IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Futótűzként terjed az iOS 14

Egy korai felmérés szerint az emberek komolyan rácuppantak az Apple új rendszerére, az előző verzió elterjedtsége máris meredek hanyatlásnak indult.

Az iOS 14-iPadOS 14 páros hivatalosan még egy hete sincs szolgálatban, de a San Franciscó-i Mixpanel elemzőcég máris közzétette az első mérést arra vonatkozóan, hogy az aktív iPhone-ok és iPadek mekkora hányadán kerültek telepítésre az új oprendszerek. Adataik szerint ez az arány jelenleg 26,32 százalék, tehát az állomány több mint negyede már át is esett a frissítésen. A kimutatáshoz mellékelt grafikonon jól látszik, hogy eközben az iOS 13 felhasználóinak száma nagyjából ugyanilyen mértékben csökkent, ám az emberek 66, 07 százaléka továbbra is az elődöt gyűri. Az ábra másik érdekessége, hogy még mindig mutat 7,61 százaléknyi készüléket a teljes merítésben, melyeken iOS 12, vagy annál is régebbi verzió fut.

Forrás: Mixpanel

Érdemes megjegyezni, hogy a Mixpanel felmérése nem tekinthető hivatalos adatnak, azaz nem összekeverendő az Apple elterjedtségi jelentéseivel. Az elemzőcég mindössze egy becslést végez az SDK-ját használó weboldalak és alkalmazások látogatottságából kiindulva. A cupertinóiak saját közleménye az eddigiek alapján nagyjából egy hónap múlva lehet esedékes, mivel az Apple általában szereti kivárni, hogy hangzatosabb számot közölhessen. Addig pedig a Mixpanel által mért aránnyal is lehet büszkélkedni, hiszen például a tavaly megjelent Android 10 öt hónappal a debütálása után csak a potenciális célkészülékek kb. 16 százalékán futott. Ez persze csak játék a számokkal, mivel a Google-féle rendszer teljesen eltérő frissítési gyakorlata és a telefonok állományának változatosabb összetétele lényegében értelmetlenné teszi a hasonlítgatást.

Az iOS 14 rapid terjedése nem túl meglepő annak tükrében, hogy az utóbbi években talán ez a verzió hozta a legtöbb újdonságot: a widgeteket, az alkalmazáskönyvtárt, a kép a képben funkciót, vagy éppen a harmadik féltől származó alapértelmezett böngészőket és e-mail klienseket. A legfontosabb új trükköket külön cikkben részleteztük, amit ide kattintva olvashatsz.

Van köztetek olyan, aki kivár az iOS 14 telepítésével?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó