IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Qualcomm és a Google megígéri, hogy 4 évig frissíteni fogja az Androidos telefonjait

Az Android rendszer remélhetőleg gyorsabb lesz és még hosszabb ideig lehet majd őket a legújabb verzióra frissíteni a jobb chipseteknek is köszönhetően.

Az Android frissítési folyamata mindig is egy hatalmas zűrzavar volt, és maguk a felhasználók sem értették, hogy mikor melyik telefon kapja majd az új rendszert. Szemben az Apple által alkalmazott jelenséggel, amikor egy bizonyos nap kijön a rendszer és egyszerre frissítheti mindenki, aki az elmúlt 4-5 év modelleit használja.

Az elmúlt évek során sokat javult a folyamat, köszönhetően a nyomásnak, amit a Google tett a Project Treble-re, ami lényegében különböző részekre osztja az Androidot, ami megkönnyíti a gyártók számára a frissítések kivitelezését. Az Android 10 óta már jobban menedzseli a cég a projektet, de a Qualcomm és a Google bejelentette, hogy még jobbá szeretnék tenni az Android frissítési folyamatát.

A Google és a Qualcomm közötti új megállapodás olyan fejlesztéseket hoz a Project Treble-be, amelyek megkönnyítik az OEM gyártók számára, hogy saját operációs rendszer-implementációikat építsenek az Android keretrendszer tetejére. Az Android számos különböző típusú eszközön található meg, eltérő képességekkel, és a gyártók szeretik a saját márkájuk jellegzetességeit, vagy saját UI-ket a Google operációs rendszerére húzni. Ezzel nincs is semmi gond, csak pontosan ez teszi kicsit bonyolultabbá a frissítések kivitelezését.

Az Androidok frissítési terve – Forrás: AndroidCentral

A továbbiakban viszont az új fejlesztéseknek könnyebbé kell tenniük az Android-frissítéseket azáltal, hogy csak ugyanazt az operációs rendszert használják a különböző chipeken. A Qualcomm Snapdragon lapkakészletei ezt a továbbfejlesztett Project Treble-t fogják használni, amelyet az Android 11 is tartalmaz. Ez lehetővé teszi, hogy ugyanazon operációs keretrendszereken gyorsabban jusson majd el a frissítés az eszközökre. Arról nem is beszélve, hogy alacsonyabb mérnöki, fejlesztési és telepítési költségeket eredményez.

A Google és a Qualcomm bízik abban is, hogy ezzel a megoldással képesek lesznek négy év biztonsági frissítést nyújtani a Qualcomm új Snapdragon chipjeit futtató eszközökön. A Snapdragon 888 az Android 11, 12, 13 és 14 operációs rendszereket fogja támogatni, tehát az ígéret lényegében három fő operációs rendszer-frissítésre vonatkozik, amelyeket egyes gyártók már elkezdtek belebegtetni az eszközeikre vonatkozóan. A Google Pixel okostelefonok vezetik a listát természetesen, és az idei év legjobb Samsung-telefonjai is megkapják majd a három nagy szoftverfrissítést.

Ti számoltok a frissítésekkel, amikor telefont vásároltok?

Forrás és borító: AndroidCentral

Kapcsolódó cikkeink

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó

A hirdetések már a telefonod zárolási képernyőjére is betörhetnek

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó