IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egy háttérkép, ami kinyír egy sor androidos telefont

Egy különös képfeldolgozási hiba miatt teljesen használhatatlanná tudja tenni egy kép az Androidos telefonokat. Van, ahol már úton a javítás, de azért nem árt felkészülni!

Az elmúlt években elsősorban az iPhone-okkal kapcsolatban jöttek olyan hírek, hogy egy-egy iMessage üzenetben küldött link teljesen téglává tudja fagyasztani a készüléket. Most azonban az Android is bizonyítja, hogy furcsa bugokban is képes felvenni a küzdelmet.

A következő tartalmakat ne próbáld ki otthon! Azért mutatjuk be, hogy felkészülj te és fel tudd készíteni a családodat és ismerőseidet, nem felhívás keringőre! Használjátok a tudást jól!

Tegnap a Twitteren osztotta meg az elsősorban Samsung szivárogtatásairól ismert Ice Universe felhasználó, hogy egy adott kép háttérképként megadva teljesen megőrjítheti az Androidos telefonokat:

Szép kép, de igencsak veszélyes! Az első reakciók alapján az derült ki, hogy ugyan nem minden Androidos telefon érintett, de kifejezetten sok készüléken tudták reprodukálni. A 9to5Google videójából egyértelműen látszik, mekkora problémát is okoz:

A videón egy Pixel 2-t láthatunk, ami teljesen megőrül, és gyakorlatilag semmit sem lehet vele tenni. Csak a factory reset, ami biztos megoldás, de azzal ugye minden adat és beállítás elveszik. A másik lehetőség, hogy safe mode-ban megpróbáljuk letörölni a fájlt, de ez nem mindenkinek működik.

Mivel elég komoly bugról van szó, és egész biztos volt, hogy a kép metaadatai között lehet valami olyan csúnyaság, ami a hibát okozhatja, elég sokan nekiestek a problémának. Szerencsére nem vírusról van szó, hanem egy konverziós hibáról, ami nem minden telefont érint. A OnePlus telefonjai immunisnak látszanak, Huawei Mate 20 Prón sem sikerült előhozni a hibát, és általában az Android 11-et futtató telefonokon sem.

Ennek oka, hogy a probléma forrása a kép menedzsmentje, illetve az úgynevezett color space. A fenti kép ugyanis RGB-ben akarja megjeleníteni magát mindenképpen, míg az Androidos rendszerek már sRGB-ben szeretnék. Ezt az Android 11 már képes lekezelni, az Android 10 azonban nem.

Így ez a kép például nem is káros, ha valami olyan platformról töltöd le, ami már eleve átalakítja benne a metaadatokat. Viszont azt is jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen képpel eljátszható a trükk, ha valaki rosszat akar másnak. Márpedig ilyen emberek sajnos nem ritkák az interneten.

Azt talán nem kell mondanunk, hogy ne töltsetek le nem biztonságos forrásból háttérképeket, de azt sosem árt elismételni, hogy ezt tudatosítsátok azokkal a techben nem otthonosan mozgó családtagokkal, akik probléma esetén úgyis téged hívnának.

Aki szeretne egy részletesebb leírást az anomáliáról, annak ajánlom Dylan Roussel Android fejlesztő és 9to5Google szerkesztő Twitter posztját, de minimális kódolási alapismeret nem árt hozzá:

A probléma egyébként nem újkeletű, állítólag hasonló bugot már 2018-ban is jeleztek Samsungos fórumokon, ám akkor lesöpörték, mondván nem tudta a support magának generálni a hibát. Most azonban május közepén is érkezett erre figyelmeztetés, és a Samsung például állítólag már meg is oldotta a gondot, ezért egy érkező firmware frissítés bezárja ezt a biztonsági rést. A Google-t is megkeresték többen, egyelőre hivatalos válaszról nem tudunk.

Forrás: 9to5Google, Android Authority

Kapcsolódó cikkeink

Az Android-használók fele iPhone-ra váltana

Anikó

A hirdetések már a telefonod zárolási képernyőjére is betörhetnek

Anikó

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó