IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Jöhetnek a streamelt játékok az iPhone-ra…elméletben

Az Apple frissítette az App Store irányelveit, hivatalosan lehetővé téve a Project xCloudhoz hasonló felhőalapú gaming szolgáltatások működtetését. Az új szabályok viszont olyan körülményesre sikerültek, hogy a Microsoft máris jelezte: továbbra is hanyagolják az almás platformot.

Cupertinóban minden bizonnyal PR-katasztrófaként fogják számon tartani 2020 nyarát, hiszen nem sokkal a mindent beárnyékoló Epic-balhé előtt a Microsofttal is sikerült összerúgniuk a port, ráadásul úgy, hogy még a legelvakultabb rajongók sem tudtak őszintén kiállni az almás cég mellett. Az Apple ugyanis augusztusban megakadályozta, hogy a redmondiak az iOS-en is elindítsák játék-streaming platformjukat, az xCloudot. Pedig a felhasználók közül sokan várták a több mint 100 cím (köztük a Borderlands-, a Halo-, vagy a Batman-szériák) távoli futtatását lehetővé tevő szolgáltatást, ám a cupertinóiak a tesztidőszak végén megálljt parancsoltak a szeptemberi rajtnak.

A tiltás indoka az volt, hogy a Microsoft alkalmazásán keresztül elérhető katalógusban nem tudják ellenőrizni, és így garantálni az xCloudon kínált játékok minőségét. Márpedig az Apple ragaszkodik az App Store-on megjelenő tartalmak átvizsgálásához, mivel az (elméletben) szigorú ellenőrzést a biztonságközpontú almás élmény sarokpontjának tekintik. A döntésen persze sokan csóválták a fejüket, az intézkedés jogosságát megkérdőjelező hangokat pedig az is bátorította, hogy az App Store-nak ekkor még nem voltak specifikusan a játék-streamingre vonatkozó szabályai.

Ezen változtatott most az Apple az alkalmazásbolt irányelveinek legutóbbi frissítésekor. Az új reguláknak azonban nem igazán örülhet a felhőalapú játékot hiányoló közönség, mivel a cupertinóiak nem tágítottak korábbi követeléseiktől. A frissített előírások értelmében ugyanis csak azok a streaming-szolgáltatások engedélyezettek, melyek minden egyes címet különálló alkalmazásként is feltüntetnek az App Store-ban.

A streaming játékok mindaddig engedélyezettek, amíg megfelelnek az összes irányelvnek – például minden frissítést el kell küldeni felülvizsgálatra, a fejlesztőknek megfelelő metaadatokat kell biztosítaniuk a kereséshez, a játékoknak alkalmazáson belüli vásárlást kell használniuk a funkciók feloldásához stb.

 

Minden streaming játékot egyedi alkalmazásként kell beküldeni az App Store‌-ba, hogy rendelkezzen ‌App Store‌ termékoldallal, megjelenjen a diagramokban és a keresésben, felhasználói értékelésekkel és felülvizsgálattal bírjon, kezelhető legyen a Képernyőidővel és más szülői felügyeleti alkalmazásokkal, valamint, hogy megjelenjen a felhasználó eszközén. – szól az Apple leírása.

Elméletben tehát a játék-streaming már benne van a rendszerben, csak a szabályok lettek olyanok, hogy valószínűleg senki nem fog élni a lehetőséggel. Nem túl valószínű ugyanis, hogy bárki vállalná a streamelhető címek különálló feltöltögetését és kezelését, nem beszélve az alkalmazáson belüli vásárlások után járó 30%-os Apple-adó megfizetéséről. Az egyetlen könnyítés, hogy a streaming-platformoknak lehet úgynevezett „katalógus appjuk”, melyen keresztül egyetlen helyen böngészhetők az adott szolgáltatásban kínált játékok, ám itt is lehetővé kell tenni a közvetlen előfizetést, azaz a 30%-os illetékkel járó megoldást.

Forrás: wccftech

Nem sokan lehettek hát, akik a frissített előírásokat látva mégis reménykedtek az xCloud eljövetelében, de a Microsoft az ő kedélyeiket is gyorsan lehűtötte. A redmondiak a CNET-nek nyilatkozva közölték, hogy nem tartják megfelelőnek az új szabályok által nyújtott kereteket:

 „Ez továbbra is rossz élmény az ügyfeleknek. A játékosok közvetlenül akarnak beleugrani a játékokba a válogatott katalógusukból egyetlen alkalmazáson belül, akárcsak a filmek vagy zenék esetében, nem pedig kényszerítve lenni arra, hogy több mint 100 appot letöltsenek, hogy játszhassák az egyes játékokat a felhőből.”

Magyarul nem érdemes arra számítani, hogy a közeljövőben az xCloudon keresztül fogunk Dead by Daylightozni az iPhone-on, vagy az iPaden. Összegezve az Apple nem csinált mást, csak a korábbi indoklását fogalmazta meg App Store-irányelvként, ám a fejleményről nyilatkozó kommenteket nézve a közönség nagy része továbbra sem boldog a cég hozzáállásával. Sokan vélik úgy, hogy a cupertinóiak a tavaly elindított Apple Arcade miatt egyáltalán nem szeretnék, hogy az xCloudhoz hasonló szolgáltatások megjelenjenek az eszközeiken, így a drákói szabályokhoz való ragaszkodásuk igazából csak harc a konkurencia ellen.

Akárhogy is legyen, annyi előnye mindenképp lesz az irányelvek módosításának, hogy az Apple egy esetleges per során már hivatkozhat arra, hogy az App Store szabályai a külsős fejlesztőknek is lehetővé teszik a játék-streaming platformok elindítását…

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkeink

Eszméletlen összeget költöttünk appokra 2021-ben is

Anikó

Érkezik a Netflix játékszolgáltatása az App Store-ba

Anikó

Megkezdte a játékok tesztelését a Netflix

Anikó