IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Egy legendás Steve Jobs interjú története

Egy friss interjúból tudhatjuk meg, hogyan választotta valaki Jobs csapatát a kilencvenes évek elején a Microsoft helyett. Ordibálás, maffia módszerek és színészkedés az egyik legfontosabb Apple fejlesztő felvételijében.

Scott Forstall nem kis név a szakmában: ő volt az iPhone tervezése közben a nyertes belső szoftverfejlesztő csapat vezetője, vagyis neki köszönhetjük az iOS-t. De később ő felügyelte a Safari fejlesztését is.

Forstall most a Code.org heti videós podcastjének, a Code Breaknek legújabb epizódjában volt vendég, ahol elsősorban a jelenlegi helyzet nehézségeiről és az oktatás fontosságáról beszélt. Ugyan a róla olvasott infók arról írnak, hogy középosztálybeli családban nőtt fel, most arról mesélt, hogy amikor Washingtonba költöztek, egy ideig egy sátorban laktak egy réten, és az apjuk a két fiúnak fejenként egy negyeddollárost adott fürdésre hetente, ami kétpercnyi melegvizet jelentett. Amerikában kicsit más a szociális védőháló, no…

A lényeg azonban, hogy Forstall az iskolában kiemelkedően teljesített, és a végén a Stanfordra is be tudott kerülni. Ennek elvgézéséhez azonban akkora hitelre volt szüksége, hogy az egyetem mellett végig dolgoznia kellett, többek között a Microsoftnál is gyakornokoskodott. Amikor 1991-ben lediplomázott, csak két cég érdekelte igazán: a Microsoft, és Steve Jobs startupja, a NeXT.

A NeXT-nél kezdte napját, ahol 17 különböző beszélgetésből álló intenzív felvételi folyamat első interjújánál tartott. Nagyjából 10 percnyi beszélgetést követően belépett a szobába Jobs, kirángatta az interjúztatót a folyosóra, és valamit kiabált vele. Majd visszatért, és ő folytatta tovább a beszélgetést.

Jobs, még a NeXT-es érában – Forrás: WSJ

Forstall elmondása szerint Jobs megállás nélkül bombázta kérdéseivel, majd nagyjából 15 percnyi válaszadás után kiderült, hogy eléggé egy hullámhosszon vannak design, filozófia és az élet egyéb területét érintő kérdésekben. Majd Jobs megállt, és ennyit mondott:

Tudom, hogy az egész napot interjúzással töltöd majd. Nem érdekel, ki mit mond, a nap végén kapsz tőlem egy ajánlatot. De, azért játszd el, hogy mindenki kérdései nagyon érdekelnek majd a nap során. És biztos vagyok benne, hogy el fogod fogadni ezt az ajánlatot!

Nem kell különösebben ecsetelnünk Jobs karizmáját, nagyjából el tudja képzelni minden tech rajongó, milyen lehetett a beszélgetés. Nem volt probléma számára az emberek meggyőzése, ez biztos.

Jöjjön a maffiás sztori is, ha már jeleztem. Mivel Forstallnak volt már egy ajánlata a Microsofttól, felhívta őket, és lemondta a lehetőséget. Másnap azonban, amikor kinyitotta az ajtaját, egy doboz volt benne, egy hatalmas halott hallal!

A halott hal küldésének jelentését pedig számos, az amerikai maffiát feldolgozó filmből ismerjük: valaki ott bizony nem kicsit lett befenyítve… Forstall látta, hogy a dobozon volt egy vissza a feladónak jelzés, ami a Microsoftot jelölte meg. Fel is hívta kontaktját, kérdezvén, hogy akkor most ezt fenyegetésnek vegye-e. A telefon túlvégén megpróbálták elmagyarázni, hogy erről szó sincs.

Amikor ugyanis megtudták, hogy Forstall lemondta az ajánlatot, és nem megy Seattle-be a Microsofthoz, egyből leszaladtak a helyi piacra, és megvették a legnagyobb lazacot, amit találtak. Ezt tették jégre és küldték el express futárral neki, hogy meggyőzzék, hogy milyen finom halat ehet Seattle-ben, ami a NeXT San Francisco-i irodájában szerintük nem volt elérhető.

Nem, ez nem az a hal…

Végül Forstall még aznap este egy remek barbeque-t csapott a halból, megette, és elfogadta Steve Jobs ajánlatát. A többi pedig már élő történelem, amit ma is látunk a képernyőinken Karizma a lazac ellen: 1:0.

Mit kellett volna felszolgáljanak, hogy Te a Microsoftot válaszd Steve Jobs helyett?

Borítókép: CNN

Kapcsolódó cikkeink

Jobs mindig képes volt valami meglepőt alkotni

Anikó

Ingyenesen letölthető a Mac OS X Lion és Mountain Lion

Anikó

Retro iPod életérzés Spotify-on és Apple Musicon

Anikó