IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Alapértelmezett Messengert akar a Facebook az iPhone-ra

A közösségi oldal üzenetküldő platformjának vezetője azt szeretné, ha az Androidhoz hasonlóan iPhone-on is rábízhatnánk az SMS-ezést a Facebook saját alkalmazására.

Sokak számára az iMessage az egyik fő szempont, amiért az iPhone mellett döntenek. Az almás telefon titkosított üzenetküldő alkalmazása idehaza ugyan nagyon messze van a vezető pozíciótól, de amerikában például annyira népszerű, hogy néha emlékeztetni kell az embereket: azok is számítanak, akik zöld buborékkal jelennek meg a felületen, azaz nem iPhone-t használnak. A Cupertinói cég pedig létfontosságú funkcióként tekint a platformra, amit a biztonságra felépített reklámkampányaikban is állandóan hangsúlyoznak.

Apple letisztult üzenetküldője az iPhone egyik védjegyének számít. Forrás: Apple

Az iMessage alapértelmezett státuszát mindezért eddig nem is nagyon kérdőjelezte meg senki, ám a jelek szerint az iOS 14 lazításai felbátorították a Facebookot, akik most az almás üzenetküldő kivételezett helyzetének megszüntetését sürgetik. Emlékeztetőül: a legfrissebb mobil operációs rendszerükben a Cupertinóiak engedtek a kritikáknak, így végre az alapértelmezett Safari böngészőt és az Email klienst is lecserélhetjük harmadik féltől származó alkalmazásokra.  A Messenger vezetője, Stan Chudnovsky nemrég arról beszélt a The Informationnek, hogy szeretnék, ha a Facebook csevegőjét is megilletné az a lehetőség, hogy az iMessage helyébe lépjen.

Úgy érezzük, hogy az embereknek meg kellene adni a választás lehetőségét, hogy az iphone-jukon különböző üzenetküldő appokat állítsanak be alapértelmezettként. amúgy is minden ebbe az irányba mutat.

Stan Chudnovsky

Chudnovsky szerint a Facebook az évek során már többször is kérte ezt az Apple-től, ám a cupertinóiak mindig elzárkóztak a változtatástól. A vezető azzal indokolta a Facebook álláspontját, hogy szerintük a jelenlegi szabályozás nem biztosítja az egyenlő versenyt az üzenetküldő platformok fejlesztőinek. Követendő példaként az Androidot hozta fel, ahol valóban engedélyezhető, hogy akár az SMS-einket is Zuckerbergék appja kezelje.

A moszkvai születésű Chudnovsky a PayPaltől érkezett a Facebookhoz, 2015 óta vezeti a Messengert. Forrás: Facebook

A cupertinóiak számára a téma puszta felvetése is a lehető legrosszabbkor jött. A céget már így is versenytorzítással vádolja az Epic Games, a Spotify, a Tile és a Match Group „Coalition for App Fairness” nevű csoportosulása, miközben a Microsofttal is megy a huzavona a felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásuk engedélyezésén. A vállalatok között dúló konfliktusok egyre inkább felhívják a döntéshozók figyelmét a versenyjogi kérdésekre. Az óceán innenső felén az Európai Tanács indított vizsgálatot, nyáron pedig már Washingtonban is képviselőházi meghallgatást tartottak, ahol az Apple, az Amazon, a Facebook és az Alphabet vezetőjét faggatták a témában.

A Cookék helyzetének megingását sugalló külső körülmények mellett valószínűleg az is bátoríthatta a Facebookot az iMessaget érintő követelés megfogalmazásában, hogy a közelmúltban két apróbb győzelmet is elkönyvelhettek az Apple-lel szemben. A cupertinóiak előbb a felhasználók hirdetési célú követését megnehezítő iOS-funkció aktiválásának elhalasztásába mentek bele, a járványhelyzet miatt pedig a napokban egy évre lemondtak a Facebook online rendezvényszervező platformjától beszedett 30 százalékos jutalékukról is.

Ennek ellenére pillanatnyilag nehéz elképzelni, hogy az Apple önként és dalolva liberalizálná az üzenetküldést a telefonjain. A privát szférát és a biztonságot érintő területeken a cupertinóiak az utóbbi években egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak, elég csak a követés korlátozására, vagy az alkalmazások háttértevékenységét leleplező értesítésekre gondolni. Az iPhone=Biztonság mantrában márpedig kulcsfontosságú az iMessage kétoldalú titkosítása is, ami jelenleg a Messengerből hiányzik, és a Facebook szerint még éveket kell várnunk rá.

Te szívesen lecserélnéd az iMessage-t a Messengerre?

Forrás: The Information

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó