IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Trump adminisztráció utolsó döféseként feketelistára kerül a Xiaomi

Az Egyesült Államok feketelistára helyezi a Xiaomit, és arra kényszeríti az amerikaiakat, hogy eladják a társaságba invesztált befektetéseiket.

Még ha kevesebb, mint egy hét is van hátra az elnöki posztból, Donald Trump még mindig támadja a kínai vállalatokat. A Reuters közölte, hogy kilenc kínai cég került feketelistára a kínai hadsereggel való állítólagos kapcsolataik miatt. A listán szereplő vállalatok közé tartozik a Xiaomi, amely jelenleg a világ harmadik legnagyobb okostelefongyártója.

Az amerikai befektetőknek 2021. november 11-ig el kell adniuk a feketelistára került társaságok részvényeit. A Xiaomi papírjai az amerikai tőzsdén mára 7,54% -kal, azaz 1,61 dollárral estek, és a hír után 19,75 dolláron zártak. A Reuters meg is tekinthette azt a dokumentumot, amely felsorolta a feketelistára felvett kilenc kínai vállalatot, és a Xiaomi mellett a Comac repülőgépgyártót is tartalmazta.

Hiába a jó line-up, Amerikában sosem lehetnek piacvezetők – Forrás: TechToday

Trump négy elnöki uralma alatt a kínai ZTE telefon- és hálózati céget vette fel az entitáslistára, mert nem tartotta be az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma által kiszabott büntetéseket. Ennek eredményeként a vállalat nem vásárolhatott alkatrészeket amerikai ellátási láncból, és bajba került. Mivel a cég majdnem be is csődölt, meglepő helyről érkezett a segítség. Trump elnök tweetelt egyet, miszerint Kínában túl sok ZTE-dolgozó veszítette el az állását. Az elnök azt írta, hogy utasította a Kereskedelmi Minisztériumot a ZTE megsegítésére és sikerült is egyezségre jutniuk, és a vállalat ismét gyárthatott okostelefonokat.

2019 májusában azonban egy másik kínai telefongyártót, a Huaweit ​​vették fel az entitások listájára. A vállalat szintén elvesztette az amerikai beszállítóit, amelyekre az előző évben több mint 18 milliárd dollárt költött. A legfontosabb amerikai beszállító, akit a Huawei elvesztett, a Google volt, mivel arra kényszerítette a céget, hogy dolgozzon ki saját rendszert. A Harmony OS a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszere, ami a P50 Prón debütált.

A Xiaomi a Huawei gyengülésének köszönhetően növekedésnek indult a világ többi felében is, miután az ár-érték arányú megközelítés sikeres volt Indiában. A tavalyi harmadik negyedév során a Xiaomi az okostelefon-szállítások terén a Samsung és a Huawei után a harmadik helyen végzett. Érdekes azonban, hogy a Xiaomi az amerikai piacon nem arat túl nagy sikert, hiába várták az elemzők is, hogy végre oda is eljuthat a Xiaomi láz, de egyelőre nem így néz ki. Így meg hát főleg nem.

Az 1999-ben elfogadott amerikai törvény arra kényszeríti a Védelmi Minisztériumot, hogy állítsa össze a kínai hadsereg tulajdonában lévő vagy ellenőrzése alatt álló vállalatok listáját. A Pentagon 35 nevet vett fel ebbe a listába, köztük Kína legfontosabb chipgyártóját, az SMIC-et és olajóriását, a CNOOC-ot.

A nagy kérdés az, hogy az érkező elnök, Joe Biden visszavonja-e az elődje által kezdeményezett összes új szabályt és entitáslista-elhelyezést a kínai vállalatok ellen.

Szerintetek mit tesz Biden? Visszavonja Trump intézkedéseit?

Forrás és borító: PhoneArena

Kapcsolódó cikkeink

A Xiaomi megelőzte az Apple-t

Anikó

Már jövőre élesben hasíthat a Xiaomi HyperCharge

Anikó

A Xiaomi okostelefon-eladásai megelőzték az Apple-ét

Anikó