IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Gurman: legalább két ARM-es Macet mutat be az Apple

Az elemző legújabb cikke a „One More Thing” esemény lehetséges tartalmát boncolgatja, s még egy készülő Mac Próról is elejt néhány információmorzsát.

A cupertinóiak az idén nem fukarkodnak a virtuális bemutatókkal, hiszen a szeptemberi iPad/Apple Watch és az októberi iPhone/HomePod-műsor után a jövő héten egy harmadik eseményt is tartanak. A magyar idő szerint november 10-én este 7 órakor startoló leleplezés a várakozások szerint az Apple saját fejlesztésű ARM-chipjeivel szerelt MacBookokról szól majd, s ezt támasztja alá a hagyományosan jól értesültként kezelt Mark Gurman-Debby Wu páros legfrissebb jelentése is a Bloombergen.

A tegnap publikált cikk szerint a cupertinóiak beszállítóinál már javában készül három új modell: egy 13 és egy 16 hüvelykes MacBook Pro, illetve egy 13 hüvelykes MacBook Air. A két kisebb gépről a Foxconn (azaz Hon Hai Precision Industry Co.), a nagyobbról pedig a Quanta Computer gondoskodik. Gurmanék úgy tudják, hogy a 13 hüvelykes laptopok gyártása előrehaladottabb állapotban van, ezért csak ezekről állítják biztosan, hogy az Apple be is mutatja őket a jövő szerdai leleplezésen.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a processzorcserén kívül nem várható jelentős változtatás a jelenlegi MacBookokhoz képest, tehát átszabott dizájnra nem érdemes számítani. Gurmanék értesülései szerint az új Macek természetesen az iPad Airben és az iPhone 12-ben is dolgozó 5nm-es A14-chipet kapják majd meg, ami jobb energiahatékonyságot biztosít a jelenleg használt inteles chipekhez képest, valamint elhozza az Apple-féle GPU-t és a gépi tanulási processzort is.

A jelentés egy másik érdekes témára is kitér. Gurmanék tudni vélik, hogy cupertinóban már dolgoznak egy teljesen új Mac Prón, ami kinézetre megegyezik a jelenleg kapható modellel, ám méretét tekintve csak feleakkora lesz. A cikk szerint a méretcsökkenés részben az új chipek jobb hatékonysága miatt válhat lehetővé, a szerzők azonban azt is megjegyzik, hogy a Mac Pro esetében például a tárhely és a grafikus chipek is igénylik a nagyobb gépházat.

Pillanatkép az első inteles Mac 2006. januári leleplezéséről.

Az írás felidézi, hogy az Intel-Apple kapcsolat még 2005-ben kezdődött, amikor Steve Jobs vezette cég bejelentette, hogy elbúcsúznak az addig használt PowerPC-alapú chipektől. A másfél évtizedes partnerség segített behozni a Macek teljesítménybeli lemaradását a windowsos PC-khez képest, ám azóta az iPhone és az iPad révén az Apple-nek sikerült olyan saját chipeket fejlesztenie, melyek méltóbb alternatívái lehetnek az Intel technológiájának.

Gurman és Wu írása arra is rámutat, hogy az Intel jelenleg a világ legnagyobb chipgyártója, míg az Apple csak 10% körüli részesedéssel bír a PC-piacon, így a váltás várhatóan nem lesz komoly gyomros az eddigi partnernek. A nagyobb gond inkább az, hogy az Intel utóbbi években belassult fejlesztési-és gyártási folyamata lehetőséget adott a konkurenciának a hátrányuk ledolgozására, ami bizonyára szerepet játszott az Apple elpártolásában is. Az almás felhasználók viszont a kezdeti kellemetlenségek (pl. külsős szoftverek lassabb átállása) átvészelésével hosszú távon mindenképp profitálnak a váltásból, hiszen az azonos architektúra révén a jövőben az iPhone-Mac-Watch trió is hatékonyabban működhet együtt.

Forrás: Bloomberg

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó