IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Górcső alatt a mini LED

Az idei 12,9 hüvelykes iPad Pro egyik fő jellemzője a mini LED háttérvilágítás volt – vagy amit az Apple Liquid Retina HDR kijelzőnek nevez. Egy pár új, a Weibón közzétett fotó nagyon közeli betekintést nyújt ebbe a technológiába …

Az Apple leírása kissé félrevezető, hiszen nem maga a kijelző volt az újdonság, hanem a megvilágítás módja, ahogy azt a megjelenéskor leírtuk.

A készülék ugyanúgy mini-LED háttérvilágítást használ, mint a 6000 dolláros Apple Pro Display XDR, de valahogy több mint 10 000 mini LED-et pakoltak bele, több mint 2500 helyi fényerő-szabályozási zónával. Ez a technológia áll a 12,9 hüvelykes iPad Pro 1 000 000:1 kontrasztaránya mögött, amely a világos fehérek és a sötét feketék közötti különbséget méri.

Forrás: Apple

A mini LED messze jobb, mint a LED-háttérvilágítású kijelzők, és praktikus alternatívája az új iPhone-okon és minden Apple Watch-on található OLED-képernyőknek. A 12,9 hüvelykes kijelző észrevehetően jobb fekete szinteket és nagy dinamikatartományú videolejátszást kínál, amely vitathatatlanul vetekszik az OLED-televíziókkal.

Az OLED-hez hasonlóan a miniLED hatását a sötét felhasználói felületeken és bármilyen videótartalmon (különösen a HDR-en) kívül nem igazán lehet értékelni. Határozottan észrevehető egy sötét szegélyt a fehér UI körül, de azt mondják, hogy ez más iPadeken is észrevehető ugyanezzel a vékony kávás kialakítással.

Várható némi blooming, ami akkor jön létre, amikor a nem fekete UI-elemek háttérvilágítást kapnak, és a fény átterjed a fekete UI-ra. De a sötét üzemmódban a nem videós alkalmazásokban tapasztalható kivirágzás mértéke igazán meglepő. Nagyon is lehetséges, hogy a jelenlegi szoftver ezeken az iPadeken optimalizálható, hogy jobban kihasználja a további sötétítő zónákat a blooming csökkentése érdekében.

A két fotót a Weibón tették közzé, és DuanRui szúrta ki. Az első a mini LED-ek tömbjének egy részét mutatja egy mungóbabbal összehasonlítva, hogy belőhessük a méretet.

Forrás: Weibo

Hogy viszonyítási alapot adjunk, a mungóbab mérete általában körülbelül 4 mm.

Forrás: Weibo

A második képen egyetlen mini LED 30-szoros nagyítása látható mikroszkóp alatt.

Forrás: Weibo

Borítókép: HWSW

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó