IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

32 éve nem hallott Steve Jobs-prezentáció került elő

A felvétel egy idős férfi gyűjteményében bukkant fel, aki a nyolcvanas években több mint 100 prezentációt rögzített a techvilág úttörőinek előadásában.

Az Apple egykori vezetője ugyan már 9 éve elhunyt, de a jelek szerint még most is képes meglepni minket egy „új” keynote-tal. Egy nemrég előkerült, tökéletes minőségű hangfelvételen ismét hallhatjuk, ahogy prezentálja a jövő termékét: egy asztali számítógépet, amit második cége, a NeXT Computer gyártott. Az előadásnak eredetileg 1988 novemberében lehetett szemtanúja a közönség a Boston Computer Society aktuális havi találkozóján. Az esemény meglehetősen nagy shownak számított, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy egy szabadon látogatható rendezvényen is bemutatták az Apple-től három évvel korábban kiebrudalt Jobs legújabb vízióját.

A 32 éves felvétel Charles Mann archívumából került elő, aki a nyolcvanas évektől a kilencvenes évek elejéig saját narrációval rögzített számítástechnikai témájú előadásokat, majd Powersharing Series címen, kazettákon terjesztette őket az érdeklődők között. A főállásban fejlődő országok élelmezési gondjainak megoldásán munkálkodó közgazdász összesen 134 felvételt készített, köztük olyan megszólalókkal, mint a másik Apple-alapító Steve Wozniak, Bill Gates, vagy éppen Michael Dell. A történelmi jelentőségű kollekciót az elmúlt évek során digitalizálták, így most egy pendrive-on 60 dollárért bárki megvásárolhatja.

A felvételt rögzítő Charles Mann napjainkban és 1986-ban az Apple-társalapító Steve Wozniak oldalán. Forrás: Fast Company

A Jobs-prezentáció viszont ingyenesen hozzáférhető, a beágyazott SoundCloud-linken teljes hosszában hallgatható. Az előadás tárgya, a NeXT az Apple történetének is fontos része. Steve Jobs 1997-es visszatérte után lényegében ennek az Unix-alapú operációs rendszerére (NextSTEP) építve gondolták újra a Macek szoftverét, az így született OS X pedig később az iOS tervezésénél is kiindulópontot jelentett. A szinte tökéletes kockát formázó, éjfekete magnézium házba burkolt masina viszont nem csak almás szempontból érdekes.

A NeXT teljes valójában. Forrás: Pinterest

Tim Berners-Lee 1990-ben például a NeXT-en hozta létre a világ első webszerverét és webböngészőjét is, lényegében feltalálva a mai értelemben vett internetet. Ezen kívül a világ első elektronikus alkalmazásboltja, az Electronic AppWrapper is a fekete kockán debütált, az 1991-ben elindított platform a NeXTSTEP-hez kínált szoftvereket. További nevezetes elsőség, hogy a világ első online ételkiszállító rendszerét, a CyberSlice-t is a NeXT szoftver hajtotta. A szolgáltatás indulásáról beszámoló cikk szerint ezzel csaknem 1000 pizzériából rendelhettek az éhes ügyfelek. Végezetül pedig érdemes megemlíteni, hogy az id Software NeXT gépeken alkotta meg két legendás játékát, a Doomot és a Quake-et is.

Forrás: Fast Company

Borítókép: Steve Jobs a NeXT 1988-as bemutatója utáni sajtótájékoztatón. Forrás: stevejobs.com

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó