IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Könnyen szerelhető lesz a PS5

A Sony tegnap megosztott hivatalos videóján teljesen szétcincálták a konzolt, a jelek szerint nem lesz nehéz mutatvány a gép szerelése.   

A konzolok új generációja már a spájzban van, a következő hetekben valószínűleg még magasabb fokozatra kapcsol majd a Sony és a Microsoft marketinggépezete. A redmondiak jóvoltából az utóbbi időben ellepték a YouTube-ot az új Xboxok előszériás példányait tesztelő influenszerek videói, tegnap pedig a Sony osztott meg egy 7 perces filmet, amin Yasuhiro Ootori, a cég tervezési vezetője teljesen szétkapta a PlayStation 5-öt.

Az anyagon rengeteg részletet láthatunk a Sony újdonságából. A fekvő és álló mód közötti váltáshoz szükséges talpat például egy csavarral kell rögzíteni, a gépet fedő fehér műanyagborítás viszont egyetlen mozdulattal eltávolítható. Ezzel máris hozzáférhetünk a fő hűtőventilátorhoz, ami mindkét oldalról szívja a levegőt. A Sony gondolt a konzoltulajdonosok legnagyobb ellenségére,  a porra is: a konzol két porfogó rést kapott, melyek akár házilag  is tisztíthatók.

A videón teljes valójában láthatjuk a tárhely bővítésére szolgáló M.2-es slotot is, amivel bárki könnyedén növelheti a PS5 kapacitását egy kompatibilis, PCIe 4.0 csatolófelülettel ellátott SSD-vel. Ez elég nagy fegyvertény az Xbox Series S-el és X-szel szemben, mivel a Microsoft konzoljai egyelőre csak a Seagate által gyártott speciális kártyával bővíthetők 220 dollárért (maguk a gépek 299 és 499 dolláros áron kerülnek piacra).

A légáramlással nem lesz gond, csak el ne repüljünk.

A hűtésre visszatérve, a Sony üdvöskéjében egy meglehetősen nagy, 120 mm-es átmérőjű és 45 mm vastag hűtőventilátor dolgozik. De nem ez a gép egyetlen fegyvere a melegedés ellen: a gyártó szerint a beépített hűtőbordák olyan légáramlást biztosítanak, melynek hatékonysága elvileg megegyezik az Xbox-ban használt gőzkamrás rendszerekével.  A PS5-tel a Sony igyekezett elkerülni a PS4 nagy hibáját, a kellemetlenül magas zajszintet is. Ennek érdekében liquid metal (folyékony fém) hővezetőt alkalmaztak a CPU és a hűtőbordák között, ami hosszabb távon is képes megőrizni a hatékonyságát.

A ventilátor eltávolítása után néhány csavarral leszerelhető a gép tényleges tokozásának borítása is, felfedve a Blu-Ray olvasót és az alaplapot védő fém pajzsot. A csendes üzemeltetés a lemezolvasónál is szempont volt, a PS5-ben található egység ugyanis dupla rétegű hangszigetelést/rezgéscsillapítást kapott. A videón látottak alapján a Blu-Ray meghajtó kiemelésével csak két kábelt kell lehúzni az alaplapról, és könnyedén eltávolítható az alaplap fém borítása, majd két csavar kioldásával maga az alaplap is.

A PlayStation 5 alaplapja. A lapot megfordítva a CPU alatt található az említett folyékony fémes hővezető, ami közvetlenül érintkezik a hűtőbordákkal.

A kiemelt alaplapon szép sorban láthatjuk az AMD Ryzen 2 processzort, a GPU-t, a 16 GB GDDR6-os memóriát, valamint a 825 GB-nyi SSD-t és az egyedi SSD vezérlőt. Ezt követően Ootori már csak a hűtőbordákat és a tápegységet operálja ki, s a PS5 máris darabokban hever. Az ügyes szerkesztésnek és a hozzáértő kezeknek persze biztos van némi csalóka hatásuk, de összességében nem úgy tűnik, hogy az új PlayStation  szétszerelésekor sokat fognak káromkodni  a szervizesek.

Az Xbox brit Twitterének üzemeltetői nem is bírták ki, és még “melegében” reagáltak a videóra. Szurkálódó posztjukban arra hívták fel a figyelmet, hogy az Xbox Series X álló és fekvő módja közötti váltáshoz nem szükséges talp, sem csavarhúzó, hanem elég csak simán eldönteni a gépet. A Microsoftnál viszont valószínűleg nem örülhettek az akciónak, mert a bejegyzés ma már nem elérhető. Az internet persze nem felejt, a Wccftech megörökítette a szurkálódást, így még most is láthatjuk:

Forrás: Wccftech

 

Kapcsolódó cikkeink

Elérhető az Xbox Cloud Gaming béta iPhone-ra és iPadre

Anikó

Az iPhone inkább hasonlít egy PC-re vagy egy Xboxra?

Anikó

Hivatalos: iOS-re is jönnek a streamelt xboxos játékok

Zsolt