IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Beperelték a Facebookot azzal, hogy tárolja a felhasználók biometrikus adatait

Nem csak a TikTok lopkod, de maga a legnagyobb amerikai social cég is!

Miközben hatalmas sárdobálások vannak Donald Trump és a TikTok között az adatlopkodás miatt, Kaliforniában feljelentették a Facebookot hasonló gonosztettért. Az Instagram ugyanis elvileg eltárolja a felhasználók és azok által a feltöltött képeken az emberek arcát és nevét, mindenféle engedély nélkül. Több, mint 100 millió user biometrikus adatát használhatták fel sajátos célokra a platformnál.

A kereset szerint az Instagram használ egy bizonyos arc-megjelölő eszközt, amivel különböző képeken ugyanazt az embert kiválasztják, és összegyűjtik róla az összes képet, és a Facebook adatbázisában tárolják azt. A legkiakasztóbb az egészben pedig az, hogy nem csupán a regisztrált felhasználók képét lopkodják, hanem azokét is, akik csak úgy rajta vannak a képen fiók nélkül. A papír azt is részletezi, hogy a techóriásnak elképesztő sok lehetősége van ezeket az adatokat felhasználni.

Sajnos egy olyan világban élünk, ahol semmilyen adatunk nincs biztonságban – Forrás: TechCrunch

Mark Zuckerberg már korábban is bajban volt az arcképek lopkodása miatt a Facebookon, éppen júliusban fizetett ki egy 650 millió dolláros összeget, hogy véget vessenek a pereskedésnek. Most azonban úgy tűnik kezdődik az egész elölről, hiszen az Instagrammon továbbra is folytatták a tevékenységet.

Fantasztikus tehát ez az egész adatlopkodásos botrány, ezekkel az információkkal eléggé komolytalannak tűnik Trump húzása is, hogy a Microsofttal biztonságban lesznek a TikTokon tárolt adatok. Úgy tűnik pontosan ugyanolyan sunyik az amerikaiak is, mint a kínaiak, csak az előbbinek jobb a PR-ja.

Megfordulna a fejedben, hogy teljesen hátrahagyod a közösségi médiát, ha kiderülne, hogy rólad is tárolnak adatokat?

Forrás és borító: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó