IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Befürdött a Mercedes-Benz a KEYLESS-GO rendszerével

Nagyon egyszerűnek tűnik kulcs nélkül csak úgy beülni az autóba, de a tolvajoknak is ugyanilyen könnyű.

Az Európai Unió büntetés-végrehajtási csoportja éppen egy régi, elhagyatott mezőgazdasági területet ellenőrzött Lengyelországban, amikor rábukkantak egy illegális Mercedes szétszerelő központra. A helyszínen olyan autókat találtak meg darabokra szedve, amik a németek KEYLESS-GO technológiájával lettek felszerelve. Az értékes alkatrészeket pedig a tolvajok vígan értékesítették tovább a lekapcsolásig.

A Mercedeseket főleg Németországból lopták el, majd szállították őket Lengyelországba szétszerelésre, szinte játszi könnyedséggel. Ugyanis a lopott autók nagyrészt már rendelkeznek a kulcs nélküli indítás funkciójával, ami eredetileg a tulajdonosok számára kínált könnyű alternatívát, de mint minden rendszer, ez is kijátszható.

A Mercedes-Benz KEYLESS-GO rendszere képes arra, hogy kinyissa és lezárja az autót kulcs nélkül, elég ha az csak a zsebünkben van. A motor beindításához sincs szükség rá, elég csak benyomni a Start-Stop gombot és máris mehetünk is. Első hallásra nem tűnik annyira veszélyesnek, hiszen mindenképp nálunk kell lennie a kulcsnak, de mivel konkrétan nem kell azt behelyeznünk semmilyen nyílásba, hamar rájöttek a bűnözök, hogy lehet becsapni a rendszert.

A tolvajoknak elég volt csupán egy eszköz, amivel a kulcs által kibocsátott jeleket befogják és eltárolják. Várnak a ház előtt, amíg hazaérkezik a mit sem sejtő boldog tulajdonos, majd kívülről befogják az indítókulcs jeleit. A jelekkel a zsebükben az autó azt hiszi, hogy a gazdája próbál hozzáférni, így simán kinyílik, sőt be is indítható. Aki pedig milliókat perkált azért, hogy ilyen luxusrendszerrel felszerelt verdát vegyen az ablakból lesheti, ahogyan elhajtanak az autójával. A Mercedesekről nincs videónk ugyan, de pontosan úgy kell elképzelni a dolgot, mint ahogyan egy Tesla esetében is látszik.

És hogy hogyan tudunk ez ellen védekezni? Elég óvodás megoldással, ugyanis egy olyan kis zsákocskába kell rejtenünk a kulcsot, amikor hazaérünk, ami blokkolja a benne lévő digitális eszközök jelküldését. Tehát veszünk egy drága autót, fizetünk a kulcsmentes technológiáért, majd úgy éljük le az éveinket az autóval, hogy alumíniumzacskóban hordozgatjuk a kulcsot, bármerre is menjünk.

Forrás: Mashable
Borító: Mercedes-Benz

Érne neked annyit ez a menő módszer, hogy félelemben élj a tolvajoktól?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó