IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Bezzeg az én időmben: hol tartottak a mai cégvezetők fiatal korukban?

Bill Gates és Jeff Bezos a világ leggazdagabb emberei, Zuckerberg és Elon Musk munkásságát pedig mindenki ismeri. Azt azonban kevesen tudják, mivel foglalkoztak ők fiatal korukban, mennyire voltak átlagos gyerekek, tinédzserek…

Ha a dollármilliárdos cégvezetőkre, a legnagyobb vállalatok alapítóira gondolunk, nehezen tudjuk őket elképzelni átlagos tinédzsereknek, mekiben dolgozó fiataloknak, akik plusz melót vállalnak, hogy másnap abból a pénzből vehessenek maguknak valami átlagos dolgot. Feltételezzük róluk, hogy már akkor is gazdagok és sikeresek voltak, legnagyobb gondjuk pedig távolról sem hasonlított egy mindennapos huszonéves problémáihoz.

A valóság persze nem ez, Jeff Bezos vagy éppen Sunda Pichai is átlagosnak mondható életet élt fiatal felnőttként, nem voltak sem milliárdosok, nem jártak Ferrarival, Teslával pedig még annyira sem. Egyetemre jártak (vagy éppen oda sem), hamburgeresnél dolgoztak, újságkihordással foglalkoztak, esetleg programoztak, ugyanúgy, ahogy korabeli társaik.

Bill Gates

Szülei sikeres üzletemberek voltak, ez adhatott példaképet az ifjú Billnek. A számítógépekkel általános iskolás korában találkozott először, ahová (egy magániskolába) a szülei kifejezetten azért íratták be, mert az adott intézmény rendelkezett ilyen eszközökkel. Itt ismerte meg későbbi Microsoftos társalapítóját is, Paul Allent, akivel az elejétől kezdve remek kapcsolatot ápolt.

Bill Gates fiatalon. Forrás: CNBC

Gates később a Harvard Egyetemre kapott felvételt, matematika szakra, ahol megismerte a Microsoft későbbi vezérigazgatóját, Steve Ballmert. Tanulmányai egyébként túl sokáig nem kötötték le, az egyetemet másfél év után otthagyta, s később sem diplomázott le, húszas évei elejétől leginkább a vállalkozására koncentrált.

Jeff Bezos

Jeff egy klasszikus helyszínen kezdte karrierét: a McDonald’sban. Igen, az Amazon első embere anno a mekiben sürgött-forgott, igaz, egyes források szerint nem teljesített túl jól. Már az első héten meggyűlt a baja a ketchupos adagolóval, és sikerült faltól falig összekennie az egész konyhát.

Itt még több haja volt. Forrás: Fortune

Tanulmányait a középiskola után a Princeton Egyetemen folytatta, később pedig a Wall Streeten dolgozott felsővezetőként, ahol komoly tapasztalatokat szerzett az Amazon elindításához.

Mark Zuckerberg

Zuckerberg karrierjének kezdetéről film is készült, mely többé-kevésbé hitelesen bemutatja, miként indult a Facebook, milyen körülmények kellett felhúznia a közösségi platform alapjait. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy már 12 évesen elkészítette saját üzenetküldő programját, melyet Zucknetnek nevezett el.

Zuckerberg ma is 16 évesnek fest fiatalos arca miatt. Forrás: NY Times

Későbbi fejlesztését, a Synapse-t, egy mesterséges intelligenciát használó zenei programot a Microsoft szerette volna 1 millió dollárért, de elutasította azt. Az egyetemet a Facebook fejlesztése miatt hagyta ott, a döntése Bill Gateséhez hasonlóan nyerőnek bizonyult.

Elon Musk

Hát neki pénzügyi gondjai már akkoriban sem nagyon voltak. 12 évesen a Blastar nevű, saját készítésű játékprogramot adta el 500 dollárért (mai árfolyamon kb. 1300 dollár), 28 évesen a néhány évvel korábban, az öccsével kitalált Zip2-t adta el a Compaqnak 341 millió dollárért. Ezt a pénzt aztán a PayPalba fektette, melyet végül 2002-ben az eBay vásárolt fel 1,5 milliárd dollárért.

Muskból sosem veszett ki a gyerek. Forrás: Esquire

Szülőhazájából, a Dél-Afrikai Köztársaságból 17 évesen ment Kanadába, hogy elkerülje a sorkatonaságot, végül itt végezte el a középiskolát, sőt két diplomát is szerzett. Majd végül az USA-ba költözött, és a Kaliforniai Egyetemre jelentkezett amit aztán két nappal később otthagyott, hogy “inkább az emberiség jövőjére koncentrálhasson”.

Sundar Pichai

A Google jelenlegi vezérigazgatója egy átlagosnak mondható pályát járt be. Édesapja elektromérnökként dolgozott, így miután Sundar kijárta a helyi iskolákat, szintén a mérnöki szakma után kezdett nézelődni. Kohászati mérnökként diplomázott Indiában, majd a következő két mester fokozatot már az USA-ban sikerült abszolválnia.

Igaz, Sundar mai arcát se ismernék meg túl sokan. Forrás: YouTube

A Googlehez aztán már 32 évesen került, ahol a ranglétrát végigjárva először termékmenedzseri, majd aligazgatói, végül vezérigazgatói pozícióba került.

Jack Dorsey

Az angol, ír és olasz felmenőkkel is rendelkező Dorsey St. Louisban látta meg a napvilágot. Bár már tizennégy éves korában nekiállt a programozásnak, különböző fejlesztéseknek, ennek ellenére a divatszakmába is belekóstolt, ha egész rövid ideig is. Persze előbbiben azért sikeresebb volt, 14 éves korában írt logisztika fejlesztését ma is használják taxitársaságok.

Valahol még érthető is ez a modellkedés dolog… Forrás: Medium

Bár egyetemi éveit a diploma megszerzése előtt abbahagyta, arra biztosan jó volt az iskola, hogy megadja az alapokat a Twitter megalapításához. A többit pedig már tudjuk…

Ha végignézzük a listát, azért az látszik, hogy bár kevesen lettek közülük 30 éves koruk előtt dollármilliomosok, az alapokat lerakták hozzá. A megfelelő tudás, a meglévő zsenialitás csak arra várt, hogy a megfelelő ötlet megérkezzen, és összeálljon a tökéletes párosítás. A többi pedig történelem.

Forrás: Business Insider, Wikipedia

Ha tehetnéd, melyikük bőrébe bújnál leginkább?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó