IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Ki lehet Tim Cook utódja?­

Nem meglepő, hogy Tim Cook, az Apple jelenlegi vezérigazgatója saját bevallása szerint az elkövetkezendő 10 évben „valószínűleg” elhagyja a céget. Tekintve, hogy már 60 éves, nincs min csodálkozni. Ez automatikusan felveti azt a kérdést, hogy vajon ki követheti Cookot a vállalat vezetői székében – Az AppleInsider pedig rangsorolta a jelenlegi legjobb lehetőségeket.

A kérdés a jelenlegi CEO a héten történt megszólalása után pattant ki. Cook Kara Swisherrel interjúzott a The New York Timestól, amikor a nő nekiszegezte a kérdést, lehúz-e még egy tizest az Apple élén.

Még tíz év? Valószínűleg nem. De elmondhatom, hogy most nagyon jól érzem magam, és nincs kitűzött dátum. De még tíz év hosszú idő – és valószínűleg nem lesz még tíz év.
Tim Cook

Amióta 2011-ben átvette az Apple vezérigazgatói posztját, Cook a vállalat eddigi legsikeresebb szakaszát hozta el. A stílusa nem olyan ütős és gondolatai sem olyan monumentálisak, mint a cég társalapítójának, Steve Jobsnak voltak, viszont Cook üzleti és életszemlélete olyan módon vált az Apple DNS-ének részévé, hogy az jóval meghaladja a hivatali idejét.

Tim Cook, az Apple CEO-ja – Forrás: Apple

Hogy ki veszi át Cook helyét egyáltalán nem világos és egyértelmű. A Wall Street-i befektetők – csakúgy, mint az alkalmazottak és felhasználók – biztosítékot akarnak, hogy aki Cookot követi, az nemcsak képes, de hajlandó is hosszabb ideig irányítani egy ekkora monstrumot. Mint ilyen, a potenciális vezérigazgató jelenlegi életkorát is figyelembe vették tényezőként a rangsorolásában.

A top hármasfogat: Craig Federighi, Greg „Joz” Joswiak és Jeff Williams

Craig Federighi aka. Hair Force One nagyon kedvelt és igen közvetlen személy. Évek óta az Apple szoftveres csapatát erősíti, elkötelezettsége pedig a NeXT-es érára nyúlik vissza. Az Apple 51 éves szoftvertervezési alelnöke már többször bizonyított, hogy megállja a helyét, ha egy ütős bemutatót kell tartani, ami különösen fontos egy ikonikus, személyközpontú vállalatnál.

Best gag evör

Szinte ugyanez elmondható Greg „Joz” Joswiakról is, aki az Apple globális marketingért felelős alelnöke. 1986 óta dolgozik a vállalatnál, nagyon kedvelik a cégen belül és kívül is, és ismert tényező, azonban az a picike extra hiányzik belőle, ami Federighiben megvan.

És bár jelenlegi feladata a marketing, az 56 éves Joswiak technikai vonalon is elég erős. Korábban a Macintosh csapatánál dolgozott, és segített az eredeti iPod és iPhone fejlesztésében. Federighihez hasonlóan ő is az Apple-művek alap figurája, és a vezérigazgatóvá történő előléptetése senkit sem lepne meg.

Federighi, Joswiak és Williams

De nem szabad kihagynunk a matekból Jeff Williamst. A vezérigazgatói tisztségbe lépését megelőzően Cook az Apple operatív vezérigazgatója volt – ezt a szerepet jelenleg Jeff Williams tölti be.

Az 58 éves Williams 1998 óta dolgozik az Apple-nél, és kulcsszerepet játszott az első iPhone piacra dobásánál. Ő vezette az Apple Watch fejlesztését is mérnöki oldalról – segítségével a vállalat a világ egyik legnagyobb okosóra-gyártójává vált.

Federighihez és Joswiakhoz hasonlóan, Williams is állandó szereplő az Apple Keynote-jain, tavaly szeptemberben őt választották az Apple Watch Series 6 bemutatására.

Tim Cook ugyan nem Steve Jobs, kimért stílusa, gyakorlatias megközelítése és a társadalmi kérdésekbeli érdekeltsége mind az Apple Jobs utáni korszakának meghatározó tényezője lett. Ha csak a személyiség és a karizma számít, akkor mindhárom választás – Federighi, Joswiak és Williams – is remekül passzolna a képbe. Cook 10 év múlva történő távozásakor Federighi 61, Joswiak 66, Williams viszont 68 éves lesz.

További nagy nevek: Eddy Cue és Phil Schiller

Eddy Cue és Phil Schiller is az Apple vezetői karának tagjai, már Steve Jobs irányítása alatt is ismert szerepeket töltöttek be a vállalatnál. Bármelyikük örökli a stafétát, jó választásnak bizonyulhatna.

Cue és Cook

Cue, aki az Apple internetes szoftverek és szolgáltatásokért felelős alelnöke felügyeli a vállalat szolgáltató üzletágát, beleértve a hatalmasra nőtt Apple Musicot, Apple Pay-t és az iCloudot is. 1989 óta dolgozik a társaságnál.

Schiller viszont visszafelé haladt a ranglistán. Korábban a világméretű marketingét felelős alelnök volt, most Apple Fellow, az App Store és az Apple Events vezetője.

Cook, Jobs és Schiller

Schiller egyidős Cookkal – 60 éves -, míg Cue egy kicsit fiatalabb, 56 éves. Tekintettel Schiller életkorára és az Apple-nél játszott szerepére, Cue lehet a befutó, ha Federighi, Joswiak és Williams kiesne a pixisből.

A más tapasztalt vezetők: Lisa Jackson, Johny Srouji és John Ternus

Bár ezek a nevek 2021-ben az Apple vezetőségének élén virítanak, sok változás történhet ezekben a berkekben az elkövetkező 5 vagy 10 évben, mielőtt még Cook távozna a cégtől.

Jackson

Lisa Jackson az Apple Környezetvédelmi, Politikai és Társadalmi Kezdeményezéseinek alelnöke – ez a szerep Cook vezetése alatt nagyon fontossá vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a vállalat kulcsfontosságú rendezvényein Jackson most már rendszerint szereplő. Korábban az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének adminisztrátora volt, mielőtt 2013-ban csatlakozott volna az Apple-höz.

Úgy tűnhet, hogy 59 évesen Jackson életkora és a vállalat nál töltött néhány éve nem feltétlen teszi a jelenlegi alelnököt a legerősebb „versenyzővé” a posztért. Azonban Jacksonnak akad egy olyan ütőkártyája, amit a többiek, ha megfeszülnek sem tudnak hozni. A jelenlegi világméretű tendenciákat figyelembe véve, színesbőrű nőként tökéletesen illene a képbe. Ráadásul vezetői tapasztalata jó jelöltté teheti a vezérigazgatói szerepkörben.

Srouji

Johny Srouji, az Apple hardveres technológiákért felelős alelnöke irányítja az Apple Silicon projektet, amely nagyban meghatározhatja a vállalat elkövetkezendő 10 évét. Már ez önmagában is remek folytatás lehet Cook után.

Az 57 éves Srouji 2008 óta dolgozik az Apple-nél, ami pont egy fél évtizeddel több, mint amit Jackson töltött a fedélzeten, de ezzel Srouji még mindig elmarad a listán szereplő többi névtől.

Ternus

Talán a legerősebb jelölt ebben a hármasban John Ternus, az Apple hardvergyártásért felelős alelnöke. Újonnan előléptetve 2001 óta dolgozik az Apple-nél és felügyeli a hardverfejlesztési munkálatokat, beleértve az iPad minden generációjának és modelljének, a legújabb iPhone-oknak és AirPodsoknak az elkészítését. Az Apple oldalán fellelhető hivatalos életrajza azt is elmondja, hogy „kulcsfontosságú vezető volt a Mac Apple Siliconra történő folyamatos átvezetésében”.

Ternus pontos életkora nem ismert, de a LinkedIn profilja szerint 1997-ben diplomázott a Pennsylvaniai Egyetemen. Normál főiskolai pályát feltételezve valószínűleg a 40-es évei közepén vagy végén járhat.

Nem vezetőségi tagok, de Apple alkalmazottak: Dan Riccio

Az év elején az Apple bejelentette, hogy Dan Riccio, aki eddig a hardveres mérnöki feladatokkal foglalkozott, mielőtt Ternus átvette volna az irányítást, áttér egy új, titkos projektre a cégen belül. Ennek megfelelően Riccio nevét és életrajzát el is távolították az Apple vezetői oldaláról, de úgy gondolják, hogy továbbra is jelentős szerepet játszik a cég életében.

Riccio

Riccio 1998 óta dolgozik az Apple-nél, és 2012-ben Federighi mellett SVP státuszba léptették elő. 55 éves korában Riccio potenciális jelölt lenne Cook utódjaként, de nem világos, hogy el akarják-e vonni őt legújabb projektjétől, ami hátra sorolja őt a potenciális jelöltek listáján.

Nem vezetőségi tagok, és nem is Apple alkalmazottak: Jony Ive és Angela Ahrendts

Mindkette teljesen valószínűtlen döntésnek tűnnek, de mivel tudjuk, bármi lehetséges, különösen egy olyan tőzsdén jegyzett vállalat esetében, amely nyomást tapasztalhat a befektetőktől egy jó igazolásra. Persze ettől még a vállalaton belüli előléptetés tűnik a legracionálisabb lépésnek.

Dundi Ive

Ennek ellenére, ha az Apple kívülállót választana a következő vezérigazgatójaként, akkor két ismerős név azért felbukkan. A lista élén Jony Ive volt vezető tervező áll. Azt, hogy az 54 éves, nyugdíjas Ive-ot még érdekli-e a szerep, azt persze nem tudni.

Fontolóra kell még venni Angela Ahrendtset is, aki korábban az Apple kiskereskedelmi üzletágának alelnöke volt, de 2019-ben távozott posztjáról. Viszont vezérigazgatói tapasztalattal rendelkezik, 2006 és 2014 között vezette a Burberry-t, ami viszont hátrány, hogy egyidős Cookkal, 60 éves.

Cook és Ahrendts

Teljesen valószínűtlennek tűnik, hogy kívülálló vegye át a kormányt. Az Apple egyedülálló kultúrája és története azt sugallja, hogy aki követheti Cookot a vezérigazgatói poszton, az valószínűleg már most is évek óta a cégnél dolgozik.

Szerinted ki határozhatja majd meg az Apple jövőjét?

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó