IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Hogyan érdemes tisztítani a telefonod – és hogyan nem

A telefonunk képernyője egy hatalmas baktériumtanya, ennek ellenére a szánkhoz, arcunkhoz emeljük, egész nap tapogatjuk. Ezekben a fertőzésekkel teli napokban jól jöhet néhány tipp, miként érdemes letakarítani a leggyakrabban használt eszközünket.

Sosem voltam finnyás. Gyerekkoromban szerettem havat enni, jégcsapot rágcsálni, a telefonomról pedig eddig bármikor simán lenyaltam a képernyőre zuhanó fagyi- vagy lekvárcseppeket. Ez persze normál körülmények között is hülye ötlet, egy ilyen évben, amikor nem csupán az influenza, de a koronavírus is elég hamar eléri az embert, mindenképp meggondolandó cselekedet.

The Most Common Bacteria that Can Be Found in a Mobile | ITIGIC

Szóval ahelyett, hogy direkt belefutnék egy kellemes vírusba, inkább utánanéztem, hogyan érdemes letakarítani a telefont. Alapvetően a kijelzőt, hisz azt tapicskoljuk, de ha már nekiállunk, érdemes a hátlapot, a gombokat, és minden egyéb felületet megtisztítani. Fontos azonban, hogy mivel kíséreljük meg ezt a folyamatot, hisz sok eszközzel, szerrel inkább csak ártanánk a telefonnak, mint segítenénk rajta.

5 dolog, amivel NE tisztítsd a telefonod

Ablaktisztító spray

Az ablakra, tükörre tökéletesen megfelel, miért ne lenne jó a telefonod kijelzőjéhez? A gondolat jogos, de ettől még helytelen. Az ilyen tisztítószerek ugyanis erős kemikáliákat tartalmaznak, melyek roncsolhatják a kijelző rétegeit. Az egyik ilyen réteg a modern telefonok kijelzőjén lévő oleofób bevonat, mely a zsírokat és egyéb lerakódásokat hivatott távol tartani a képernyőtől. Ez a réteg a használat során magától is “lekopik”, a vegyszeres tisztítás azonban komolyan csökkentheti ezek hatékonyságát.

Papírtörlő

A papírtörlő + ablaktisztító spray különösen halálos lehet, de maga a papír sem lesz jó, akkor sem, ha csak szárazon használnád. Bármennyire is tűnik puhának az anyaga, maga a papír is okozhat karcolásokat a kijelzőn, nem beszélve a törlés során a papír és a képernyő közé szoruló koszokról, melyeket ilyenkor végigsimítunk rajta.

How to Clean your iPhone, iPad, or iPod Touch - 3uTools

Sminklemosó vagy bármilyen egyéb alkoholtartalmú vegyszer

A hölgyek sminkje komoly foltokat hagyhatnak a telefonon, főleg, amikor azt arcukhoz, fülükhöz tartják. És bár arcukról főként sminklemosóval távolítják el azt, ebben az esetben ezt nem célszerű használni. Az ok a folyadékban lévő alkohol, mely az ablaktisztító sprayhez hasonlóan a képernyő oleofób és hidrofób rétegeit roncsolhatja. Éppen ezért nem csupán a sminklemosó, de a többi alkoholtartalmú vegyszer sem jön szóba.

Sűrített levegő

Remélem ezt nem kell túlmagyaráznom. A sűrített levegő minden olyan helyen komoly gondot tud okozni, ahol a telefonon bemenet, lyuk van. Ilyen a hangszóró, a mikrofon, a portok, de akár a gomboknál vagy a kameránál is tudunk vele bajt okozni. Nem véletlen, hogy az Apple kifejezetten kiemeli, ne használjunk tisztításkor sűrített levegőt.

Nedves törlőkendő

Bár jó ötletnek tűnik, ha jobban belegondolunk, mégsem az. Az alkohol miatt eleve nem javallott a használata, ha esetleg mégis találnánk alkoholmentes kendőt, akkor pedig a nedvessége, valamint a képernyőn, sarokpontokon, mikrofonban maradó apró szálak lesznek az ellenségeink a takarításban.

Should You Disinfect Your Phone? Here's How. | Wirecutter

Azt remélhetőleg mondanom sem kell, hogy a csap alá ne tegyük az iPhone-unkat, még akkor sem ha vízálló. Ez a megoldás ugyanis nem távolítja el sem a zsírfoltokat, sem a baktériumokat, cserébe egészen addig nem tölthetjük a telefonunkat, míg a portok maximálisan ki nem száradtak. Hiába vízálló ugyanis egy bizonyos fokig a legújabb iPhone generáció (meg néhány előző), erre mindenképp illik odafigyelni.

Nagyjából mindent kilőttem. Maradt egyáltalán bármi, amivel le szabad törölni ezt az elméletileg strapabíró, a jelek szerint azonban igencsak sérülékeny felületet? Lássuk.

Dolgok, amivel tisztíthatod a telefonod

Ragtapasz

A furcsábbikkal kezdek. A ragtapasz, vagy bárminemű hasonló ragadós fecni egy kivételes esetben jó ugyanis: ha kifejezetten koszos, homokos a telefonod, és azt nem tudod egy fújással eltávolítani. Ilyenkor ugyanis egy törléssel szépen végighúzzuk az összes kis homokszemet a kijelzőn vagy a hátlapon, ezernyi mikrokarcot gravírozva a felületbe.

Ebben az esetben egy óvatos ragasztással, illetve egy még óvatosabb felszedéssel végezzük el a folyamatot. Ugyanez elvégezhető a hangszórókba, mikrofonba ragadt koszok, szöszök, szálak esetén is.

Mikroszálas törlőkendő

Nem kérdés, ez a legjobb megoldás. Mivel a telefonunkat ujjainkkal irányítjuk, elkerülhetetlen, hogy azok állandóan ujjlenyomatosak, zsírfoltosak legyenek. Ezt egy mikorszálas kendővel tudjuk a legjobban eltávolítani. Sok kendő azonban csak elkeni a szennyeződéseket, így érdemes tesztelni, melyik a legjobb erre a célra.

The Best Microfiber Cloths for Smartphones and Electronics | Digital Trends

Az Apple Pro Display XDR megjelenése óta szerencsére az Apple csúcsminőségű törlőkendőt is árul, persze egy kendőhöz képest borsos áron. Ám aki mindenből a Pro verziót szeretné magának tudni, nem hagyhatja ki ezt a kiegészítőt a repertoárból. És bár nem elsősorban a telefonodhoz készült, hanem a Pro Display XDR nanotexturált képernyőjéhez, ez messze a legjobb törlőkendő, amit valaha kijelzőhöz készítettek. Nem maszatol, nem ken el semmit, egy törléssel elérhetjük azt a szépséget, amit a telefonunk a kicsomagolásakor árasztott magából. Kivéve, ha összetörted. Akkor persze nem.

A fent leírtak persze nem kizárólag egy iPhone esetén érvényesek, akár tabletünket, laptopunkat szeretnénk kicsit kifényezni, hasonlóak az alapelvek. És mindezt nem csupán a mostani vírus-sújtotta hetekben érdemes gyakran elvégezni, egy sima hétköznapon is nyugodt szívvel elvégezhetjük. Hisz mégiscsak ezek azok az eszközök, melyeket napi 8-10 órában tapizunk.

Nálad melyik tisztítószer, kendő vált be eddig?

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó