IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így teszi gazdaggá a szexmunkásokat a TikTok

Az erotikus tartalmak előállítása továbbra is hatalmas üzlet, a szakma legsikeresebb szabadúszói pedig a fiatalkorúak tömegét vonzó TikTokkal pörgetik fel a forgalmukat. A platform fenntartója igyekszik megszabadulni tőlük, de a hagyományos módszerek nem sokat érnek.

Az internet és a pornográfia mondhatni kéz a kézben járnak, a világhálón elképesztő mennyiségű felnőtt tartalom igyekszik kiszolgálni a közönség legváltozatosabb igényeit. Régen letűnt az újságosnál pironkodva bezsákolt magazinok és a kölcsönzők eldugott sarkaiban terjesztett lemezek kora. Aki meztelenségen legeltetné a szemeit, annak ezernyi ingyenes forrás áll rendelkezésére mindössze pár kattintással. A pikáns látnivalók egyik legfelkapottabb forrása mostanság viszont mégis egy fizetős oldal,  a 2016-ban indult OnlyFans, ami afféle perverz Patreonként is felfogható.

Az OnlyFanset az induláskor még nem kimondottan erotikus platformnak szánták, de végül megszállták az ilyen tartalmak.

Az oldalra lényegében bárki (természetesen nagykorú) regisztrálhat és elkezdheti a tartalomgyártást, amihez a nézők pénz ellenében férhetnek hozzá, jellemzően előfizetéses formában. Az OnlyFans a bevételek 80 százalékát az „alkotóknál” hagyja, így a platform viszonylag gyorsan nagy népszerűségre tudott szert tenni. Egy tavaszi interjúban a cég CEO-ja, Tim Stokely arról számolt be a BuzzFeednek, hogy minden nap 7-8000 új tartalomelőállító és 200.000 új felhasználó csatlakozik hozzájuk. A becslések szerint az OnlyFansnek jelenleg nagyjából 30 millió felhasználója, és 450.000 tartalomgyártója lehet.

A megkereshető pénz pedig nem csekély. A sikeresebb „vállalkozók” évi százezres, vagy akár egymillió dollár feletti összegeket is összevideózhatnak. A platformban rejlő lehetőségeket mindennél jobban megmutatta, hogy mikor néhány hónapja a botrányairól ismert színésznő, Bella Thorne saját OnlyFans-fiókot indított, erotikus fotókat ígérve 24 óra alatt összehozta az egymillió dollárt. Az üzlet tehát rendkívül kecsegtető azoknak, akik a pornóipar kétes figuráit kihagyva saját erőből szeretnének pénzt csinálni, ám még itt is van egy nagy probléma: nem könnyű kitűnni.

A bevételek túlnyomó többségét ugyanis a top tartalomgyártók húzzák be, míg egy átlagos profil nagyjából havi 180 dollárt termel. Ez pedig nem sok mindenre elég, ám a szemfüles amatőrök az utóbbi időkben felfedezték, hogy miként lehet a leghatékonyabban csúcsra járatni a nézettségüket: a válasz korunk egyik top közösségi oldala, a TikTok.

Az USA-Kína kereskedelmi háború célkeresztjébe került, rövid zenés videókra épülő app a maga 800 millió aktív felhasználójával kiváló terep a feltűnésre vágyóknak. Az alkalmazást működtető, féltve őrzött algoritmus ajánlásán keresztül ugyanis egy videós rövid idő alatt rengeteg ember képernyőjén bukkanhat fel, onnan pedig nincs más hátra, mint átterelni a nézelődőket az OnlyFansre, ahol pénzre lehet váltani a rajongásukat.

Hogy a módszer milyen jól működik, azt maguk a tartalomgyártók mesélték el a Verge egyik nemrég megjelent cikkében. Egy Lee nevű lány, aki manapság havi 110.000 és 200.000 dollár közötti összegeket keres az OnlyFansen arról számolt be, hogy ő eleve a TikTokon értesült az oldal létezéséről. Elmondása szerint még a tavaszi karantén idején regisztrált a zenés-videós alkalmazásra, ahol véletlenszerű bohóckodásokról szóló felvételeivel hamar szerzett néhány követőt, akik folyamatosan azzal szekálták, hogy hozzon létre egy OnlyFans-fiókot is. Végül beadta a derekát, és a döntése kifizetődőnek bizonyult, hiszen a felnőtt szórakoztatásra átállva mindössze öt hónap alatt milliomossá vált.

Minél híresebbé váltam a TikTokon, annál több rajongót szereztem az OnlyFansen”-mondta.

Egy másik, Lydia néven megszólaló „alkotó” éppen ellenkező utat járt be: ő a TikTok előtt kezdett az OnlyFans-szel próbálkozni, de végül a közösségi oldalban találta meg az eszközt az előfizetői gyarapításához. Elmondása alapján mindössze egyetlen hét leforgása alatt száz új feliratkozót szerzett a kínai platformon keresztül, most pedig már elengedhetetlennek tartja a TikTokos jelenlétet pikáns vállalkozása működtetéséhez.

Lee és Lydia tapasztalatait támasztják alá a magát Danuként hívó hölgy megfigyelései is, aki ugyan szintén a TikTokon gyűjt követőket, ám a szexmunkás státusztól ódzkodva inkább a Patreonjára tereli az adakozni szándékozókat. Elmondása szerint előbb-utóbb még azon lányok közül is sokan az OnlyFansen kötnek ki, akiknek magától eszébe sem jutott ez a „szakma”, mert a TikTokon annyi kommentet kapnak ezzel kapcsolatban. Neki személy szerint egy ponton annyira elege lett a jelenségből, hogy szűrőt állított be az OnlyFans kifejezésre, hogy ne lásson több ilyen hozzászólást.

Egy OnlyFans-sztár hencegő Instagram Storyja arról, hogy az oldalon egyetlen hét alatt 31.000 dollárt (csaknem 10 millió forintot) keresett.

Negyedik nyilatkozóként Jenna Phillips szintén arról számolt be, hogy a TikToknak köszönheti jövedelmező üzletét. Phillips egy sajátos műfajban utazik: kiskutyának adja elő magát. Tálból lefetyeli a vizet, pórázzal a nyakában sétál, ketrecbe zárva szomorkodik, vagy éppen labdát kerget. Mindezzel jelenleg havi 10.000 dollárt keres, ám csak azóta, hogy a TikTok felhívta rá a közönség figyelmét, elmondása szerint ugyanis előtte egy éven át elkerülte a siker az OnlyFansen.

Szuper hálás vagyok a TikToknak” –Jenna “Yourpuppygirl” Phillips.

A TikTok tehát egy kiváló marketingfegyver, lényegében egy milliókat érő kulcs az OnlyFanses sikerhez. Ahogy azonban az életben lenni szokott, ez a recept sem jön gondok nélkül, mivel a közösségi oldal mögött álló ByteDance egy cseppet sem örül az erotikus munkások odaadó ragaszkodásának. A TikTok milliárdoshoz közelítő felhasználói bázisának becslések szerint csaknem harmada 14 éves, vagy az alatti. A pedofilok fokozott jelenléte miatt már eleve sokat kritizált platform ezért érthető módon szeretné lerázni magáról a pikáns kontentet, csakhogy az ehhez használt eszközeik nem valami kifinomultak.

Az elsődleges fegyver az OnlyFans-re mutató linkek blokkolása, ám a leleményes tartalomgyártók ezt könnyedén kikerülik: egyesek az Instagramjukra irányítják az érdeklődőket, mások könnyen dekódolható üzeneteket helyeznek el a bemutatkozásukban az OnlyFans-es jelenlétükre vonatkozóan, megint mások a Linktree-t használják. A Verge-nek nyilatkozók között akadt olyan is, akinek eddig azzal sikerült elkerülnie a TikTok-hatóság haragját, hogy nem „zoomol rá semmilyen testrészre”. A praktikák ellenére is lebukó videósokra általában a profiljuk teljes törlése vár: így járt Phillips is, akinek a 250.000 követővel bíró fiókját radírozták ki a moderátorok, ám azóta sikerült újból felépítenie.

A jelenségről a Verge megkérdezte a TikTokot is, akik a szokásos vállalati nyilatkozattal tudták le a dolgot: „Elkötelezettek vagyunk a biztonságos alkalmazásbeli környezet előmozdítása iránt. Továbbra is szorosan megfigyeljük és eltávolítjuk az irányelveinket sértő tartalmakat”.

A TikToknak a pedofilok és Donald Trump mellett az OnlyFans sztárjaival is egyre több gondja akad.

A videósok viszont közben arra panaszkodnak, hogy a szabályok nem átláthatók, legalábbis sosem tudják meg, hogy konkrétan melyik volt az a tartalom, vagy megnyilvánulás, ami miatt törlésre kerül a fiókjuk.  A Verge cikke arra is rámutat, hogy a TikTok nem biztosít eszközöket a felhasználóknak arra, hogy távol tartsák a profiljuktól a fiatalkorú érdeklődőket: Lee például egy időben még egyenként törölte a gyerekek kommentjeit, aztán annyi lett belőlük, hogy már nem bírta a tempót.

A TikTok jelenlegi tagadó magatartása mögött a jelenség teljes elfojtásának szándéka áll, csakhogy ez valószínűleg nem fog működni. Amíg a platformnak ekkora elérése van, addig rendkívül hatékony eszköz lesz az önreklámozáshoz, legyen szó bármiről. Az Instagram például nem is küzd a dolog ellen, Zuckerbergék fényképes appján legalábbis bárki elhelyezheti az OnlyFans-linket a bemutatkozásában. Ott viszont annyiból szerencsésebb a helyzet, hogy az a szolgáltatás távolról sem számít a gyerekek kedvencének.

Forrás: The Verge

Kapcsolódó cikkeink

A TikTok minden mozdulatodat figyeli – neked van rejtegetnivalód?

Anikó

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó