IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Trump legújabb ámokfutásának az Apple ihatja meg a levét

Úgy tűnik, hogy a büntetett Huawei jöhet ki nyertesen a harcból.

Donald Trump nem csupán a TikTokot szeretné kitiltani Amerikából, amíg az kínai kézben van, hanem az összes többi olyan alkalmazást is, ami esetleg a Kommunista Pártnak szivárogtathat, valamint a kínai hálózatok roamingjának is hadat üzent.

Ami a legfőként szúrja az elnök szemét, az a WeChat. Nálunk egyáltalán nem annyira népszerű, mint ahogy a WhatsApp sem, de Kínában konkrétan egy „szuperapplikáció”. Egyszerre szolgál ugyanis közösségi médiaként, üzenetküldőként és mobiltranzakciós alkalmazásként is, és 1 milliárd ember használja napi szinten. A Tencent készítette még 2011-ben, és mint tudjuk Trumpnak a ByteDance mellett a Tencent is nagy ellenségnek számít.

Kínában a WeChatet használják szinte mindenre – Forrás: PhoneArena

 

A WeChat konkrétan megosztja a felhasználok adatait a kínai hatóságokkal, és cenzúrázza a politikai tartalmakat. Ez érthetően kiakaszt más, demokratikus országban élőket, így kicsit érthető, hogy ez a cég Trump következő áldozata. Viszont ezzel az Apple is veszíthet, mert ha be lesz tiltva a WeChat, akkor azt le kell szedni az AppStore-ról. És hiába van kismillió kínai telefonmárka, a iPhone-okat még mindig előszeretettel használják, meg hát tegyük hozzá, hogy Kína népessége majdnem 1,4 milliárd a legutóbbi népszámlálási adatok szerint.

Trump mindennek nekimegy, ami kínai – Forrás: CNET

Kínában tényleg nagyon népszerű a WeChat, mind magánszemélyek, mind cégek folyamatosan használják. Egy online kutatás szerint 20-ből 1 kínai hajlandó lenne megválni az iPhone-jától, ha leszednék az alkalmazást AppStore-ról. Ami borzalmasan fájna az Apple-nek, ugyanis az összes eladott telefonjaik 20%-a Kínában kerül értékesítésre.

Arról nem is beszélve, hogy az iPhone-ok nagy részét Kínában szerelik össze, és ha tényleg nagyon elfajulnának a dolgok, elképzelhető, hogy limitálnák az elkészített modellek számát, vagy az alkatrészek szállítását Amerikába. Azokról a ritka fémekről nem is beszélve, amiket az Apple használ és Kínában bányásszák. Az Apple már korábban is tervezte ugyan, hogy csökkenti a kínai befolyást a gyártásban, és Indiába költöztet pár üzemet, de nem tudnák teljesen kiváltani azt.

A legszebb dolog a történetben, hogy ha tényleg megtörténne a WeChat költözése az App Store-ról, akkor megugranának a Huawei eladásai. És mivel a világ legnagyobb mobiltelefonpiacáról beszélünk, ezek nem kis számok lennének. Annak ellenére, hogy a Huawei kapott pár pofont az elmúlt időszakban az USA-tól, még mindig a legnagyobb eladási számokkal büszkélkedhet. Plusz ugye hiába van fent a WeChat a Play Store-on, Kínában be vannak tiltva a Google alkalmazásai, de a Huaweinek már saját felülete van erre, és természetesen megtalálható rajta a WeChat.

Neked van olyan applikáció, ami miatt lecserélnéd a telefonod?

Forrás és borító: PhoneArena

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó