IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Érkeznek a várva várt adatvédelmi címkék az iOS-be

Az olyan alkalmazások, amelyek nincsenek az App Store-ban, webalapú címkéket kapnak.

Még tovább viszi a biztonságot az Apple azzal, hogy immáron kötelezi a fejlesztőket, hogy írják ki, milyen engedélyeket kér az alkalmazás. Az Apple az iOS 14 bejelentésekor adatvédelmi funkciók tömkelegét mutatta be, de a vállalat „adatvédelmi címke” koncepciója nem érkezett meg az új operációs rendszer szeptemberi bevezetésével. Mától azonban végre itt van az általunk várt, Zuckerbergék által utált újítás.

Az összetevőket és a kalóriatartalmat felsoroló normál táplálkozási címkéhez hasonlóan ezeknek az adatvédelmi „címkéknek” is átlátható képet kell adniuk arról, mit használ egy alkalmazás, mielőtt letöltenénk azt az iOS App Store-ból vagy a Mac App Store-ból. A címkék felsorolják, hogy milyen információkat gyűjt az app és ezeket vizuálisan ábrázolja.

Így fognak kinézni a kis címkék – Forrás: AppleInsider

Az Apple tisztázta, hogy kötelező alkalmazás-adatvédelmi programja minden alkalmazásra vonatkozik, függetlenül attól, hogy külső fejlesztőktől származnak-e, vagy az Apple sajátjai. Nyilvánvaló ez válasz a WhatsApp korábbi kritikájára, miszerint a program tisztességtelenül előnyben részesíti az Apple szolgáltatásait.

Az Apple azt válaszolta a Facebook által birtokolt üzenetküldő alkalmazásnak, hogy a saját appjaik ugyanazokat a szabályokat fogják követni, mint azok az alkalmazások, amelyek nincsenek az App Store-ban.

Az új szabályok egyformán vonatkoznak az összes iOS-alkalmazásra, beleértve az Apple összes beépített programját, például a Messages alkalmazást. Ugyanazokat az adatvédelmi információkat kell elérhetővé a felhasználók számára ezekben az esetekben is, csak az Apple webhelyén.
Apple

A WhatsApp azt is elmondta, hogy az adatvédelmi címkék igazságtalanok, mivel nem tartalmaznak elegendő információt, például arra vonatkozóan, hogy mik azok az intézkedések, amikkel az alkalmazások az emberek személyes adatainak védelmét szolgálják.

Az Apple először az WWDC bejelentéseinek részeként ejtett el információkat az adatvédelmi feliratokról. A fejlesztőknek december 8-tól meg kellett kezdeniük a címkék elkészítését alkalmazásaikhoz, és azok várhatóan még ebben az évben meg is jelennek.

Androidosok, nálatok már egy ideje van hasonló: történt már, hogy a címkék miatt mégsem töltöttetek le egy alkalmazást?

Forrás: The Verge
Borító: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó