Al” Yankovic után Weird A.I. Yankovic-nek nevezte el, május közepén pedig több klipet is megosztott a Twitteren az egészen humoros gépi kreálmányokról.

A mikroblogra feltöltött anyagok afféle karaokevideók, melyeken az eredeti dalok instrumentális verziója alatt fut a mesterséges intelligencia által összetákolt szöveg. Az egyik Sam Smith Dancing With a Stranger című számát költötte át, ennek csúcspontja talán a következő részlet: „Nagyon sokkal jobban szeretlek, mert ez az aranylabda, és ez az, ahol a szép üveg scotch egy kicsit feljebb megy egy karcolás nélkül”. Egy másik szerzemény Michael Jackson 1982-es megaslágerét, a Beat it-et gondolta újra, ezt viszont a Twitter néhány hét után eltávolította, méghozzá a több mint 1300 zeneipari szereplőt képviselő Fonográfiai Ipar Nemzetközi Szövetségének (IFPI) kérésére.

Az esetről beszámoló Vice tudomása szerint a szervezetnél valójában az verte ki a biztosítékot, hogy Riedl a gépi szövegek kíséreteként a Beat it eredeti alapját használta. A kutató viszont arra hivatkozik, hogy a megosztott anyagok még így is a méltányos használat kategóriájába esnek, bizonyítékként pedig rámutatott, hogy a többi posztja miatt azóta sem emelt kifogást senki. A vita kapcsán a Vice megkérdezte Casey Fieslert, a hasonló esetekre specializálódott Szervezet a Transzformatív Munkákért jogi tanácsának munkatársát is, aki szerint a hanganyag változatlansága miatt nem könnyű megvédeni Reidl álláspontját. A szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy a létrehozott paródia a lényegét tekintve még így is annyira eltért az eredeti slágertől, hogy méltányos használatként kellene kezelni.

Az eset (azon túl, hogy már ilyen algoritmus is létezik) azért érdekes, mert rámutat egy újabb területre, ahol a mesterséges intelligencia megjelenése bonyodalmakat okozhat a jövőben. Az AI ugyan még mindig gyerekcipőben jár, de kreatív felhasználására már így is számos területen akad példa: a YouTube roskadozik a színészek arcát kicserélő DeepFake-videóktól, a Microsoft éneklő kódot faragott, Donald Trump pedig Darth Plagueis Sith nagyúr történetéről szónokol. A Beat it paródiája kapcsán a Vice cikke megjegyezte, hogy a jelenlegi szabályozás már eddig is rengeteg vitának adott teret, az AI fejlődése viszont hasonló szerzői jogi csetepaték egész sorának ágyazhat meg.

Forrás: Vice

Borítókép: “Weird Al” Yankovic a Star Tribune felvételén

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Az Inteles Macekre is érkezik az Élő szöveg funkció

Anikó

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó