IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

macOS Big Sur – a változás gyönyörködtet

A minap kieregette az Apple legújabb számítógépes rendszerének, a macOS Big Surnek az első publikus béta verzióját. Ha eddig nem kalózkodtad magadnak össze a bétát, egészen érdekes meglepetések fogadhatnak az új rendszer indulásakor.

Az elmúlt néhány évben az Apple nem igazán tett jelentőségteljes változtatásokat a macOS rendszerének külalakjában. Ez egyébként tükröződött a rendszerek sorszámozásán is, eddig végig a 10-es rendszeren haladtunk, most a Big Surrel váltottunk 11-re. Ehhez méltóan a user interface is a megszokotthoz képest nagyobb változásokon ment keresztül.

Több hely, átalakult elemek

Ami talán helyből megüti a szemed, mielőtt bármilyen alkalmazást megnyitnál, az maga a menüsor, ahol jóval szellősebben helyezkednek el az ikonok, sőt, ha lenyitsz egy menüt, akkor láthatod, hogy a drop downban is jóval nagyobb lett a sorköz az egyes elemek közt.

Vezérlőközpont

Az iOS-ből egy az egyben implementálásra került a Vezérlőközpont a macOS-be. Saját ikont is kapott a menüsoron, innen gyakorlatilag az összes beállításhoz azonnal eljuthatsz: Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop, Fényerő, Hang, DnD, Zenelejátszó, etc.

Értesítési Központ és Widgetek

A menubar jobb felső sarkából szépen előcsalogatható a teljesen megújított Értesítési központ és minimálisan kibővített widgetek. Ugyanúgy, mint az iOS 14 esetében, a widgetek itt is átméretezhetők és ennek függvényében sokkal informatívabbak is.

Új Dock ikonok

A Dockon elérhető ikonok kinézete is megváltozott. A szögletes, kerek, kiscsillag alakból most egységes négyzetes forma lett, legalábbis a natív appok esetén.

Egyéb változások

A Finder ablakok is kaptak egy teljes redesignt és a felugró panelek kinézete is teljes egészében megváltozott. Egyszerűbb és letisztultabb lett az egész felület. És biztony. Hangok is megváltoztak. Legtöbbjük ismerősen csenghet, de azért van bennük egy kis csavar.

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó