IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Epic vs. Apple – Részben mindkét félnek kedvez az első ítélet

Az ügyet vizsgáló kaliforniai bíróság elutasította az Epic kérelmét, hogy az Apple változatlan formában engedje vissza a Fortnite-ot az App Store-ba, a cupertinóiak viszont nem blokkolhatják a cég fejlesztői fiókját. 

Az Apple vs. Epic Games szappanopera akár saját rovatot is kaphatna, hiszen szinte minden napra jut egy újabb epizód a két cég másfél hete kitört háborújában. Nemrég például a Project xCloud tiltása miatt érintett Microsoft állt ki nyíltan a Fortnite fejlesztője mellett, most pedig már itt is az első bírósági ítélet, amelynek ugyan a cupertinóiak örülhetnek jobban, de az Epic számára is kedvező fordulatot hozott.

Az Észak-Kaliforniai Kerületi Bíróság meghallgatásán hozott hétfői határozatában Yvonne Gonzalez Rogers bíró úgy ítélkezett, hogy az Apple nem köteles változtatások nélkül visszaengedni a Fortnite-ot az App Store-ba, tehát amíg a szabályokat sértő közvetlen fizetési rendszert nem távolítják el a játékból, addig az almás kütyükön továbbra is szünetel a móka. Az Apple persze nem mulasztotta el üdvözölni a döntést, és gyorsan kiadtak egy közleményt:

Köszönjük a bíróságnak, amiért elismerték, hogy az Epic teljes egészében magának okozta a problémáját, és így módjában áll megoldani azt. Elsődleges prioritásunk, hogy nagyszerű élményt biztosítsunk az App Store felhasználóinak egy megbízható és biztonságos környezetben, beleértve a Fortnite-tal játszó iPhone felhasználókat is, akik már várják a játék következő évadját.

Az ítélet indoklásában a bíró maga is úgy érvelt, hogy az Epic nem szenvedett helyrehozhatatlan károkat, s hogy a jelek szerint maguk idézték elő a helyzetet. A döntéshozót a fejlesztő azon érve sem hatotta meg, hogy a játék segít összekötni az embereket, Gonzalez Rogers szerint ugyanis ez nem írja felül a közérdeket, mely szerint a magánfeleknek be kell tartaniuk a szerződéses megállapodásaikat. Márpedig az Epic elfogadta az App Store szabályzatát, amikor feltöltötte a Fornite-ot.

A döntés másik, hasonlóan fontos része viszont az Epicnek kedvezett, az ítélet ugyanis azt is kimondta, hogy az Apple nem blokkolhatja a cég almás fejlesztői fiókját ( Epic Apple Developer Program). A drasztikus lépés azt eredményezte volna, hogy az Epic által fejlesztett Unreal Engine 4-et használó appokat sem lehetett volna frissíteni. A bíró ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az Apple reakciója megtorló lépésnek tűnik. Gonzales Rogers indoklásában arra mutatott rá, hogy a gazdaságnak az innováció és a kreativitás tereinek tágítására van szüksége, s hogy a két cég peres vitája nem okozhatja a kívülállók sérelmét.

Apple-nél valószínűleg nem vágnak eret a döntéstől, hiszen ez az intézkedés egy sor Apple Arcade játékot is érintett, többek között például az almás gaming platform egyik húzócímét, az Oceanhorn 2-t, de a pár hónapja megjelent Spydert is. A jelenlegi ítéletnek felhasználói szemmel az a legfontosabb következménye, hogy ha az Epic kitart a saját fizetési megoldása mellett, akkor a Fortnite még nagyon sokáig hiányozhat az App Store-ról. A cég visszahelyezési kérelmének elutasításával ugyanis csak az a lehetőség marad, hogy bíznak az akár évekig elhúzódó per számukra kedvező kimenetelében, vagy lenyelik a békát, és addig is újra alkalmazkodnak az Apple szabályaihoz.

Te kinek adtál volna igazat így első körben?

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó