IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az app, ami a halálodat szajkózza

Eszedbe jut néha, hogy egyszer meg fogsz halni? Netán minden nap agyalsz ezen? Na és napjában legalább ötször? A WeCroak nevű alkalmazás szerint a boldogsághoz az utóbbi szükséges.

Sokan vannak, akiket már kifejezetten fárasztanak az életmódváltást ígérő okostelefonos appok. Az utóbbi évtizedben milliónyi alkalmazás született, melyek különböző trükkökkel, hangzatos szlogeneket puffogtatva igyekeznek átalakítani szokásainkat a vízivástól az edzéseinket át a nyelvtanulásig. Ugyan minden felhasználó más, de a szkeptikusok azzal érvelnek, hogy valódi elhatározás híján így is csak néhány napig, esetleg pár hétig tart a csoda, aztán minden megy tovább a régi kerékvágásban: nem iszunk több vizet, nem leszünk aktívabbak és új nyelveket sem sajátítunk el.

Mások viszont esküsznek a telefonos módszerekre, vagy legalábbis tudnak olyan példát említeni, ami valóban bevált náluk. Számukra lehet érdekes a WeCroak nevű alkalmazás, ami semmi mást nem csinál, csak napi 5 alkalommal értesítést küld a következő üzenettel: „Ne feledd, hogy meg fogsz halni”. Morbidnak tűnik? Bizonyos értelemben az is, mivel az üzenetek véletlenszerű időpontokban jönnek, azaz bármilyen helyzetben felbukkanhatnak (pl. gyerekünk éppen elfújja a szülinapi gyertyákat, mikor a bunkó iPhone szól, hogy amúgy meg fogunk halni). A készítők bevallott célja azonban mégsem a riogatás, hanem az, hogy a múlandóság tudatosításával végső soron egy boldogabb életre ösztönözzék a felhasználókat.

Kati üzenetet küldött, délután fodrász… ja, és amúgy meg fogsz halni. Forrás: ABC

Az alapötletet a buddhista Maranasati meditáció, illetve egy bhutáni népi mondás adta, mely arról szól, hogy a boldogsághoz naponta ötször el kell merengenünk a halálon.  A halandóság témájának ismételgetése ugyanis elméletben segíthet valódi békét kötnünk a ténnyel, hogy nem leszünk örökké, másrészt új perspektívába helyezheti a mindennapi momentumokat: egy jelentéktelen konfliktust, amin egyébként sokat lelkiznénk, vagy egy apró örömöt, amit talán észre sem vennénk.

Ez persze önmagában nem nagy megfejtés, hiszen már a B-kategóriás hollywoody romkomokban is gyakran elhangzik, hogy értékeljük jobban a megadatott időt. Ennek ellenére mégis egész sokan vannak, akik a megtalálják a számításaikat a WeCroakban. A „szolgáltatás” egyik társalapítója, Hansa Bergwall szerint legalábbis megjelenése óta 130.000 ember töltötte le az alkalmazást, akik közül 80.000 aktív felhasználónak tekinthető.

Az ötletgazda állítja, hogy rendszeresen kapnak hálás visszajelzéseket. Ezek között akad például egy lány, aki az app miatt jobban értékelte az elhunyt édesanyjával töltött utolsó pillanatokat, vagy egy fiatal szakember, aki a WeCroakkal győzte le rettegését a nyilvános beszédtől. De „házon kívülről” is érkeznek elismerések: a Christian Century szerzője, Matt Fitzgerald például két éve arról írt, hogy az ismételt figyelmeztetések sokkal türelmesebbé tették kamasz gyerekével, mert bogarat ültettek a fülébe, hogy a házimunka miatt kiosztott ingerült fejmosások örökre befolyásolhatják a fia róla kialakított képét.

Vannak tehát, akiknek valamilyen módon kifizetődött, hogy beengedték életükbe a nem túl vidám emlékeztetőket. Persze ennek az éremnek is két oldala van, a WeCroakot nemrég felfedező Emma Pattee, a Wired újságírója például arról számolt be, hogy őt inkább az „egyszer élünk” szemlélet felé terelte az app, valódi tartalom helyett nemtörődömséget hozva mindennapjaiba. Hajlamosabb lett például főzés helyett rendelni, vagy hétköznapokon is kinyitni olyan drága borokat, amiket azelőtt nevesebb alkalmakra tartogatott. S amikor ez elmúlt, egy idő után beütött ugyanaz, mint a legtöbb önsegítő alkalmazásnál: hozzászokott az értesítésekhez, s a téma komolysága ellenére sem esett gondolkodóba.

Azt persze nem lehet megmondani, hogy rád miként hatna a WeCroak, így ha kicsit is nyitott vagy az ilyen csodamódszerekre, érdemes lehet adni neki egy próbát. Pláne, hogy az egykor 99 centes árcédulát mára az ingyenes modell váltotta fel előfizetési opcióval, ám ez utóbbi nem szükséges a napi 5 random értesítéshez. Akinek pedig az emlékeztető nem elég, az alkalmazásba belépve egy sor inspiráló (?) idézetet is olvashat halál-témában.

A WeCroak letöltése az App Store-ból (ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlásokkal).

A WeCroak letöltése a Play Áruházból (ingyenes, alkalmazáson belüli vásárlásokkal).

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Így engedélyezheted a YouTube kép a képben funkcióját iPhone-on

Anikó