IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Az influenszerek megélhetése miatt Trump nem tilthatja be a TikTokot

Bíró határozta meg, hogy nem lehet eltávolítani az alkalmazást, mivel túl sok cég és magánszemély bevételei függnek tőle.

Az Egyesült Államokban a TikTok felhasználói fellélegezhettek, miután Wendy Beetlestone, amerikai kerületi bíró ideiglenes intézkedést adott ki Donald Trump elnök TikTok-tilalmával kapcsolatban. A bíró a felperesek javára döntött, akik a TikTokot képviselték az Egyesült Államokban.

Trump még szeptemberben írta alá a végrehajtási parancsot, amely a TikTok betiltását szorgalmazta az Államokban, kivéve, ha a kínai székhelyű ByteDance beleegyezik abba, hogy Amerikában átadja az irányítást egy hazai cégnek. Az elnök azt állította, hogy az alkalmazás, amelynek havi 80 millió amerikai felhasználója van, személyes adatokat lop el a fogyasztóktól és ezeket az adatokat Pekingbe küldi. Az Oracle, a Walmart és a BytyeDance összeolvadásából született TikTok Global nevű cég pedig még az Egyesült Államok jóváhagyására vár.

Mégis marad az App és a Google Store-ban a TikTok – Forrás: CNN

Beetlestone bíró határozatában azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya “a TikTok alkalmazás által jelentett nemzetbiztonsági fenyegetés témáját hipotetikusan fogalmazza meg”. Ennek eredményeként a bíró azt mondta, hogy nem találja úgy, hogy “a kormány által jelentett kockázat felülmúlja a közérdeket” a tilalom érvényesítésében. A bíró szerint a TikTok betiltása az államokban “helyrehozhatatlan kárt” okoz a TikTok felhasználói számára.

A felperesek elveszítik azt a képességüket, hogy kapcsolatba léphessenek a TikTok követőinek millióival és a kapcsolódó márka szponzorálásával.
Beetlestone bíró

Örömünkre szolgál, hogy a bíró megállította ezt a tilalmat, amely meghaladja az elnök hatáskörét a sürgősségi gazdasági hatalmakról szóló nemzetközi törvény szerint.

Ambika Kumar Doran, ügyvéd

Trump eredeti tervei szerint november 12-én állították volna le a TikTok működését az Államokban. A washingtoni ügy felperesei ugyanis sikeresen blokkolták az erre vonatkozó terveket, és maradni fog az alkalmazás az áruházakban. A TikTok jogi csapata a pennsylvaniai bíró döntésére hivatkozva kijelentette, hogy Trump tiltása meghaladja a kormány hatáskörét. Szép kis balhé!

Ti bánjátok, hogy végül nem lett a tiltásból semmi?

Forrás és borító: PhoneArena

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Nagy Deborah

12 éves brit lány pereli a TikTokot személyes adatainak felhasználása miatt

Nagy Deborah