IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Bizarr botránnyá fajult a OnePlus 8 Pro újdonsága

Utólag teszik elérhetetlenné a tulajdonosok telefonjaiban az egyik kamerát, elsősorban etikai okokból. Na ilyen sem volt még!

A OnePlus 7 Pro a 2019-es év legkedveltebb zászlóshajó telefonja volt tech reviewer körökben. Nem volt mindenben a legjobb, de úgy tudtak többek között 90Hz-es frissítéses AMOLED kijelzőt belerakni egy pár másik szuper tulajdonsággal, hogy az USA-ban az induló ára mindössze 669 dollár volt (ami így is a OnePlus addigi legdrágább készülékévé emelte), miközben ezer dollár feletti telefonokkal versengett.

One Plus 7 Pro – Forrás: Amazon

A vállalat az idén rátett egy lapáttal, és az áprilisban bemutatott OnePlus 8 Pro már tényleg valódi zászlóshajóként viselkedik, sokkal kevesebb gyenge ponttal, mint előnye (pl. már vízálló), továbbra is élen járva például kijelzőben, ami már 120Hz-es frissítést tud. Ez persze az árában is megmutatkozik, ez a készülék már 899 dollárért került a polcokra, ami itthon 350 ezer körüli bruttó árat jelent. Ami miatt a héten igazán érdekes lett, az egy kissé bizarr botrány (?), ami kialakult az egyik funkciója miatt.

Az elmúlt években a telefongyártók komoly licitálásba kezdtek a telefonokon elhelyezett kamerák számában, és mára már nem is ad valami flagship érzést, ha nincs rajta 3-4 kamera. Hosszasan írhatnék róla, hogy ez szerintem mennyire ostoba folyamat, de például a Samsun makró lencséinek ekézését a hamarosan induló YouTube csatornánk videóiba tartogatom (micsoda önmarketing!).

A OnePlus azonban úgy gondolta, hogy egy nagyon különleges ötlettel rukkol elő, és egy színváltós kamerát tesz be a csúcskészülékébe. A colour filter kamera lényege a marketing szerint, hogy új perspektívából mutatja be a képeket.

A kamerák ugye a fény sokkal nagyobb tartományát képesek érzékelni, mint az emberi szem, így egy csomó információ van bennük, amivel lehet játszani. A Photochrom opcióval képeinkből így tud egy alternatív verziót varázsolni a OnePlus 8 Pro, ami kicsit fura, és mindenképp gyengébb minőségű eredményt jelent. A termék bemutatásakor igazából hiába tűnt elég nagy újdonságnak a funkció, sokat nem foglalkoztak vele…

A Photochrom mögötti technológia ugyanis nem óriási innováció, leginkább az infravörös fotózáshoz hasonlít. Ami egy szűk réteg körében egyébként igencsak kedvelt foglalatosság, és eddig speciális szűrő kellett hozzá nem olcsó pénzekért, hogy ki tudják hozni a kamerákból. De most erre akár a telefonod is képes, ami kicsit álleejtős. Páran elkezdték kipróbálni, és hát tényleg odáig jutottunk első körben, hogy

WOW ez átlát az Apple TV-n! RÖNTGEEEN!!!

Apple TV, ahogy még sose láttuk
A piros körben a tettes
Igen, belátni a ruha mögé, de csak a kontrasztos fehér miatt
Minek ekkora távirányító? Látom hogy belülről üres!

Amit nem sokra rá követett a felismerés, hogy akkor bizony átlát még pár anyagon, és például néhány ruhán is. Ezzel pedig elérkeztünk a probléma forrásához.

Gyerekként elég sok filmben láttunk olyan szemcsiket, amivel a néniket ruha nélkül nézték a duplanullás ügynökök, és tinédzser koromban álom lett volna egy ilyet hordani az utcán. De biztosan jó, ha a zsebünkben lévő kamera tud ilyet? Nem túlságos behatolás ez már a privát szférába?

A mai socialjusticewarrior és PC kultúrában eléggé rezeg a léc, és nyilván gyorsan felhangosodtak ezek a vélemények. Eléggé úgy tűnik, hogy a OnePlus számíthatott erre, mert ahhoz képest, mennyire különleges, nagyon minimalizálták a marketing szövegekben ezt a kamerát.

Ahogy pedig egyre inkább jöttek a felháborodások, hogy ez a telefon minden néni bugyijába belelát röntgenlátásával (meg a cáfoló videók, hogy valójában csak néhány különleges esetben, de a tények kit érdekelnek manapság), a vállalatnak lépnie kellett. Olyan hírek röppentek fel, hogy utólag szoftveresen le fogják tiltani az opciót.

Ez már önmagában egyedülálló eset lenne, hogy egy telefonban lényegében a vásárlást követően utólag fosztanak meg tulajdonosokat egy hardver komponenstől (hiszen ez a hardver erre van), és a frissítés butít, nem pedig javít.

Az utolsó jelenlegi verziót szerint azonban mégsem ilyen egyszerű a történet. Ugyan Kínának nem tetszik a Photochrom, és ők eléggé tudnak hatni a vállalatokra, a világ többi részén nem lesz ilyen korlátozás, csak a Kínában használt készülékeken fogják tiltani.

Forrás: YouTube

Ezt a OnePlus egyébként elég könnyedén tudja megtenni a mostani helyzetben. A Trump által indított kereskedelmi háború ugyanis nem csak a Huawei készülékeit érinti. A OnePlus OxygenOS szoftvere, amit sok Android fan imád, csak Kínán kívül elérhető, a Nagy Falon belül HydrogenOS néven folyik a Google Play Store nélküli változat értékesítése. Érted, folyik, mert oxigén és hidrogén…

Szóval jelenleg itt áll a sztori. Érdekes funkció, furcsa bemutatással, követhetetlen lépésekkel. Hogy végül mi lesz a megoldás, az a következő időszakban derül ki.

Egy kis magánvélemény: ha tényleg remekül működne a röntgenkamera, még az én amúgy összeesküvés elméleteken gyakran röhögő énemnek se lenne nehéz konteót gyártania, hogy valószínűleg szorgos kezek már körbefotózgatták a fél világot, de így, látva a valós eredményeket… mintha… kissé… fel lenne kicsit fújva ez az ügy. Az mondjuk nem segít végleg leszámolni az ötlettel, hogy Kína tényleg be akarja tiltatni.

Szerinted mennyire para a “röntgenkamera”? Kéne szankcionálni az EU-ban? Te hogy reagálnál, ha kivennének egy funkciót a megvásárolt hardveredből?

Kapcsolódó cikkeink

Hivatalosan is bemutatták a OnePlus Nord 2-t

Foltin

OnePlus is a Samsung nyomdokaiba lép

Anikó

Teljesen tönkre teszi a régebbi OnePlusokat az Android 11

Foltin