IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Így indultak a legnépszerűbb tech videósok

Ma a fél világ az ő tesztjeikből értesül a legújabb termékekről, a szponzorok pedig sorban állnak az ajtajuk előtt. Egykor viszont ők is amatőrként kezdték némi lelkesedéssel és borzalmas kamerákkal.

Profi stúdió, profi felvételek, profi fények és profi forgatókönyv.  A közönség már régóta ingyen kapja ezeket a jóságokat, hiszen a YouTube-on se szeri se száma a több millió követővel rendelkező hivatásos videósoknak. A legnépszerűbb feltöltők többsége ugyan a gamingben utazik, de a techvilág újdonságait bemutató tartalomkészítők sorában is akad néhány nagyágyú. Egy új telefon vásárlása előtt jó eséllyel bele is botlunk valamelyik tesztjükbe, s ha érdekel a téma, az igényes tartalom végül feliratkozásra ösztönöz. Ezek a csatornák ma már emberek millióinak befolyásolják a véleményét, ezért különösen érdekes visszatekinteni a pixeles, remegő képű kezdeteikre…

SuperSaf – 1,55 millió feliratkozó

A leicesteri Safwan Ahmedmia 2011 óta bombázza a közönséget termékbemutatóival. Napjainkban ő az Egyesült Királyság egyik legismertebb tech videósa, időnként még a BBC-n is feltűnik. YouTube-os karrierje kezdetén főként fotós témákkal foglalkozott, a legrégebbi fennmaradt alkotása is erről tanúskodik. A film a Nikon vs. Canon örök kérdésében próbál rendet tenni, és Saf becsületére szólva 8 év után is korrekt minőséget nyújt: kapunk bevezető logót, egy fekete lepel formájában némi díszletet, van normális világítás, a felbontást pedig 1080p-ig is tolhatjuk. Szóval Canon vagy Nikon?

Jonathan Morrison – 2,68 millió feliratkozó

A 31 éves Jonathan Morrison eredetileg tldtoday néven indította csatornáját még 2010-ben, bemutatkozó videója ma is látható. A másfél perces filmben a 2010-es MacBook Pro-frissítést ecseteli a Blink 182 és a Sum 41 hőskorát idéző fizimiskával. SuperSafhez hasonlóan már rögtön itt megmutatta magát, de a továbbiakban látni fogjuk, hogy ez nem mindenkinél történt így.

UrAvgConsumer – 2,91 millió feliratkozó

És itt is van rögtön Judner Aura, azaz UrAvgConsumer, aki jelenleg is elérhető feltöltései alapján csak a harmadik videóján tűnt fel fizikai valójában, az itt beágyazott (2012. januári) debütáló anyagban tehát hiába is keressük.  A Canon Speedlite 430 EX II-es vakut bemutató első alkotása iskolapéldája a szimpla kezdeteknek: előnytelen környezet a háttérben kábeldzsungellel, vacak megvilágítás, zajos kép és életlen felvételek. Érdemes összevetni a legújabb videójával, csak hogy meglegyen a kontraszt.

Austin Evans – 4,48 millió feliratkozó

Evans szintén a szégyenlősök táborát gyarapította, méghozzá olyannyira, hogy legkorábbi, 2009. januári videójában még a nevét is megváltoztatva Duncanként mutatkozott be. A 10 perces film alkalmazástörténelmi relikviának is felfogható, ma már elképesztően gagyi korabeli mobiljátékokat mutat be. A youtuber végül csak 2010 januárjában, az első iPad bemutatójának apropóján mutatta meg magát, fergeteges frizuráját azóta is dicsérik a kommentlők.

Mrwhosetheboss – 4,67 millió feliratkozó

A Notthinghamben élő Arun Maini mindössze 15 éves volt, amikor 2011-ben elindította YouTube csatornáját. A  hozzá hasonló „nagyoktól” tanulva a mai tinik már talán egy fokkal profibb videókkal startolnának, de akkoriban még nem nagyon volt kiről példát venni. Mrwhosetheboss ős-feltöltése egy ZTE Blade optimalizációjának rejtelmeibe avatja be az érdeklődőt, ami természetesen Maini sajátja volt (érdemes megfigyelni a félelmetes mennyiségű telepített játékot).

JerryRigEverything – 5, 88 millió feliratkozó

Kevés olyan telefon van, amit Zack Nelson, azaz JerryRigEverything ne cincált volna szét az évek során, első feltöltésének viszont még semmi köze sincs a témához. A 2012-es videón ugyanis egy állatkerti jegesmedve úszkál, miközben egy kisfiú biztatja. Nelson az első mobilos anyagát követően egy darabig még többnyire autószerelős filmekben utazott, de alkalomadtán motorokat is bütykölt. Nemrég azzal került be az újságokba, hogy mozgássérült feleségének „Nem kerekesszék” néven speciális  off-road járművet készített.

iJustine – 6,54 millió feliratkozó

A szlovák felmenőkkel bíró Justine Ezarik az Apple rajongók talán leghíresebb figurája, YouTube csatornája pedig már 2006-ban is aktív volt. Kezdetben személyes jellegű anyagokat töltött fel, az első videóját például a zabpehelynek szentelte. Az ismertséget egy 2007. augusztusi anyag hozta el a számára, amit az AT&T-től kapott röhejesen hosszú, 300 oldalas telefonszámláról készített.

EveryThingApplePro – 8,22 millió feliratkozó

Filip Koroy nem sokat vacakolt a külsőségekkel, amikor 2009-ben úgy döntött, hogy bemutatja egy PSP-s Magic Memory Stick elkészítésének folyamatát. A videó technikailag valahol a borzalmas és az übergagyi között helyezkedik el, ám nem szabad megfeledkezni róla, hogy a YouTube akkoriban még többnyire az ilyen amatőr anyagokról szólt. Itt is tanulságos megnézni a csatorna legutóbbi feltöltését, hiszen a különbség remekül illusztrálja az időközben átalakult normákat.

Linus Tech Tips – 11,4 millió feliratkozó

A kanadai Linus Sebastian elsőként 2007-ben tűnt fel a YouTube-on, méghozzá akkori munkáltatója, az azóta csődbe ment NCIX számítógépes bolthálózat képviseletében. Ezekből a szereplésekből nőtt ki saját csatornája, a Linus Tech Tips, amely ma a Linus Media Group részeként fut. Az itt feltöltött első videójában egy AMD processzort pörgetett a csúcsra, tehát a védjegyének számító bütykölős-kísérletezős vonal már a kezdeteknél is jellemezte. Érdekesség még, hogy a videói összesített nézettsége alapján Linus csatornája a csúcstartó, 3 milliárd 847 millió megtekintésével csaknem 200 milliót ver a feliratkozókban első Unbox Therapyra.

Marques Brownlee/MKBHD – 11,6 millió feliratkozó

Ugyan nem ő rendelkezik a legtöbb feliratkozóval, ám sokak számára mégis Marques Brownlee A Videós, akinek a tesztjeihez alapértelmezettként fordulnak egy-egy termék kapcsán. Kitüntetett szerepét minőségi felvételein túl talán annak köszönheti, hogy kerüli a harsány véleménynyilvánítást, s igyekszik közérthetően elmagyarázni az olyan indulatokkal átitatott témákat is, mint például az iPhone-botrányok. Az első videóját 13 évesen töltötte fel 2008-ban, ám ez csak egy rövid felvétel volt arról, ahogy meglendít egy golfütőt. Néhány hónappal később viszont már követte az itt beágyazott anyag, amelyben a HP laptopjához kapott távirányítót mutatta be.

Unbox Therapy – 16,9 millió feliratkozó

A tech témában a legtöbb feliratkozóval bíró Unbox Therapyt 2010-ben indította el a kanadai Lewis Hilsenteger és honfitársa, Jack McCann. A kicsomagolós videók kultusza akkoriban még igencsak gyerekcipőben járt, így sokakat az ő munkásságuk döbbentett rá, hogy ez egy legitim műfaj. A csatorna népszerűsége 2014-ben kapott nagy lökést, amikor leforgatták a több milliós megtekintést elérő videójukat a meghajló iPhone 6-ról.  A legelső feltöltésük egy Apogee One USB-hangkártya kibontásáról szólt, de ide a 44. videójukat ágyaztuk be, mert ez volt az első, amiben a csatorna arcának számító Hilsenteger ténylegesen megjelent.

Az itt felsorolt 11 YouTuber videói együttesen csaknem 17 milliárd megtekintést értek el. A legtanulságosabb azonban talán nem is az, hogy a kezdetek óta mennyit változott a színvonaluk, hanem az, hogy miként viselkedtek az induláskor. A legtöbbjük ugyanis sokáig gyártotta kitartóan a tartalmakat viszonylag alacsony nézettség mellett is, amíg szép lassan, vagy egy-egy sikeresebb anyagot követően el nem indult a fellendülésük. Manapság egyre vonzóbb pálya a videózás, így az ebben gondolkodóknak érdemes lehet okulni a példájukból, hiszen a kulcs bizony a munka, a munka, és még egy kis munka.

Kapcsolódó cikkeink

Donald Trump vs. Social Media – a volt elnök mindenkit is beperelne

Anikó

Feltámad a Tamagotchi!

Anikó

Lehetett volna fekete kerámiából is Apple Watch Edition

Anikó