IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A töltőtöl az akkumulátorig, avagy így töltsenek az androidosok

Gondolkodtál már valaha azon, hogyan is töltöd a telefonod és hogy ezzel okozol-e bármi kárt készülékedben? Most néhány gondolat és egy-két tipp keretén belül kicsit beleássuk magunkat a töltés mikéntjébe, annak akkumulátorra gyakorolt hatására és abba, hogyan hosszabbíthatod meg leginkább androidos készüléked telepének élettartamát.

Az első eszközök és szerszámok valamikor 3-400 000 évvel ezelőtt kerültek a kőkori emberek kezébe. Most pedig az első számú eszközünk a telefonunk. Azt pedig bármilyen fejlett is készülékünk, folyamatosan tölteni kell és napközben is életben kell tartani.

Éppen ezért, az egyik legfőbb szempont a telefonok esetében az akkumulátor kapacitása és hogy egyhuzamban hány órát – vagy kivételes esetekben napot – tud folyamatosan működni és teljesíteni minden kívánságunk. Igazi XXI. századi dzsini, szerencsénkre nem csak hármat lehet kívánni.

Ha dzsinik nem is, de okostelefonok léteznek… – Forrás Techpp

Lehet akármilyen erős processzora a telefonunknak vagy lehet benne kétszámjegyű a RAM, meg 4K-s és 120 Hz-es a Super AMOLED kijelző, mind hiába, ha a telefonunkban nincs elég töltés. Amint nullán van az aksi, vége a mókának. Legyen az lemerülve vagy törölközőt bedova, totál kinyúlva. Ezért is olyan fontos, hogy hogyan is töltjük telefonunkat, és annak milyen a készülékünkre gyakorolt hatása.

A telefonos éra hajnalán, először mindenki örült, hogy már nem füstjelekkel, és hírvivő galambokkal útján kellett társalogni. Jött egy pasas és csodát kreálva lehetővé tette két egymástól mérföldekre lévő ember csevegését. Persze először helyhez voltak kötve, és folyamatos áramszükségletük is volt, de tették a dolgukat és ezt mindenki imádta. Nem is csoda, hogy a legnépszerűbb módja lett a kommunikációnak a világon. Aztán az internet óta valahogy visszatértünk az írásbeli csevegésre és csak a chatelésünk. De az már megint más téma…

A későbbi, “modernebb” hordozható telefonok már akkumulátorral rendelkeztek, szinte mindegyik aksija könnyedén cserélhető volt. Ha te is a legnagyobb telefon spílerek egyike voltál, csak kipattintottad és beraktál egy előre feltöltött tartalék aksit.

A kövektől a telefonokik? Itt a vége? Vagy lesz más? – Forrás: Weebly

Azonban lassan, de biztosan az egyre nagyobb igény a prémiumabb anyaghasználatú okostelefonok iránt, sajnos vagy nem, de kiszorította a cserélhető aksikat a készülékekből. Mostanában, ha kuka az aksi, az sok esetben drága mulatságként szokott végződni.

Igaz, ma már fejlettebb az akkumulátortechnika és a szintén egyre fejlettebb processzoragyak alacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek. Viszont a magasabb teljesítmény, magasabb energiafogyasztású tevékenységeket is hoz magával, úgy mint: egésznapos videózás, zenélés vagy játék.

Ámbár ma már szinte tripla AAA-s játékokat is könnyedén futtatnak a készülékek, azért valahol szürreális, hogy minden kedvenc gyerekkori számítógépes játékom röhögcsélve fut a legtöbb készüléken. Ehhez régen egy teljes számítógépes rendszer kellett.

Viszont, ha játszani is akarsz, akkor számítanod kell arra, hogy gyakran kell töltened a telefonodat és állapottól függően powerbanket sem árt majd magaddal hordanod. Durva igénybevétel mellett készüléked energiaforrása sokkal hamarabb be tudja dobni a törölközőt, mintha Mike Tyson püfölte volna.

Köszönhetően viszont a magasabb teljesítményű processzoroknak és töltőknek – a ma már 65 Wattos, és közelgő 120 Wattos töltő korában – igazán röpke idő alatt újratölthetjük kütyüinket.

Nagyon hasznos technológia, de nagyon érzékeny is! – Forrás The Tehcelectro Society

Akkor, hogyan is töltsd és hosszabbítsd meg az Lítium-ion-akkumulátorunk élettartamát?

Azt tudni kell, a készülék legjobban magát az optimális 30-80% közötti töltéssel érzi. És ha tehetjük nem kellene mindig hagyni, hogy le menjen teljesen 30%-ra vagy az alá. A sokkal több, de kis megszakításos töltés jobb, mintha lemerítenéd a telefont és aztán 100%-ra fel. Hatalmas károkat okozhatsz, ha nap, mint nap hagyod teljesen lemerülni a telefonodat. Persze az sem reális, ha minden 5% után töltőre akarod rakni, legjobb az arany középút. Akkor már ajánlatos lenne töltőre csatlakoztatni.

Na, de itt jön a feketeleves második felvonása: az se jó ha egész nap és éjszaka folyamatosan töltőn van a telefon, és most nem amiatt a tévhit miatt, hogy ez túltölti az akkumulátorunkat, mert ez nem így van. Most már a telefonok is elég okosak, hogy tudják teljesen feltöltöttek, nincs szükségük most már energiapótlásra, de attól még a folyamatos kis energiaátvitel ott van, hogy egész nap maxon tartsa kütyüdet.

Ez nem kívánatos felmelegedéshez vezethet, ami ha folyamatos, belső anyaggyegülést, majd leválásokat, alaplapi problémákat idézhet elő, ami végzetes is lehet készülékünkre nézve. A magas hő a legrosszabb a telefonnak és az aksinak, úgyhogy ne a párnád alatt hagyd esténként, mert kvázi szépen lassan megsütöd belül telefonodat és ha lehet tokban se töltsd.

Semmiképp ne hagyd a telefonodat párnád alatt, nehogy baj legyen… – Forrás: ABC News

A legrosszabb az, amikor egyszerre töltöd és meríted telefonodat, például egy magas processzor- és RAM-aktivitást igénylő játék miatt vagy egy totál multitasking feladattal úgy, hogy közben csoporthívásban vagy. Persze nem lehet mit tenni, ha már ennyi pénzért megvetted használni akarod, nem? De. Ettől függetlenül, azért ha teheted, várd meg míg feltöltött és csak aztán, töltőről lehúzva használd. Már csak a pénztárcád érdekében is…

Szóval összegezve:

  • Kerüld a folyamatos 0-100-ig való lemerítést és feltöltést, inkább többször kicsit egy napon keresztül
  • 30 és 80 százalék között töltsd a telefonod, ebben a tartományban a leggyorsabb és leginkább aksi-barátabb
  • Ha teheted gyorsabb töltőegységet használj, hogy ne kelljen egész éjszaka töltened a telefonodat, elég felraknod este egy kicsit és elalvás előtt levenni
  • A magas hőmérséklet és folyamatos meleg megfőzi belülről a telefonod, véletlenül se párna alatt töltsd vagy tokban
  • Lehet arra nincs módot, hogy kikapcsold a telefonodat az értesítések miatt éjszaka vagy napközben, de legalább ne használd azt videójátékra és egyéb dolgokra töltés közben

Ha ezeket betartod vagy legalább csak párat, biztosan meghosszabítod a telefonod akkumulátorának az élettartamát. Meg persze nem kell majd szervizbe vinni, aminek végösszege néha új készülék árakkal vetekszik…

Tartsatok velünk, jövő héten jön a nagy Android vs. iOS töltéskalauz!

Kapcsolódó cikkeink

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó

A hirdetések már a telefonod zárolási képernyőjére is betörhetnek

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó