IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A TikTok 15 hónapig lopkodta az androidosok MAC-címét

Lehet mégis jót tesz a világgal Trump, hogy így nekiment az alkalmazásnak?

Igen, újabb napra ébredtünk a csodálatos szappanopera-sorozatunkban, és természetesen mára is jut egy epizód. A TikTok már figyelmeztette Donald Trumpot, hogy a kínai Apple eladások bánthatják az alkalmazás tiltását az USA-ban. Szombaton azonban arra is kitértek, hogy bíróságra vihetik az ügyet, ugyanis ezeknek kemény szavaknak szerintük semmilyen valóságalapjuk nincs és azt is nehezményezik, hogy nem volt idejük reagálni a vádakra.

Viszont a Wall Street Journal riportja szerint nyakig benne van rosszaságban a ByteDance, ugyanis kiderült, hogy 15 hónapja gyűjtögették az Android felhasználók MAC-címeit. A MAC-címek nem egyenlőek az IP-címekkel, ugyanis az előbbi mindig fix és eszközhöz kötött, a hálózati kártya statikus azonosítója. Addig az IP-címet az internetprotokoll segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használják és folyamatosan változik. Ebből következik, hogy mennyivel értékesebb adat valakinek a MAC-címével rendelkezni, ami addig nem fog változni, amíg ugyanazt a telefont vagy laptopot használjuk.

Tovább folytatódik a herce-hurca – Forrás: ContextUS

Az Apple már 2013-ban letiltotta a MAC-címek nyilvánosságát, és a Google is megtette ezt 2015-ben, viszont úgy tűnik a droidosoktól még lehet adatokat eltulajdonítani. A ByteDance-nél ugyanis találtak egy biztonsági rést, aminek köszönhetően hozzáférhettek a MAC-címekhez. A TikTok ezt a címet az Advertising ID-vel kombinálta, hogy egy teljes képet tudjanak alkotni a felhasználóról. Az Advertising ID a Google sajátossága, és csak androidos telefonokon található meg. Arra jó, hogy személyre szabott reklámokat és Play Store ajánlásokat kapjunk.

A MAC-címek azért is titkosak, mert birtokukban olyan adatokhoz lehet jutni a felhasználókról, ami nagyban károsítja a személyhez fűződő jogokat. Ez tehát nagyban megerősíti Trump elméletét, miszerint a ByteDance szoros kapcsolatban áll a Kínai Kommunista Párttal, és megfigyelik az amerikai felhasználókat. Erre természetesen még mindig nincs konkrét bizonyíték, de az elmúlt hetek történései, és az iOS 14 bétaverziója utáni adatlopkodásos hírek után egyre könnyebb elhinni a szóbeszédet.

A Journal cikke szerint a ByteDance olyan titkosítást használt, amivel a Google-nek fel sem tűnhetett az adatok eltulajdonítása. A cég úgy reagált a hírre, hogy egyáltalán nem küldték el az amerikaiak adatait a kínai szerverekre, és szimplán csak azért gyűjtötték a MAC-címeket, hogy a reklámokat még jobban személyre tudják szabni. Akkor álltak le a gyűjtögetéssel, amikor az USA elkezdett utánuk szaglászni, tehát érezték, hogy nem túl fair, amit csinálnak.

A fiatalkorúak MAC-címének gyűjtése ráadásul a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, a gyermekek online magánélet védelméről szóló törvényébe ütközik, így elképzelhető, hogy nagyobb botrány lesz a dologból, mint elsőre tűnik.

Te mit szólnál, ha kiderülne, hogy az egyik alkalmazás eltulajdonította a MAC címedet?

Forrás és borító: Gizmodo

Kapcsolódó cikkeink

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Google: az Apple visszatartja a fejlődést

Anikó

Végre használható lesz a Gmail iOS-es widgete

Anikó