IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

ARM-Samsung-AMD trió van alakulóban?

Még tavaly novemberében jelentette be a dél-koreai elektronikai cég, hogy leállítja a saját gyártású Exynos processzorok chipek belső mag technológiájának gyártását. Na, de akkor ki látja majd el őket a kellő technológiával és hardverrel a készülékeikhez?

Úgy tűnik, véglegesen elválik a Samsung és Qualcomm Snapdragon procijainak útja. És helyébe lép az ARM és AMD összekarolva. Ezáltal majd a dél-koreai mogul biztosan serényen fel fogja használni a két cég technológiáját és processzorkomponenseit. A hatalmas eladásaik meg nagyon is megéri majd a két hardveres cégnek. Ami fontos lenne, hisz ma már csak a Samsung használja saját chipjeit amióta a Huawei HiSilicon procikat betiltották többek között az Egyesült Államokban és Angliában is.

Az ARM technológiára amúgy hatalmas szükség is van, mivel az Exynos a Snapdragon ellen sorra lebőg szinte minden kategóriában. Legyen szó egymagos vagy többmagos sebességről, energiafogyasztásról vagy netalántán hőtermelésről. Azonban a Cortex-X mag, amin jelenleg a két cég dolgozik 30%-kal hatásosabb az egymagos feladatok futtatásában, illetve 22%-kal magasabb végső csúcssebességet tudtak kifacsarni az előző generációs Cortex-A78-hoz képest. Szóval jó irányba haladnak!

Ha létrejön a szentháromság, akkor lehet végeszakad a Qualcomm hatalmas piaci részesedésének? Forrás: Market Watch

Nem mellesleg a Qualcomm Snapdragon processzorok szintén jobbak a grafikai feladatok futtatásában, mint az Exynos procik. Ezért az ARM mellett az AMD-vel is úgy tűnik összedolgoznak majd egy mindennél fejlettebb grafikai képességekkel rendelkező chipen. Lehet az új AMD grafikai vezérlős Exynos procik egy igazán újgenerációs játékélményt tudnak majd nyújtani a közeljövőben.

Ha ez a szentháromság létrejön és a következő Exynos chip már az ARM és AMD technológiával lesz felruházva akkor talán a keljövendő Samsung csúcsszériákban már megtalálható és tesztelhető is lesz. Én előre kíváncsi vagyok, milyen teljesítményt illetve felhasználói élményt fog nyújtani. Az biztos, hogy ráfér a kipofozás az Exynos chipre…

Borító: ARM, AMD, Samsung
Forrás: androidcentral

Szerinted okos húzás lenne a három cégóriás partnersége?

Kapcsolódó cikkeink

A Samsung ismét az Apple új készülékén élcelődik

Anikó

Ezek a zászlóshajók feszülnek az iPhone 14-nek ősszel

Anikó

Nagy út áll még az Apple Silicon előtt

Anikó