IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

12 éves brit lány pereli a TikTokot személyes adatainak felhasználása miatt

Az Amerikai Egyesült Államok egy időre békén hagyta a TikTokot, de most már a saját felhasználóik is kezdenek besokallni a folyamatos adatlopkodás miatt.

A Bloomberg értesülései szerint egy 12 éves londoni lány a TikTok videóalkalmazást viszi a bíróság elé, azt állítva, hogy az app megsértette az Európai Unió szigorú adatvédelmi szabályait. A lányról semmi információnk nincs, ugyanis egy londoni bíró névtelenséget adott neki. Anne Longfield, az angliai gyermekbiztos a kiskorú nevében viszi majd bíróság elé az ügyet.

Longfield szerint fontos volt a bíróság elé terjeszteni a névtelenség kérvényét, mert különben más gyermekek, vagy a TikTok felhasználók közvetlen online zaklatásának lenne kitéve. A közösségi média „nagy” influenszerei is negatív vagy ellenséges reakcióival illetnék a lányt, ha személyazonosságát nyilvánosságra hoznák.

“Minél többet használod, annál jobb lesz” – persze, hiszen feljegyzitek melyik képet hány másodpercig nézem – Forrás: PhoneArena

A hét elején Mark Warby bíró azt mondta, hogy a gyermek “bírósághoz kíván fordulni, kijelentve, hogy a magánélethez és a hozzá hasonló személyekhez fűződő jogait olyan módon sértették meg, amely orvosolandó.” Többet azonban nem árultak el, pedig kíváncsiak lennénk, hogy a szokásos „ellopták az adataim” van a dolog hátterében, vagy valami konkrétum.

Európában a TikTok gyermekekkel kapcsolatos személyes adatgyűjtését erősen ellenőrzik az EU emberei. Az adatvédelmi vezetők júniusban létrehoztak egy munkacsoportot, amely a TikTok adatfeldolgozásának és gyakorlatának kivizsgálását hangolja össze. A TikTok egy korábbi nyilatkozatában kijelentette: “Az adatvédelem és a biztonság a TikTok legfontosabb prioritása, és megbízható irányelvek, folyamatok és technológiák vannak érvényben az összes felhasználó és különösen a fiatalabb felhasználók védelme érdekében.”

Mivel a TikTok anyavállalata a kínai ByteDance cég, az Egyesült Államokban már egy ideje dúl a harc ezzel kapcsolatban. A jelenlegi amerikai közigazgatás úgy viselkedik, mintha minden kínai vállalat ellopna adatokat amerikai cégektől és fogyasztóktól, és elküldené azokat a pekingi kínai kommunista kormánynak. Ezt a forgatókönyvet azonban USA soha nem bizonyította, akkor sem, ha lehet valóságalapja.

A múlt negyedév végén az alkalmazást több, mint kétmilliárdszor telepítették az App Store és a Google Play Áruházból, és 800+ millió aktív felhasználóval rendelkezik jelenleg, úgyhogy igazából lopkodni való adat tényleg lenne rendesen. Kérdés, melyik appban bízunk, ha bízunk egyáltalán?

Szerinted mennyire önálló döntés egy 12 éves lánynak, hogy perelje az alkalmazást? A szülők nyomása lehet a háttérben, vagy az egész kamu?

Forrás: PhoneArena
Borító: RollingStone

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

Trump fellebbezést nyújtott be a TikTok tilalmát megakadályozó bírósági végzés ellen

Nagy Deborah

A TikTok felhasználói négy hónapnyi ingyenes Apple Musicot kaphatnak

Nagy Deborah