IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

iPhone 12: javul a Face ID és a zoom, de nem lesz 120 Hz-es kijelző

A bemutató közelsége serkentően hat a szivárogtatókra, a napokban újabb adag spekuláció látott napvilágot az új iPhone-okról.

A hétvégén két ismertebb leaker, Jon Prosser és Max Weinbach is aktivizálta magát. Az XDA-Developersen és az Android Police-on is író Weinbach neve még az év elején kapott fix helyet a szivárogtatók képzeletbeli dicsőségfalán, amikor exkluzív képeket és információkat közölt a megjelenés előtt álló Samsung Galaxy-modellekről, köztük például az S20+-ról. A 19 éves leaker PineLeaks nevű Twitter-profilján nemrég az új iPhone-okról értekezett.

Weinbach mindenekelőtt megerősítette, hogy az október 9-i Nagy Weibós Szivárogtatás hitelesnek tekinthető, és tényleg ellőtte a legfontosabb tudnivalókat. Ez azt jelenti, hogy már a PineLeaks szerint is pontosan ismerjük a 4 készülékből álló modellpaletta nevét, méretét, árát, tárhey- és színopcióit, de még a rendeléssel és szállítással kapcsolatos dátumokat is. Weinbach ezért most saját, részben korábbi értesüléseit „tisztázva” a technikai részletekről igyekezett lerántani a leplet.

Az egyik ilyen, hogy egy új algoritmusnak („dynamic zoning algorithm”) köszönhetően ismét gyorsul a Face ID, valamint nagyobb szögekből is működhet. Az arcazonosításhoz szükséges érzékelőket rejtő szenzorsziget mérete viszont csak a legkisebb, iPhone mini néven emlegetett 5,4 hüvelykes modellen változik majd. Weinbach szerint itt a TrueDepth kamerarendszer zsúfoltabb elrendezésével keskenyebb „notchot” kapunk ugyan, viszont cserébe magasabb lesz a sokak szemét még 3 év után is szúró bevágás.

Weinbach azt is tudni véli, hogy szoftveres trükkök révén az iPhone 12-k minőségre és távolságra is hatékonyabb digitális zoommal bővülnek, míg a csúcs 12 Pro Maxen az optikai zoom is szintet lép. A szivárogtató szerint  „valamiféle” makró kamera funkcióval is gazdagodhatnak az almás mobilok, továbbá az ultraszéles látószögű lencsék is részesülnek egy kis tuningban: 2,2 cm-rel közelebb mehetünk velük az alanyokhoz, és a 35%-kal nagyobb rekesz miatt a fényérzékenység is javulni fog. A telefotólencsék megkaphatják az éjszakai üzemmódot, ami pedig a videózást illeti, a Pro készülékeken 120 és 240 FPS-sel lőhetünk majd 4K-s felvételeket.

A drágább modellekre pályázóknak jó hír, hogy az iPhone 12 Pro és a Pro Max is 1 órával hosszabb üzemidőt nyújthat a 11-es szériához képest, viszont Weinbach úgy tudja, hogy az 5,4 hüvelykes iPhone mini nem bírja majd annyi ideig, mint az alap iPhone 11.  A szivárogtató szerint az iPhone 12 akkumulátorai az 5G energiaigénye miatt 10%-kal nagyobbak lehetnek.

Weinbach értesüléseinél jóval lehangolóbb információkkal szolgált az idén különösen aktív, de közel sem mindig pontos Jon Prosser. A leaker szerint ugyanis az iPhone 12 Próban nem lesz 120 Hz-es kijelző, méghozzá az üzemidő miatt. Prosser azt állítja, hogy az Apple-nek választania kellett a jobb képfrissítés és az eneriaigényes 5G között, s végül az utóbbi javára döntöttek.

Forrás: MacRumors, Twitter

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó