IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ezért töröltem az iOS 14 első bétáját egy hét után

A bétázás nem fenékig tejfel, ezzel szembe kell néznie az embernek, akár fejlesztői, akár public bétát telepít. Számomra pedig kifejezetten furcsa lenne, ha úgy próbálnék különböző funkciókról tippeket adni, ha ki sem próbálnám a használatukat.

Bár az elmúlt évek során a csapból is azt folyattuk, hogy a bétát csak a legelszántabbak próbálják ki, ha lehet akkor sem mindennapi használatba vett készüléken, idén boldog-boldogtalan már a dev béta megjelenésekor úgy pakolta fel a legújabb verziókat, mintha hirtelen mindenki vörösdiplomás fejlesztő lenne és élet-halál kérdése lenne, hogy neki widget legyen a telefonján – mitagadás, ez az iOS egyik legvonzóbb funkciója.

Nálam azonban lejárt az egyhetes „próbaidőszak” és a legnagyobb szeretettel tértem vissza mindennapi használatban az iOS 13-hoz. Hoztam egy kis pro-kontra értékelést, természetesen teljesen szubjektíven. Nézzük pontonként, hol lógott ki a lóláb.

Stabilitás

Egyből egy olyan ponttal kezdeném, amivel semmi gondom sem volt az egy hét alatt. Sem az iOS, sem pedig a telepített programok nem crasheltek. Direkt nem akartam megküldeni a készüléket valami brutál használattal, hiszen a mindennapokban sem ezt csinálom. Nem lenne fair arra panaszkodnom, mennyire szisztematikusan omlik össze egy első dev bétás készülék, ha egész nap csak full kakaón teszteket futtatok vele, amit amúgy sosem csinálok.

Ugyanez vonatkozott a hívásokra, mobilnet és Wi-Fi használatra. Nem dobálta el a hálózatot, nem szakadt meg a net, mindig felismerte a SIM kártyám.

 • Pro: I
 • Kontra:

Teljesítmény

A XS-em, amire telepítettem ,lassan kétéves lesz idén szeptemberben, így nem a legfrissebb pipi, viszont öregecskének sem mondanám. Hozzá kell azonban tennem, átlagos tevékenységektől eddig sem röccent meg a telefon, az appok sem bugosak és még nem is igazán emlékszem olyan alkalomra, hogy bedőltek volna.

Nem volt ez másképp a bétánál sem, nem történt szignifikáns lassulás és szuperszónikus gyorsulás sem. Feltételezem, ha nagyon szerettem volna, akkor milliszekundumban mérhető gyorsulást biztosan le tudtam volna mérni, de még mindig csak mindennapi használatnál tartunk, nem pro tesztelésnél.

 • Pro: II
 • Kontra:

Akkumulátoridő

Forrás: Payette Forward

Na, ez már egy érdekesebb dolog. Szívem vérzett, amikor tavaly ősszel az iOS 13-at feltelepítve mintha derékba vágták volna a XS-em akkumulátorának működését. Szó, mi szó, az éles 13 nem tett jót az aksiidőnek. Ezen sajnos a 14 bétája sem javított, merőkanállal zabálta az aksit. Csak remélni merem, hogy ez még bétás gyerekbetegség. Akármennyire lett volna baba az összes funkció, emiatt ígyis-úgyis száműzni kényszerültem volna a mindennapi használatból a bétát.

 • Pro: II
 • Kontra: I

Widgetek

Nekem kifejezetten bejött, hogy az iOS megörökölt az androidos rendszerektől egy-két jól bevált funkciót, köztük immár a Today View-ból kiszabadult widgeteket is, amiket össze-vissza rendezhetünk a kijelzőn, illetve az egész Főképenyőt immár oldalanként menedzselhetjük. Ezért jár is az egy pont pro, de a kontrához is be kell húznom egy strigulát.

Mégpedig leginkább azért, mert bár tök jók a widgetek, egyelőre meg nincs elég belőlük, csak a natív appokét tudjuk életre kelteni. Szerencsére az Apple megnyitotta a widgetelési lehetőséget (ha van ilyen szó) külső fejlesztők számára is, így egy-két verzió után már biztos sokkal érdekesebb lesz a dolog, mintha csak azt a pár natív lehetőséget pakolgathatjuk. Ráadásul nekem szinte mind olyan, hogy nem szeretném a főképernyőmön látni, nagyrészüket viszont most is használom, de csak a Today View-ban, és nem is szeretném máshol.

 • Pro: III
 • Kontra: II

App Library

Értem én a hasznát, csak még sem értem. Azon kívül, hogy most automatikusan megcsinálja, amit eddig manuálisan kellett – cserébe elvéve egy csomó rendezési szabadságot – nekem az ég egy adta világon nem adott többet, mint a saját mappáim. Arról nem is beszélve, hogy a Spotlight Searchbe beírva pont úgy megtalálom mondjuk az M betűnél a MÁV appot, mint most az App Library-ban. Igaz, nem listázza ki ABC sorrendben az összes appom.

Mondanám, hogy remélem az Apple a végleges verzióig még villant valamit ezzel a funkcióval, de nem mondok ilyet, mert pontosan tudom, hogy ebben egyelőre ennyi van. Működni nem működött rosszul, de tekintve, hogy semmi szükségem rá és ez az én szubjektív érzési listám, az App Library nálam kontrát kap.

 • Pro: III
 • Kontra: III

Siri

Szegény Siri hiába alakult át és okosodott meg egy bizonyos pontig, a világ egyik legbonyolultabb nyelvét, a magyart még mindig nem tudta elsajátítani. Sem a fordítás nem megy a mesterséges intelligenciának, sem a beszéd.

Biztosan az én kiejtésemmel van a gond, és tudom, hogy tanulna tőlem, ha rendszeresen használnám. De hiába írtam át Édesanyámat Momra, a páromat pedig Boo-ra, még mindig képtelen vagyok az AirPodsba bediktálni a hívást úgy, hogy normálisan működjön. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire néznek hülyének, amikor olyanokat mondok a levegőbe hangosan, hogy [héj sziri, kall bú].

A Siri Suggestions alapon működő algoritmusok pedig megannyi év után is kapufát rúgnak nálam, az életben nem sikerült még olyan funkciókat ajánlani, amire valóban akkor és ott szükségem lett volna, így ez a béta ezen alapuló funkcióit sem tette vonzóbbá. Hátha majd élesben…

 • Pro: III
 • Kontra: IIII

AirPods Pro csatlakozás

Forrás: Digital Trends

Direkt a csatlakozás részt emelném ki, nem azért, mert nem működött, hanem mert meg kell vallanom, hogy a Spatial Audio funkció működéséhez nem csak teljesen analfabéta vagyok, de süket is. Abszolút nem fogom fel a különbséget, de ez nem az Apple hibája.

A csatlakozás viszont már egészen már kérdés. Feldobtam a macOS bétáját is. Egyszerűen az én AirPods Próm még mindig nem tudja merre van az arccal előre. Próbálkoztam már mindennel, de ugyanúgy csak nagy kínszenvedések árán megy az átcsatlakozás kattintásra vagy nyomkorászásra. Őszintén azt gondoltam, elállítottam valamit, de nem. Engem a smart connect – ami a H1 chip lényege lenne és minden más gyártónál a legtöbb esetben patent működik – teljesen cserben hagyott.

 • Pro: III
 • Kontra: IIII

Kisegítő lehetőségek

Forrás: Apple iPhone X szériák & 11 / 11 Pro – Magyar felhasználók fóruma

Itt újra egy pro és egy kontrát is be kell húznom, ugyanis a Hangfelismerés tökéletesen működött. Ha csobogott, ha szirénázott, ha ordított, jött az értesítés. A Tap Back viszont olyan szinten érzékeny még, hogy a három érintésre állított screen shot opció rendszeresen elsült, ha tok nélkül tettem le a telefont keményebb felületre. Ezen még biztosan van mit javítani.

 • Pro: IIII
 • Kontra: IIII I

Most, hogy így szépen végig vettem szisztematikusan a dolgokat, egyértelműen látom, hogy nem csak helyből felindulás volt, hogy töröltem a bétát, sok dolog még gyerekcipőben jár benne. Senkit sem buzdítok a telepítésre vagy törlésre. Döntse el mindenki maga mivel mennyit szeretne szórakozni.

Holnap pedig jövök a béta installálós, utána pedig törlős cikkel. 😉

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó