IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Itt a 25 ezer forintos az asztali PC, a Raspberry Pi 400

Egy konkrét számítógépet sikerült a Raspberry Pi gyártóinak egy billentyűzetbe belesűríteniük, ráadásul az ára is elképesztően baráti.

A Raspberry Pi egy miniatűr méretű, egyetlen áramköri lapra vagy kártyára integrált számítógép, amelyet az Egyesült Királyságban fejlesztenek oktatási célokra. A Pi különböző Linux-disztribúciókkal működtethető, a hivatalosan ajánlott operációs rendszer a Raspbian, ami a Debian Linux kifejezetten Raspberry Pi-ra optimalizált változata. Érdekesség egyébként, hogy a Sony gyártja.

Az előző Raspberry Pi termékek nem voltak annyira a hétköznapi használatra optimalizálva, de az új, 400-as névre keresztelt verzió már teljesen fogyasztóbarát. A billentyűzeten található portokkal ugyanis nagyon könnyen hozzáadhatunk kijelzőt vagy egeret. Konkrétan egy billentyűzetbe integrált mikrokomputerről beszélhetünk.

A Raspberry Pi 4, amelyet tavaly júniusban dobtunk piacra, nagyjából negyvenszer olyan erős, mint az eredeti Raspberry Pi, és olyan élményt kínál, amelyet a felhasználók többsége megegyezőnek talál egy régebbi PC-hez viszonyítva. Különösen a COVID-19 járvány kezdete óta tapasztalhatjuk a Raspberry Pi 4 otthoni munkavégzéshez és tanuláshoz való felhasználásának gyors növekedését.
Raspberry Pi

De a felhasználóbarátság nem csak a teljesítményről szól, hanem a formai tényezőről is. A Raspberry Pi-nál nincs külön rendszeregység és tok. Csak egy számítógép, egy tápegység, egy monitor kábel és egy egér.

Van még egy drágább Raspberry Pi 400 szett is 100 dollárért, amely monitorral, USB-s egérrel, USB-C tápkábellel, SD kártyával, előre telepített Raspberry Pi OS-szel és mikro-HDMI kábellel érkezik. Ez mindenképpen jó opció azoknak, akik például a gyereknek szeretnének számítógépet, főleg a digitális oktatás idején.

A Raspberry Pi 400 alapverziója már megvásárolható az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban 70 dollárért, de pár héten belül már nálunk is elérhető lesz. Nagyobb webáruházakban és direkt erre szakosodott kiskereskedőknél érdemes keresni.

Te beszereznél egy ilyet otthonra, vagy szerinted felesleges és inkább egy tablet éri meg?

Forrás: AndroidCentral
Borító: Raspberry Pi

Kapcsolódó cikkeink

Az iPhone inkább hasonlít egy PC-re vagy egy Xboxra?

Anikó

Európába is érkezik a Huawei Windows 10-es PC-je

Anikó

Rég nem látott növekedést produkált a PC-piac, örülhet az Apple

Zsolt