IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Vegyek még Inteles Macet vagy várjam meg az Apple Silicont?

Az Apple az idei WWDC keretein bejelentette az egyik legnagyobb újdonságot Macek számára, az Apple Silicon névre hallgató, saját tervezésű ARM chipeket. Elvitathatatlanul impresszív a teljesítmény, de vajon megéri-e rá várni, ha éppen gépvásárláson töröd a fejed.

Valahol hallottam már az ARM chipekről…

Persze, hiszen az idei fejlesztői konferencia előtt a csapból is ez a téma folyt és ezzel volt tele a padlás. Halált megvető bátorsággal szedtem össze minden hardveres tudásom, hogy infókat hozzak nektek az egész technológiáról.

Forrás: Apple

Ha az elmúlt évek során vásároltál iPhone, iPadet, Apple Watchot vagy Apple TV-t (vagy az összeset mind), akkor jó eséllyel már a van a birtokodba ARM technológiával (Advance RISC Machine) működő chippel ellátott készülék. Hiszen az Apple saját, A-szériás processzorai, amik szépen lassan kitúrták az Intel megoldásait a készülékekből már jó pár éve ott figyelnek a mobileszközökben.

Hovatovább, a korábbi MacBook Prókban, MacBook Airekeben, iMac Prókban, Mac minikben és legújabb Mac Próban is már ketyegnek ARM-es processzorok, igaz nem fő izomerőként, hanem segédprocesszorként T1 és T2 néven ők hajtják meg a Touch Bart és Touch ID-t, valamint felelősek a Secure Enclave titkosításért.

Az AMR-es Macek jobbak lesznek, mint az Inteles Macek?

A vállalat bevallottan már rég óta dolgozik saját SoC-jein (System-on-Chi) desktop és notebook vonalon is. És teljesen álszerényen az „incredible performance”, azaz a hihetetlen teljesítmény jelzővel értékelik eddigi mutatványukat.

Forrás: Apple

Nyilván a vállalat imád szuperlatívuszokban nyilatkozni, anélkül, hogy számadatokat bocsátanának az egyszeri halandó emberek rendelkezésére. Azonban, ha abból indulunk ki, hogy milyen remekbeszabottan sikerült optimalizálniuk az iPhone-ok és Apple Watchok teljesítményét és akkumulátoridejét, akkor lehet nincs akkora okunk aggódni. Emellé pedig még jön a first class biztonság a Secure Enclave-vel és a nagy teljesítményű grafikus kapacitás az appokhoz és játékokhoz.

Az Apple Silicon másik óriási előnye a beépített Neural Engine és Machine Learning. Mi lehetne alkalmasabb a mesterséges intelligencia fejlesztésére, mint egy olyan eszköz, amit napi szinten professzionális szinten használunk.

Hogy mennyivel lesznek gyorsabbak az Apple Siliconos Macek? Teljesen őszintén, nem lehet még egyelőre tudni. Az Apple Developer Transition Kit-jében egy A12Z chippel ellátott Mac minit bocsát a kísérletező kedvű fejlesztők rendelkezésére a vállalat.

Forrás: Apple

Ami fontos befolyásoló tényező lehet sebesség szempontjából a futtatottalkalmazások optimalizáltsága. Mivel megváltozik a CPU architektúrája, ezért muszáj vele változni az alkalmazásoknak is. Erre tökéletes eszköz a Rosetta, egyfajta dinamikus bináris fordítóprogram, ami segít az új ARM-processzorokkal kompatibilissé tenni a már meglévő alkalmazásokat.

Hivatalos benchmark értékelések még nem készültek. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az A12Z-vel ellátott 2019-es iPad Prók – ugye ez került a Dev Kitbe is – vastagon verik a 2019-es 13”-es MacBook Prókat egymagos és többmagos teljesítményben is. Innen azért lehet némi következtetést levonni.

Akkor az Inteles Macek lehúzhatják innentől a rolót?

A válasz természetesen nem. Egyrészt nem, mert a vállalat világ életében híres volt arról, hogy a lehető leghosszabb ideig támogatják a már kifutófélben lévő készülékeket és technológiákat. Az én 2012-es régi MacBook Próm pont a napokban lett őskövületté nyilvánítva, ami azért szép teljesítmény, 8+ évet élt meg a támogatottsága.

Forrás: Apple

Emellett a Rosetta 2 lehetővé teszi majd az Intelre optimalizált alkalmazások ARM-es környezetben történő futtatását is. A fordítási folyamat gyakorlatilag láthatatlan a végfelhasználó számára.

Viszont azok már jobban vakarhatják a fejüket, akik Bootcamppel Windowst szeretnének futtatni Apple Siliconos gépeken. Bár a VMWare és Parallels megoldás lehet, de Intel fókuszú megközelítésük miatt nem valószínű, hogy zökkenőmentesen futna a Windows.

Forrás: AppleInsider

Bár a Microsoftnak van ARM-es Windows verziója a Surface Pro X-hez. Azonban az csak olyan gyártók számára elérhető, akik Microsoft termékeket értékesítenek és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben ezen változtatna a vállalat.

Vegyem vagy ne vegyem?

Az bizton állítható, hogy a vállalat még hosszú éveken át támogatni fogja az Intel processzorral szerelt laptopjait. Sőt, a híresztelések szerint idén még érkeznek is majd új Inteles Macek.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy talán sosem volt ilyen erős az Apple Mac felhozatala, mint most. Ha pedig Windows futtatással is „szórakozol”, akkor egyértelmű, hogy számodra még nem jött el az ARM-es gépekre váltás ideje. Érdemes az Apple high-end gépei közül válogatnod. Nagy a valószínűsége, hogy a korai ARM-es Macek az Apple mostani top felhozatalát még nem fogják lenyomni.

Forrás: AppleInsider

Ha viszont nem sürgős a váltás, akkor a híresztelések szerint már idén napvilágot láthatnak az első ARM-es gépek, ami után már biztosan kézzelfoghatóbb teljesítménybeli adatok állnak majd rendelkezésre. Persze, azt is érdemes figyelembe venni, hogy a jelenlegi termékpaletta elég széles, valószínűleg jó időbe fog telni, mire azon minden elem lecserélődik.

Te látatlanba beruháznál egy ARM-es Macbe?

Borítókép: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Már letölthető a macOS Ventura

Anikó

Jöhet a macOS Ventura régebbi Macekre is

Anikó