IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A világ első összehajthatós számítógépét dobta piacra a Lenovo

A nem mindennapi eszköz már előrendelhető a gyártótól, mondjuk ennyiért már egy szuper gamer laptopot vagy a legdrágább Macbook Prót is meg tudjuk venni.

A Lenovo bejelentett egy olyan ThinkPad laptopot, amilyet még senki sem látott előtte. Ugyanis amikor mindenki összehajthatós telefonokat kezdett el gyártani, a Lenovo eggyel komolyabb szintre lépett.

Képzeljük el a Samsung Galaxy Foldját 13 colos méretben és megkapjuk a Lenovo ThinkPad X1 Foldot. A Lenovo mindig is szerette az érdekes megoldásokat, gondoljunk csak a komplett Yoga szériára. Most azonban még merészebbre vették a figurát és a Fold X1 nem csupán egy laptop és tablet egyben, de még össze is lehet csukni.

Ha teljesen nyitva van az eszköz, akkor egy hatalmas tabletként funkcionál, ami egyértelműen teljesen érintőkijelzős. Ha a szélesebb oldalával lefelé helyezzük, akkor egy hozzá kapható tartó és Bluetooth billentyűzet kiegészítővel egy személyi számítógépet kapunk érintőkijelzővel. A hozzá kapható stylussal pedig kisebb grafikai munkákat is elvégezhetünk.

Forrás: Lenovo

Ha félbehajtjuk a gépet, akkor egy teljesen érintőkijelzős mini laptopot kapunk. Pontosan úgy néz ki a dolog, mintha valaki ráült volna egy iPadre. A felső része a kijelzőnek marad továbbra is kijelző, de az alsó felében megjelenik egy virtuális billentyűzet.

Viszont valószínűleg a gyártó is tudja, hogy mennyire kényelmetlen a virtuális billentyűzet, főleg ha egy 13 colos képernyő felén kell kivitelezni, ezért a Bluetooth keyboard pontosan olyan méretű, hogy rá lehessen csatlakoztatni a félbehajtott kijelzőre.

Egy gond azonban van vele. Hogy Windows 10 fut rajta. Ami önmagában nem baj, csak a Windows még abszolút nem képes arra, hogy ezeket az összehajthatós kijelzőket kezelje, ezért a Lenovonak egy sajátos megoldást kellett alkalmaznia, amivel a kijelző egyik vagy másik oldalára pinelhetünk alkalmazásokat.

Forrás: Lenovo

Az X1 Fold 11. generációs Intel processzort, 2 USB-C portot, SIM kártya bemenetet, 8 GB RAM-ot, 1 terra tárhelyet és 50 Wh aksit kapott. És 5G modemnek is helye van az összesen 1 kg-os gépben.

Az ára viszont elég borsos, ugyanis 2500 dollárt kérnek érte a Lenovonál, ami adó, átváltás és árfolyamkockat, meg minden extra költségek nélkül is 780 000 Ft. Megmondom őszintén én jobb helyet is el tudok ennyi pénznek képzelni, mint a Lenovo X1 Fold.

Nektek tetszik a megoldás?

Forrás és borító: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

Az Apple továbbra is vezeti a táblagépek piacát

Anikó