IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Most már tényleg fel kell darabolni a monstrummá nőtt Facebook bizniszt

Erre jutott az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC), amikor 46 állammal, Columbia Kerületettel (D.C.) és Guammal összefogva beperelte a Facebookot illegális közösségi hálózati monopólium fenntartása és éveken át tartó versenyellenes magatartás okán. Most már nem csak Európában kell a közösségi óriásnak megvédenie magát.

A tegnapi nap folyamán azzal vádolták meg a Facebookot, hogy az felvásárolta riválisait, ezzel teljesen elnyomva a konkurenciát, így most már végleg monstrummá nőtt platform ügyleteinek felszámolását szorgalmazták, ezzel csak olajat löttyintve arra tűzre, mely már így is szépen lobog a legnagyobb techcégek ellen.

Why every social media site is a dumpster fire - Vox
Forrás: Vox

A céget több mint 18 hónapig vizsgálták, és külön perekben során már elhangzott, hogy a Facebook akvizíciói, különösen az Instagram 2012-es felvásárlása 1 milliárd dollárért vagy a WhatsApp 19 milliárd dollárért történő beolvasztása gyakorlatilag megszüntették a versenyt, és azokat az alkalmazásokat, melyej egy nap konkurenciát jelenthettek volna a vállalat számára.

Azóta az Instagram és a WhatsApp népszerűsége hihetelenül megugrott, így a Facebook irányíthatja a világ három legnépszerűbb közösségi média- és üzenetküldő felületét. Ezek az alkalmazások is segítették a Facebook katapultálását az egyetemi kollégiumi szobából a sztratoszférába, hogy olyan vállalat lehessen, melynek értéke meghaladja a 800 milliárd dollárt.

Dusz!

Trump elnök többször is azzal érvelt, hogy a technológiai óriások túl sok hatalommal és befolyással rendelkeznek, és úgy tűnik, a megválasztott elnök, Joe Biden is osztja elődje nézeteit. Így a Facebook elleni szövetségi eljárás várhatóan folytatódik Biden éra alatt is.

A vizsgálatok már két hónappal ezelőtt perhez vezettek a Google ellen, amelyben a keresőóriást jogellenes monopólium fenntartásával vádolják. Az év végéig várható még legalább egy kereset a Google ellen mind a republikánus, mind a demokratikus tisztviselők részéről. Európában a szabályozók is szigorúbb törvényeket javasolnak az tech iparral szemben, és dollármilliárdnyi büntetéseket szabtak ki a versenyjogi törvények megsértése miatt.

Az ügyészek szerint a Facebooknak le kell magáról szabdalnia az Instagramot és a WhatsAppot, és szerintük új korlátozásokat kell alkalmazni a társaságra a jövőbeni ügyletek kapcsán. Ezeket a legsúlyosabb szankciókat követelhetik a szabályozók. Erre a Facebook közölte, hogy erőteljesen védekezni kíván a vádakkal szemben. A Facebook ellen indított perek hosszú jogi csata kezdetét jelentik. A vállalat már régóta tagadta az illegális versenyellenes magatartást, raádásul igen vastag a pénztárcájuk is a saját ügyük védelme érdekében.

Mark Zuckerberg explains how Facebook plans to make money off Libra - The  Verge
Forrás: The Verge

Ha az ügyészek sikerrel járnak, kimeneteltől függően a pereskedés átalakíthatja az egész a vállalatot, amely eddig csak korlátlan növekedést tapasztalt. Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója a vállalat felbomlását „egzisztenciális” fenyegetésként jellemezte. A társaság részvényei 2 százalékkal, részvényenként 277,70 dollárra csökkentek a per bejelentése után. De úgy tűnik még ennek ellenére nem állnak le, a múlt hónapban közel egymilliárd dollérért megvásárolták meg a Kustomer ügyfélkapcsolat-kezelő vállalkozást.

A vállalat a múltban azzal érvelt, hogy a közösségi média piaca továbbra is versenyképes maradt. A vezetők rámutattak a kínai TikTok videomegosztó alkalmazás óriási kiugrására és a nálunk kevésbé ismert Parler is nagyot ment. Ezzel bizonyítanák, hogy a Facebook hatása mégsem akkor a social media piacára, mint mások azt gondolják.

A Facebook ellen indított kereset jól mutatja, hogy a vállalat mennyire fontossá vált az amerikaiak számára kapcsolattartás terén. Névadó termékük alig néhány év alatt több száz millió felhasználót tudhat már magáénak. Köszönhetően annak, hogy 2011-re a pálya teljesen megváltozott, amikor a hagyományos mobiltelefonokat felváltották az okostelefonok, és a fotók megosztása a közösségi hálózatokon egyre népszerűbb lett.

Forrás: MyBroadBand

Ez pedig helyből az első konkurencia, az Instagram megerősödéséhez vezetett. És a 2010-ben alapított fotómegosztó platform korai robbanásszerű növekedést hozta el. De ahelyett, hogy megnyomták volna a versenyt, a Facebook úgy döntött, hogy megvásárolja riválisát. A vállalat megismételte ugyanezt a forgatókönyvet a WhatsAppal, amely szintén szorongató versenytársa volt a vállalat saját üzenetkezelő rendszerének.

Ráadásul a Facebook azzal is erőfölényét próbálta megőrizni, hogy befenyítette a third-party fejlesztőket, hogy nem csatlakozhatnak a közösségi hálózathoz, ha bármilyen kompetitor termékeket gyártanak.

A szövetségi szabályozók 2019 júniusában kezdték vizsgálni az Amazont, az Apple-t, a Facebookot és a Google-t a versenyellenes gyakorlat miatt a technológiai platformok között. A nyomozás pedig azonnal meg is indult, most már csak az a kérdés, hogy pontosan hol fog véget érni.

Forrás: MacRumors

Borítókép: Blogging, near Philadelphia

Kapcsolódó cikkeink

A metaverzum a jövő

Anikó

Az év legrosszabb vállalata: Facebook

Anikó

Többfrontossá válik az Apple és Meta közti háború

Anikó