IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A macOS Big Sur tönkreteheti a DJ felszerelésed

Már amennyiben a Native Instruments egy bizonyos eszközét használod, méghozzá a gyártó hivatalos közlése szerint.

Az Apple legfrissebb asztali operációs rendszere a hosszú évek után átszabott dizájn mellett számos egyéb újdonságot hozott, így nem csoda, hogy sokan tűkön ülve várták a megjelenését. A macOS 11 Big Sur startja azonban még a szokatlanul elhúzódó béta időszak ellenére sem alakult zökkenőmentesen, a szoftverben bizony jócskán találni még bugokat. Egyes gépeket például kapásból téglává varázsolt a befagyó telepítő, de a Mail és az üzenetküldés sem működik tökéletesen. 

A zenei felszereléseket és szoftvereket fejlesztő német Native Instruments viszont a napokban újabb tétellel bővítette a problémák listáját.  A cég hivatalos támogatási oldalán tették közzé, hogy a Traktor Kontrol S4 Mk3 nevű kontrollerüknél a Big Sur az eszköz károsodását előidéző túlmelegedést okozhat. A hiba hátterében az ún. jog wheel (DJ-vénájú olvasóink javaslatait várom a magyar nevére) motorjának szoftveres vezérlése áll, itt keletkezik zavar, ami miatt az alkatrész túl nagy nyomatékkal dolgozik. A kérdéses kontroller 2018-ban jelent meg és népszerű típusnak számít, tehát viszonylag sokakat érinthet a drága baki.

Traktor Kontrol S4 Mk3. Big Surrel inkább ne pörgesd. Forrás: Digital DJ Tips

A poszt megemlíti, hogy a NI már az Apple-lel közösen dolgozik a hiba kijavításán, de nem csak ez a jelenség törhet borsot a macOS 11-et használó DJ-k orra alá. A Native Instruments ugyanis további problémákat is listáz: a Maschine MK2 és a Maschine Mikro MK2 kontrollerek, valamint egyes Komplete Audio típusú hangkártyák túlpörgethetik a processzort, a számítógép fagyását és a hang torzulását okozva.

Borítókép: Alexander Popov/Unsplash

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó