IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Java elavult és a Kotlin a jövő – legalábbis a Google szerint

Ha android programozási nyelvről beszélünk, hosszú éveken át a Java és a C++ volt az abszolút standard. Azonban 2017 óta már a Kotlin is hivatalos android programozási nyelv, amit 2019 óta teljes mellszélességgel támogat a Google. Annyira, hogy most már a Kotlin az általuk preferált nyelv! A váltást pedig serényen próbálják rátukmálni a programfejlesztőkre.

Nem meglepően, a Google a Kotlin programozási nyelv használata és promotálása mellett azért döntött, mert egyszerűen az fejlettebb és modernebb, kevesebb hibalehetőséggel.

A vállalat a forradalmi különbséget egy szimpla példával mutatta be: ugyanaz a kiód Java programnyelven 126 sor, ugyanezt a programozási folyamatot csupán 26 sornyi kódból sikerült létrehozni a Kotlinban. Amibe, ha belegondolunk szürreális. 80%-kal kevesebb sornyi kód, munka és pötyögés. És hát többmillió sornyi kódkavalkádnál igenis őrülten fontos, hogy mennyi munkába és időbe telik valaminek a programozása. Na meg persze tárolni kell valahol azt a sok nullát és egyest…

Szerintetek mindenki átvált a Kotlinra? – Forrás: MilesWeb

Mivel a Kotlint használva a Java ellenében csak 20%-nyi kód mennyiség megírását igényli, igy nem csak a kevesebb kódolás az előny, de ennek köszönhetően, rövidebb kódnál messze nincs annyi rendszerprobléma és hibalehetőség, mint azelőtt. És épp ez a Google egyik fő célja, hogy minél stabilabbak és megbízhatóbbak legyenek rendszereik és appjaik. Mert hát nincs is idegesítőbb, mint amikor megfagy az épp használt alkalmazás. Tudom, first world problem…

Ezek a változások főleg a szoftvercégek és azok programozóira fognak kihatni, és lassan bizonyosságot nyer, mennyire is praktikus a Kotlin.

De az biztos, hogy egyre több olyan nagy kaliberű cég, mint a Pinterest, Uber vagy a Kickstarter tette le a voksát a fejlettebb Kotlin javára (haha) és persze még sokan mások, a határ pedig a csillagos ég. Ami nekünk csak jó, hisz jobb programnyelv, jobb programokhoz vezet. Amiket meg ugye mi használunk és élvezünk… Annyi biztos, a Java és C++ fanok biztos nem örülnek.

Borító: Hackr
Forrás: 9To5Google

Te követed a programozási nyelvek fejlődését vagy csak az a lényeg, hogy felhőtlenül fusson a program?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó