IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

Már a Cydia is perli az Apple-t az App Store monopóliuma miatt

A jailbreakelt iOS alkalmazásbolt, a Cydia alkotója perre ment az Apple-lel, amiért az versenyellenes taktikát alkalmazott, amikor létrehozták az App Store-t, mely ellehetetlenítette a Cydia és más leendő riválisok működését.

A kereset anyaga szerint a vállalat kényszeríteni kezdte a felhasználókat, hogy ne vegyenek más iOS alkalmazás-terjesztési szolgáltatást igénybe, csak az App Store-t, azért, hogy egyre szorosabban láncolják magukhoz a felhasználókat és hogy kiszorítsák a versenyt. A vállalat esküdtszéki tárgyalást és egyelőre meg nem határozott pénzbeli kártérítést követel.

Forrás: Wikipédia

Jay Freeman szoftverfejlesztő 2007-ben indította el a Cydiát, még mielőtt az Apple megalapította volna az App Store-t. Az App Store elindítása után a Cydia a felhasználók számára lehetővé tette az Apple által még nem jóváhagyott alkalmazások, fejlesztések és szoftverek telepítését. A kereset azt állítja, hogy a korai iPhone-ok korlátozott funkcionalitásúak voltak, és „csak néhány Apple-alkalmazással” érkeztek. A felhasználók nem tudtak harmadik féltől származó szoftvereket vagy további alkalmazásokat telepíteni. Az évek során az Apple megnehezítette az iPhone-ok jailbreakelését, és a kereset állítása szerint visszatartotta ezzel a fejlesztőket a nem Apple-os alkalmazásboltok használatától. Végül a Cydia 2018-ban leállította forgalmát.

A Cydia perben azt állítja, hogy az Apple most monopóliummal rendelkezik az iOS szoftverterjesztése felett. A cuperitnói monstrum persze a per felülvizsgálatát tervezi, és biztonsági okokból továbbra is óva inti az embereket a jailbreakelt iPhone-októl. A Norton víruskereső cég 2019-es tanulmánya szerint az Apple szigorú ellenőrzése, hogy milyen alkalmazásokat engednek be az App Store-ba, jóval biztonságosabbá tette az iOS-eszközöket, azoknál a készülékeknél, melyek a népszerűbb nyílt forráskódú Android rendszert futtatják. Az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala azonban megállapította, hogy az iPhone jailbreakelése nem törvényellenes.

Forrás: Apple Developer

A Cydia a legújabb vállalat, amely állítása szerint az Apple versenyellenes magatartást tanúsított. Az Epic Games augusztusban népszerű Fortnite játékában új közvetlen fizetési rendszert vezetett be, hogy megkerülje az Apple 30 százalékos sápját. Az Apple szabályainak megsértése miatt rúgta ki a Fortnite-ot az App Store-ból, az Epic pedig polgári perrel válaszolt, arra hivatkozva, hogy az iPhone gyártója megsértette a monopóliumellenes törvényeket.

A bíró elrendelte, hogy az Apple semmilyen megtorlással nem élhet az Epic Unreal Engine platformja ellen, de nem volt hajlandó olyan intézkedést forszírozni, amely visszahozta volna a Fortnite-ot az App Store-ba. Az Apple közölte, hogy kártérítést kér az Epictől, mert állítólag megszegte az iOS App Store-ral kötött szerződését.

Szeptemberben több nagy vállalat, is kritizálta az Apple-t – köztük az Epic, a Spotify, a Basecamp, a Match Group, a Tile, a Blix és a Deezer – létre is hoztak egy koalíciót az Alkalmazások Méltányosságáért, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsenek az alkalmazásokat fejlesztő vállalkozások számára, és megadja a felhasználóknak a választás szabadságát.

A Cydia és a jailbreak fogalma mindig kicsit összefüggöt a tabuval és tilosbanjárással, mégha effektív semmi törvényellenes sem történt. Valahol épp ezért vicces, hogy már ezek a vállalatok is nekimehetnek olyan óriásoknak, mint az Apple vagy a Facebook.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkeink

Csak Siri!

Anikó

Idén már ne is számítsunk az új MacBook Prókra?

Anikó

Még jobban elmosódhat a határ az iPadek és MacBookok közt

Anikó