IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Brutális számokat produkálnak a widgetes appok

Az iOS 14 megjelenésével kirobbant widgetőrület nem akar csillapodni az App Store-on, egy friss felmérés szerint néhány nap alatt milliók cuppantak rá a legnépszerűbb alkalmazásokra.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az iOS 14-ben debütált widgetek milyen gyorsan átszabták az App Store ingyenes toplistáját. A lényeg röviden annyi, hogy három, korábban nem is létező alkalmazás szinte azonnal az élre ugrott, méghozzá anélkül, hogy különösebb trükköket tudnának. A Widgetsmith és a Color Widget teljesen alapvető információkat (időjárás, dátum, stb.) jelenít meg személyre szabható formában, míg a Photo Widgettel csak fotókat rögzíthetünk a főképernyőn.

Az újoncok sikerét immáron nem csak a toplista, de a Sensor Tower friss felmérése is alátámasztja, ami beszédes számokkal szolgál a widgetes alkalmazások teljesítményéről. Az ST közlése szerint a 20 legnépszerűbb ilyen app együttesen 5,7 millió letöltést generált, a felhasználók pedig az első négy nap alatt nagyjából 400.000 dollárt (kb. 124 millió forint) áldoztak rájuk alkalmazáson belüli vásárlással, vagy magukért az appokért fizetve.

Forrás: Sensor Tower

Az elemzőcég által megosztott grafikonon remekül követhető, hogy az iOS 14 szeptember 17-i rajtja után miként ugrott meg a widgetes appok népszerűsége. Az első napon még csak 104 ezer letöltést produkált a kategória, a negyediken viszont már 2,7 milliót. A Sensor Tower szerint a letöltések 95%-áért a bevezetőben említett 3 alkalmazás felelt. Az appok sikerében nagy szerepet játszott, hogy a felhasználók serényen megosztották a frissen átszabott főképernyőiket a Twitteren, a TikTokon, de még a Pinteresten is.

A kétféle előfizetési konstrukciót (havi vagy éves) kínáló  Widgetsmith még a vezető trión belül is kiemelkedő eredményt ért el, mivel a ST kalkulációi szerint a 400.000 dolláros teljes forgalomból ez az app egyedül 370.000 dollárt (kb. 115 millió forintot) generált. A második helyre viszont egy prémium app, az 1,99 dollárért (idehaza 699 forintért) letölthető Date Today futott be összesen 20.000 dollárt (kb. 6 millió forintot) söpörve be.  Ez egy naptár widget, ami kiírja a dátumot és a pontos időt.

A Widgetsmith néhány nap alatt milliókat hozott a fejlesztők konyhájára – Forrás: Uncrate

A Sensor Tower a felméréshez az App Store metaadatait vette alapul, majd egyenként elemezte az adott alkalmazásokat. A vizsgált appok körébe csak azok kerülhettek be, melyek kimondottan egyedileg létrehozható widgetekre specializálódtak. A toplista a következőképp alakult (érdemes megfigyelni a rangsor utolsó helyét megcsípő Photo Widgetset, ami egyszerűen csak többes számú nyúlása a harmadik helyezett Photo Widgetnek):

 1. Widgetsmith
 2. Color Widgets
 3. Photo Widget
 4. Photobox Widget
 5. MemoWidget
 6. Home Photo Widget
 7. Motivation Widget
 8. Ermine
 9. Date Today
 10. Hey Weather
 11. TimeDeck
 12. Widgeridoo
 13. Glimpse 2
 14. Widget Wizard
 15. Widget Web
 16. Locket
 17. ItemMemo
 18. OMDZ
 19. Clock Widget for Home Screen
 20. Photo Widgets

A listát böngészve elmondható, hogy a legnépszerűbb appok többsége az idő-dátum-időjárás vonalon mozog. Ez persze csak az első néhány nap termése, később talán láthatunk olyan trükköket is a widgetekkel, amire most még nem gondoltak a fejlesztők. A korai tapasztalatokból pedig azt is leszűrhetjük, hogy az Apple részéről remek döntés volt az szabadon elhelyezhető kártyák beemelése, hiszen nehéz lenne tagadni, hogy van rájuk igény. Ennek fényében már-már vicces, hogy a cupertinóiak milyen sokáig kitartottak a widget=rossz narratíva mellett.

Forrás: The 8-Bit

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó