IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Zuckerbergnek sosem elég – januárban indulhat a Facebook saját kriptovalutája

A Facebook kriptovalutáját, a Librát még tavaly júniusban jelentették be, de véget nem érő akadályokba ütközött, most viszont januárban tényleg elstartolhat.

A Financial Times jelentése szerint jövő év elején elindul a Facebook saját kriptovalutája, a Libra, aminek eddig nem volt egyszerű útja. Rengeteg problémába ütköztek Zuckerbergék, és végül nem is pontosan ugyanazon az elven fog elindulni, mint kezdetben remélték.

Új szereplő a piacon – Forrás: CNET

A Libra több digitális érmét hozott volna forgalomba, amelyek közül néhány egyedi pénznemeket, például az amerikai dollárt képviseli. Viszont a többszínűségről le kell mondaniuk, és egyféle pénznemet tudnak helyettesíteni a Librával.

Az FT jelentése szerint a társaság egy amerikai dollárhoz kötött stabilpénz bevezetését tervezi, és a többi valutát majd egy későbbi időpontban fogja hozzáadni a rendszerhez. A dollárhoz kötött „stablecoinok” jól ismert kriptopénzek jelenleg is. Olyan vállalatok, mint a Coinbase, a Tether Limited, és a Paxos hoztak forgalomba ilyen érméket (USDC, USDT, illetve BUSD), az érmék teljes piaci felső határa százmilliókat, vagy akár dollármilliárdokat is elérhet. A stabil pénznemek lényege, hogy bizonyos árstabilitást és kiszámíthatóságot biztosítsanak a felhasználók számára, szemben a kriptovalutákkal, például a Bitcoin és az Ethereum hírhedt áringadozásával.

Valószínűleg ezért is döntött a The Libra Association, egy genfi székhellyel rendelkező nonprofit szervezetről, amelyet a Facebook és több más társaság alapított. Azonban az egyetlen valutához kötött indulás így sem lesz problémamentes. A vállalat azt is elmondta, hogy a projekt egyik elsődleges célja az, hogy a bankhozzáférés nélküli 1,7 milliárd ember számára biztosítson egy globális pénznemet, és utalások lehetőségét. De ha a Libra az amerikai dollárhoz van kötve, az további költségeket jelenthet az Egyesült Államokon kívüli országokban élő emberek számára.

Te használnád a Facebook saját valutáját?

Forrás és borító: Financial Times

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó