IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az iOS 14 tíz legnagyobb újdonsága

Nem csak a widgetekkel bővült az Apple mobil operációs rendszere, hiszen a 14. főverzió kifejezetten sok változást hozott az iOS-be.

Az iOS történetében többnyire izgalmas és kevésbé izgalmas frissítések váltogatták egymást, az idei év szerintünk az előbbiek közé sorolható. A 2020-as rendszerben talán csak azoknak kell csalódniuk, akik egy teljes újratervezésre vágynak, hiszen a felület radikális átszabására ezúttal sem került sor. Ettől eltekintve viszont számos érdekes, és főként hasznos újdonsággal bővült a repertoár, mutatjuk a legjobbakat.

Widgetek

Forrás: Cult of Mac

Nyilván ezzel kell kezdeni, hiszen a szabadon elhelyezhető interaktív kártyák az iOS 14 fő attrakciói. Az Apple éveken át ragaszkodott a külön oldalon rögzített egyen-widgetekhez, de innentől vége a szigorúságnak, az új változataikat oda tesszük, ahová csak akarjuk. A cupertinóiak ráadásul kicsit fel is turbózták az opcióinkat az intelligens paklinak hívott megoldással, amivel több widgetet egymásra halmozva lapozható ablakokat kreálhatunk. A harmadik féltől származó widgetek listája egyelőre nem túl hosszú, de folyamatosan bővül a kínálat.

Kép a képben (Picture in Picture)

Forrás: AppleInsider

A 90-es évek legmenőbb tévéinek fő újdonsága az iPad után végre az iPhone-ra is megérkezett. A kép a képbennel a videós appokat zsugoríthatjuk össze és helyezhetjük el a kijelzőn, ha éppen valami mással is foglalkoznánk. A PiP aktiválásához elég csak elindítani egy videót valamelyik támogatott alkalmazásban, és a Főképernyőre visszasuhintva, vagy Home gombos készülékeken a gombot megnyomva automatikusan megtörténik a tartalom kicsinyítése.  A kép a képben funkció fejlesztői támogatást igényel, tehát egyelőre még nem élvezhetjük minden videós appban. A YouTube-ról viszont nem érdemes álmodozni, a PiP ott csak prémium funkcióként lesz elérhető, ingyen még böngészőből sem működik.

Koppintás a hátoldalon

Forrás: th3x.com

Az iOS 14-ben már a készülék hátoldalának dupla és tripla koppintásával is adhatunk parancsokat a telefonunknak. Ehhez a Beállítások/Kisegítő lehetőségekbe navigálva ki kell választanunk az Érintés menüpontot, majd legörgetve a Koppintás hátul opciót. Itt már szabadon konfigurálhatjuk, hogy mi történjen a kopogtatás hatására.

Pöttyökkel a privát szféráért

Forrás: wccfdot.com

Az új rendszer sárga pöttyel jelzi, ha egy alkalmazás a mikrofonunkat, és zölddel, ha a kameránkat használja. A pöttyök a képernyő jobb felső sarkában láthatók, a Vezérlőközpontot lehúzva pedig még utólag is megtudhatjuk, hogy melyik app miatt bukkant fel a figyelmeztetés.

Alkalmazáskönyvtár

Forrás: Apple

Az Alkalmazáskönyvtár lényegében egy új, automatikusan generált csoportosítás a készülékünkre telepített appokkal. A felület egy plusz lapként jelenik meg az utolsó Főképernyő-oldalunktól jobbra, ide navigálva különböző kategóriákra bontva láthatjuk az alkalmazásainkat. Ha túl nagy a kupi, a keresővel akár az ábécé sorrendbe rendezett listát is előcsalogathatjuk.

Harmadik féltől származó alapértelmezett böngészők és email kliensek

Forrás: The Next Web

Erről Deborah már külön cikket is írt, röviden annyi a lényeg, hogy végre nem muszáj a Safarit, vagy az Appe-féle Mailt használnunk alapértelmezett appként a böngészéshez és a levelezéshez. A változtatást az adott alkalmazás Beállításokban elhelyezett menüjében tudjuk eszközölni, jelenleg a Google Chrome, a Mozilla Firefox, a DuckDuckGo és a Microsoft Edge támogatja, az email kliensek közül pedig az Outlook és a Spark.

Hívások kicsiben

Forrás: Apple

Az iPhone-on eddig bármit csináltunk is, bejövő hívás esetén kénytelenek voltunk abbahagyni, mert az ilyenkor megjelenő felület elfoglalta az egész képernyőt. Ennek most vége, hiszen az iOS 14-ben a hívásértesítések aktív kijelzőn egy kicsinyített ablakon futnak be, amivel könnyedén fogadhatjuk, figyelmen kívül hagyhatjuk, vagy elutasíthatjuk őket.

Átszabott ébresztés

Forrás: Reddit

Az iOS 14-ben az Óra alkalmazás sem maradt érintetlen, mivel az Ébresztés felülete teljesen megváltozott, az alvásidő beállításai pedig átkerültek az Egészség appba. Az átalakulás főként az ébresztés időpontjának beállítását érinti, eltűnt ugyanis az eddig használt görgethető kerék, helyette régi vágású gombokat kaptunk. Aki továbbra is szeretné suhintással konfigurálni az ébredését, az az időpont apró ablakára nyomva még mindig megteheti. Némi személyes megjegyzés: szerintem ezt nagyon összekuszálták, de nem csak én gondolom így.

Üzenetek rögzítése

Forrás: Apple

Ha te is sokat használod az iMessage-t, imádni fogod ezt a funkciót. Az egyes beszélgetésekre hosszan nyomva ugyanis már a rögzíthetjük csevegéseinket a képernyő tetején, így téve könnyebbé legfontosabb partnereink elérését.  A rögzítés után a beszélgetéseket az adott személy profilképét kiválasztva nyithatjuk meg.

Appok installálás nélkül

Forrás: Pocket-lint

Az új rendszer egyik nagy trükkje, hogy lehetővé teszi az appok egyes funkcióinak használatát az adott alkalmazás telepítése nélkül. Az alkalmazások ilyenkor kis kártyákon jelennek meg, amiket többek között QR-kódok, linkek, vagy Safari bannerek is aktiválhatnak. A funkcióhoz fejlesztői támogatás szükséges, azaz nem az Apple-ön múlik, hogy mennyire lesz elterjedt.

Kihagytunk valamit? Írd meg, hogy neked mi a kedvenc újdonságod!

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó